Petition Closed
Petitioning Rakowiecka 26/30 02-528 Warszawa Prokurator Generalny Andrzej Seremet

Sprzeciw wobec umorzenia dochodzenia przez Prokuraturę Poznań-Stare Miasto

Andrzej Seremet Prokurator Generalny
ul. Rakowiecka 26/30, 02-528 Warszawa

List otwarty

Wyrażamy zdecydowane oburzenie w związku z umorzeniem przez poznańską Prokuraturę Rejonową dochodzenia w sprawie licznych oszustw dokonywanych wobec osób wykonujących prace porządkowe na terenie UAM i Sądu Okręgowego w Poznaniu (dotyczy RSD-2614/14).

Decyzja została podjęta w ostatnich dniach grudnia 2014 roku po kilkumiesięcznych czynnościach, obejmujących głównie przesłuchanie pokrzywdzonych.

Sprawa notorycznie oszukiwanych poznańskich sprzątaczek była nagłośniona w połowie roku przez ogólnopolskie media. Sąd Okręgowy mimo deklaracji składanych przez dyrektora sądu Jarosława Kaczmarka oraz wiceprezesa sędziego Jaremę Sawińskiego, wciąż korzysta z usług firm sprzątających stosujących zaniżone stawki oraz umowy śmieciowe. Dobitnym dowodem złej woli jest kolejny przetarg na usługi porządkowe ogłoszony w listopadzie 2014 r przez poznański Sąd Okręgowy – jedynym kryterium jest znów tylko cena. Władze UAM w osobie rektora w ogóle nie wyraziły zainteresowania realnym wsparciem pracownic, które od roku walczą o swoje zaległe wynagrodzenia.

Obie te publiczne instytucje z pełną premedytacją korzystają z systemu podwykonawstwa, który uderza w najgorzej sytuowanych uczestników rynku pracy. Decyzja poznańskiej prokuratury dopełnia obrazu sytuacji, w której niewielkie korzyści odnoszone przez administratorów sądu i uniwersytetu są okupione krzywdą ludzi pracy. Firma FMD Marcin Działowski wygrywająca przetargi dla kluczowych instytucji wymiary sprawiedliwości do dziś pozostaje bezkarna.

System zamówień publicznych w ostatnich miesiącach był krytykowany z powodu swojej strukturalnej niewydolności. Wielokrotnie słyszeliśmy o zarzutach związanych z procedura wyłaniania wykonawców m.in systemów informatycznych czy prac budowlanych. Jednak w momencie gdy efekty działań niewydolnych wykonawców dają szkodliwe efekty na polu społecznym z dala od gry politycznej – pozostają niezauważone.

Solidaryzujemy się z ofiarami wyzysku w instytucjach publicznych. Oczekujemy podjęcia zdecydowanych kroków, dzięki którym wszystkim pokrzywdzonym przez nieuczciwych pracodawców zostanie zapewniona elementarna ochrona gwarantowana przez przepisy prawa.

Dr hab. Jan Sowa
Dr hab. Izabela Kowalczyk
Dr Mikołaj Iwański
Dr hab. Rafał Jakubowicz
Dr hab. Paweł Leszkowicz UAM
Ariel Modrzyk, UAM

Poznańska Komisja Międzyzakładowa OZZ Inicjatywa Pracownicza
Warszawska Komisja Środowiskowa OZZ Inicjatywa Pracownicza
Komisja Zakładowa OZZ Inicjatywa Pracownicza w Aelia Polska

This petition was delivered to:
  • Rakowiecka 26/30 02-528 Warszawa
    Prokurator Generalny Andrzej Seremet

This petition starter stood up and took action. Will you do the same?

Today: OZZ is counting on you

OZZ Inicjatywa Pracownicza needs your help with “Prokurator Generalny Andrzej Seremet: Sprzeciw wobec umorzenia dochodzenia przez Prokuraturę Poznań-Stare Miasto”. Join OZZ and 219 supporters today.