Petition geschlossen.

PETICIJA ZA DOPUŠTENJE BORAVKA RODITELJA UZ DIJETE U BOLNICI

Diese Petition hat 27.039 Unterschriften erreicht


Pozivamo sve hrvatske građane da podrže roditelje koji od bolnica zahtijevaju da im se dozvoli boravak s djetetom koje mora ostati na bolničkom liječenju, bez obveze plaćanja naknade. Majkama i očevima dovoljna je jedna stolica uz bolesnički krevet!

Obrazloženje:

Materijalni uvjeti i smještajni kapaciteti (u kojima nije predviđeno da netko bude uz dijete) u mnogim hrvatskim bolnicama nisu zadovoljavajući, ali neprocjenjiva je korist koju djeci daje prisustvo roditelja u vrijeme bolesti, u nepoznatoj sredini i s nepoznatim ljudima.

Roditeljima se u hrvatskim bolnicama ne omogućava na jednak način boravak uz dijete (boravak se uvjetuje sa dobi, načinom hranjenja, dijagnozom, smještajnim kapacitetima bolnice...). Vrlo često se boravak uz dijete uvjetuje plaćanjem iznad standarda i vrlo skupih apartmana, a ako roditelj ne može platiti iznad standard to često rezultira ograničenjem boravka uz dijete na samo nekoliko sati dnevno.

Prema važećim propisima, pravo na cjelodnevni smještaj uz dijete ima majka, samo ako dijete isključivo doji ili se radi o djetetu s teškoćama u razvoju. Ako je dijete starije od šest mjeseci, roditelji s njime smiju ostati samo ako se liječi od maligne bolesti!
U svakom slučaju bolnica to može zabraniti jer nema dovoljno kapaciteta.
Pozivamo se na ovaj pravilnik: http://www.hzzo.hr/obvezno-osiguranje/pravo-na-smjestaj-uz-dijete

Svaka bonica može reci da nema smještajnih kapaciteta čak i za skupine koje imaju besplatan smještaj po pravilniku (niti su bolnice uopće obavezne na bilo koji način osigurati smještaj za te skupine!), pa i tim roditeljima može ponuditi uvjet cjelodnevnog boravka uz dijete plaćanjem apartmana odnosno iznad standarda.

Hospitalizacija djeteta nije trenutak kada bi se roditelj trebao boriti za mogućnost da bude uz svoje dijete, nego bi mu sustav trebao pružiti podršku i mogućnost da boravak u bolnici bude što manje stresan za dijete, djetetu i roditelju treba omogućiti boravak onoliko koliko oni to žele i mogu, a ne uvjetovati broj sati. Ako je roditelju dovoljan STOLAC UZ KREVET, tada treba imati tu mogućnost.

Želimo da se majkama i očevima, kao i svim zakonskim skrbnicima odnosno drugim odgovornim osobama kojima je povjerena skrb o djetetu, ako za to dijete ne skrbe roditelji, omogući boravak uza svoje dijete danju i noću u svim bolnicama diljem Repulike Hrvatske bez plaćanja naknade, kada dijete treba ostati na bolničkom liječenju. Na način da se majkama stavi na raspolaganje barem stolica ili fotelja pored djetetovog kreveta.

Više o ovome:
http://www.tportal.hr/lifestyle/obiteljidom/338168/Temeljno-pravo-djeteta-je-da-se-ne-odvaja-od-roditelja.html


http://magazin.net.hr/roditeljstvo/boravak-u-bolnici-moze-kod-djece-uzrokovati-traume

GRAĐANSKA INICIJATIVA
ZA DOPUŠTENJE BORAVKA RODITELJA UZ DIJETE U BOLNICI
PROTIVIMO SE ZABRANI RODITELJA DA BORAVE U BOLNICI UZ DIJETE I PLAĆANJU NAKNADE
- jer je osnovno roditeljsko pravo briga i skrb o djetetu
- jer dozvole za boravak ovise o internim stavovima pojedinih odjela
- i medicinske sestre ističu kako je prisutnost roditelja važna, jer one same ne stignu utješiti desetke mališana
- jer bolnice nemaju nikakav trošak za roditelje – roditelji traže samo mogućnost ostajanja uz svoje dijete, pa makar samo na vlastitoj stolici pored djetetova kreveta.

Marija Glažar, pokretačica peticije

 Heute: Marija verlässt sich auf Sie

Marija Glažar benötigt Ihre Hilfe zur Petition „prim. Siniša Varga, dr. med. dent., ministar zdravlja: PETICIJA ZA DOPUŠTENJE BORAVKA RODITELJA UZ DIJETE U BOLNICI”. Jetzt machen Sie Marija und 27.038 Unterstützer*innen mit.