Yandex’te işten atılan yüzlerce arama geliştirme uzmanının işe iadesini istiyoruz.

Kampanya Kapatıldı

Bu kampanya 673 destekçiye ulaştı

Yandex Türkiye Yönetim Kurulu tarafına Yandex Assessors bu kampanyayı başlattı

Yandex assesor kıyımına sessiz kalma
Yandex’te yüzlerce arama geliştirme uzmanı 30 Nisan akşamı işten atıldık. 28 Nisan akşamı gelen mailde işten atılacağımızı, işten atılacakların 30 Nisan akşamına kadar mail yoluyla duyurulacağını öğrendik. 2 gün süren bekleyişte hepimiz ağır bir stres altındaydık. 30 Nisan günü topluca aldığımız mail ile tahminen yüzde %80’nine yakınımızın işsiz kaldığını öğrendik. Tahminen diyoruz çünkü Yandex tam sayıyı söylememekte ısrarlı. İşten çıkarılan arkadaşlar olarak sosyal medya üzerinden örgütlendikten sonra bu oranı çıkartabildik. Yandex’ te arama geliştirme uzmanı olmak için iyi derecede İngilizce bilmek, iyi üniversitelerden mezun olmak gibi bir çok kriter aranmakta bununla birlikte işe alım sürecinde Yandex tarafından uygulanan testi ve 3 aylık eğitim ve deneme sürecini başarıyla atlatmak gerekmektedir. Çalışma sürecinde de belli başarı oranlarını yakaladığınız taktirde iş hayatınıza devam edebilirsiniz. Eğer başarısız olunursa sistem sizi atar ve bir daha da asla bu pozisyona geri alınamazsınız. Atılan arkadaşlarımız beklenen doğruluk oranlarını sağladıkları halde işsiz kaldılar.

Biz 600’e yakın işsiz kalan arama geliştirme uzmanları işimize çok emek verdik. Sayfalarca yönergeyi öğrenmek için aylarımızı harcadık. Sürekli olarak bilgilerimizi güncellemek için online eğitimlere katıldık. Son altı ay içerisinde sürekli oranlar arttırılıp ve bizim bu seviyeye gelmemiz beklendi. Bu oranların altına düşmemek için hepimiz çok büyük emekler harcamış olmamıza rağmen emeğimiz değersizleştirilip ücretlerimizde düşüş yaşandı. Ve en son belirlenen oranların çok çok üstünde değerlere sahip olmamıza rağmen bir gün içerisinde işsiz bırakıldık.

Bu işin bir gün biteceğini biliyorduk ancak 2 günde kapının önüne kovulacağımızı düşünememiştik. Bu iş ile geçinen tek gelir kaynağı bu iş olan insanlar bir gün içerisinde işsiz kaldıklarını öğrendiler ve bütün planlarını bu gelire göre yapan herkes şu anda çok zor durumda. Bunların yanında, yöneticilerden hiç kimse herhangi tatmin edici bir açıklamada bulunmuyor. İşimizin sonlandırılacağı haberini ilk atan Rusya’daki yöneticimiz tatile gideceğini ve maillerimize 15 günlük bu süre içerisinde cevap veremeyeceğini bildirdi. Şirket başarı ile işine devam eden çalışanlarının işten çıkarılmasıyla alakalı doğru düzgün bir açıklama yapmamakla birlikte, bahsedilen sebeplerin doğru olmadığını hepimiz biliyoruz. Şirketin bu faaliyetinden üst düzey yöneticilerin doğru bilgilendirilmediğini aslında verilen bu kararın uzun zamandır yapılan yatırıma da zarar vereceğini düşünüyoruz. Bizler işlerimizi geri istiyor, Türkiye’deki ve Rusya’daki üst düzey yöneticilerle toplantı yapmak istiyoruz. Bunun için sizleri imza kampanyamıza katılmaya davet ediyoruz.

Kampanya Kapatıldı

Bu kampanya 673 destekçiye ulaştı