

CHP Kırklareli Milletvekili Türabi Kayan, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’a, Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi’nin neden kapatıldığını sordu.
Kayan, verdiği soru önergesinde halkın sağlığının korunması amacıyla, temel laboratuvar hizmetlerinin yürütülmesi için 27 Mayıs 1928’de Ankara’da Aşı ve Serum yapımı ve referans merkezi olarak kurulan Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi’nin 2011 yılında kapatıldığını hatırlatarak; “Aşılar ve serumlar nereden alınıyor?” diye sordu.
Hıfzıssıhhanın görevde bulunduğu süre zarfında, bir çok ilki gerçekleştirdiğini vurgulayan Kayan şu soruları yöneltti;
Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezinin 2011 yalında kapatılmasından bu yana, üretimi yapılamayan bu sağlık ürünlerini nereden alıyorsunuz?
Dışardan alıyorsanız, hangi ülkeden alıyorsunuz?
İlgili ürünleri dışalım (İthalat) yoluyla getirtiyorsanız, bu ürünleri hangi yabancı firmalardan alıyorsunuz?
Dış alımcı (İthalatçı) firmalar ve ortakları kimlerdir?
Bu güne kadar yapılan dışalımlara döviz olarak kaç ABD doları harcanmıştır?
Yerli üretimi var ise; yerli üretim yapan firmaların isimleri ve ortakları kimlerdir?
Aşılara karşı giderek artan yaygın isteksizliğin, “Aşı reddi (aşı karşıtlığı)”; Hıfzıssıhhanın alınan bu kapatma kararında bir etkisi var mıdır?