Petition Closed

Recimo "NE" hidroelektranama na rijeci Krupi

This petition had 72 supporters

PETICIJA ZA OČUVANJE RIJEKE KRUPE

Recimo NE hidroelektranama na rijeci Krupi!

Rijeka Krupa treba vašu pomoć!

Planovi gradnje hidroelektrana ne prestaju i postaju svakidašnja prijetnja ovoj rijeci. Samo kroz odluku o trajnoj zabrani gradnje hidroelektrana na rijeci Krupi ona se može sačuvati u sadašnjem stanju! Ovim putem pozivamo Zadarsku županiju i Ministarstvo zaštite okoliša i energetike da donesu zajedničku odluku, u okviru svojih nadležnosti, kojom se kanjon rijeke Krupe izuzima iz svih oblika korištenja u energetske svrhe!

Rijeka Krupa koja na samo 7 km dužine ima 19 sedrenih slapova pritok je rijeke Zrmanje i sastavni dio Parka prirode Velebit. Iako se kroz povijest voda rijeke Krupe koristila za pokretanje mlinova i navodnjavanje vrtova, do danas je ta malena rječica uspjela ostati u vrlo dobrom očuvanom stanju, ostajući tako jedna od rijetkih slobodno tekućih rijeka u Hrvatskoj. Činjenica je kako bi hidroelektrana u kanjonu rijeke Krupe trajno narušila i uništila prirodne i krajobrazne vrijednosti ove rijeke i tog dijela Parka prirode Velebit. Nažalost već više godina postoji namjera da se voda rijeke Krupe koristi u proizvodnji električne energije što dovodi do promjene protoka vode, betonizacije korita i obala rijeke, pregrađivanja toka, rušenja sedrenih barijera i sl. Svaki tip građevinske intervencije zasigurno bi imao nepopravljive posljedice na rijeku, njen živi svijet i prirodnost okoliša.

Recimo NE umjetnim barijerama, tunelima, kanalima i sličnim betonskim tvorevinama koje unose nepopravljive negativne posljedice na rijeke i zbog kojih jedinstvena prirodna flora i fauna rijeke Krupe može trajno nestati.

WWF-ovu peticiju podržavaju nevladine udruge: Kupa – udruga za sport, rekreaciju i turizam, Kanu klub Končar Zagreb, Kajak kanu klub Rastočki mlinari, Vodomar, Rafting klub Matis i Udruga Eko Pan iz Karlovca, te inicijative građana “Volimo Mrežnicu” iz Duge Rese i “Ujedinjeni Slunj” iz Slunja.

Today: Denis is counting on you

Denis Pivočaj needs your help with “Recimo "NE" hidroelektranama na rijeci Krupi”. Join Denis and 71 supporters today.