Recimo "NE" hidroelektranama na rijeci Krupi

0 have signed. Let’s get to 100!


PETICIJA ZA OČUVANJE RIJEKE KRUPE

Recimo NE hidroelektranama na rijeci Krupi!

Rijeka Krupa treba vašu pomoć!

Planovi gradnje hidroelektrana ne prestaju i postaju svakidašnja prijetnja ovoj rijeci. Samo kroz odluku o trajnoj zabrani gradnje hidroelektrana na rijeci Krupi ona se može sačuvati u sadašnjem stanju! Ovim putem pozivamo Zadarsku županiju i Ministarstvo zaštite okoliša i energetike da donesu zajedničku odluku, u okviru svojih nadležnosti, kojom se kanjon rijeke Krupe izuzima iz svih oblika korištenja u energetske svrhe!

Rijeka Krupa koja na samo 7 km dužine ima 19 sedrenih slapova pritok je rijeke Zrmanje i sastavni dio Parka prirode Velebit. Iako se kroz povijest voda rijeke Krupe koristila za pokretanje mlinova i navodnjavanje vrtova, do danas je ta malena rječica uspjela ostati u vrlo dobrom očuvanom stanju, ostajući tako jedna od rijetkih slobodno tekućih rijeka u Hrvatskoj. Činjenica je kako bi hidroelektrana u kanjonu rijeke Krupe trajno narušila i uništila prirodne i krajobrazne vrijednosti ove rijeke i tog dijela Parka prirode Velebit. Nažalost već više godina postoji namjera da se voda rijeke Krupe koristi u proizvodnji električne energije što dovodi do promjene protoka vode, betonizacije korita i obala rijeke, pregrađivanja toka, rušenja sedrenih barijera i sl. Svaki tip građevinske intervencije zasigurno bi imao nepopravljive posljedice na rijeku, njen živi svijet i prirodnost okoliša.

Recimo NE umjetnim barijerama, tunelima, kanalima i sličnim betonskim tvorevinama koje unose nepopravljive negativne posljedice na rijeke i zbog kojih jedinstvena prirodna flora i fauna rijeke Krupe može trajno nestati. 

WWF-ovu peticiju podržavaju nevladine udruge: Kupa – udruga za sport, rekreaciju i turizam, Kanu klub Končar Zagreb, Kajak kanu klub Rastočki mlinari, Vodomar, Rafting klub Matis i Udruga Eko Pan iz Karlovca, te inicijative građana “Volimo Mrežnicu” iz Duge Rese i “Ujedinjeni Slunj” iz Slunja.Today: Denis is counting on you

Denis Pivočaj needs your help with “Recimo "NE" hidroelektranama na rijeci Krupi”. Join Denis and 71 supporters today.