このキャンペーンは終了しました

水田先生を私たちに返してください! We want our Teacher Dr. Mizuta back!!

1,235人の賛同者が集まりました

私たちは、城西国際大学大学院の学生です。同大学院人文科学研究科で水田宗子先生の比較ジェンダー論の研究指導を受けており、皆本年度中の論文提出を予定しています。

ところが、本年の新学期開始以降の4月3日、突然水田先生は大学からの一方的な通知によって、本年度の授業を開講できなくなり、私たちの論文指導を行うことができなくなってしまいました。

しかし、城西国際大学は、この件を私たちにすぐに知らせることもなく、論文完成間近に指導教員を失うという私たちの緊急事態に対して、個別具体的なサポートを提示することもなく、指導教員の変更を示唆した上で、現在に至るまでただ漠然とした支援を表明するだけです。事実上、私たちは指導中止の状態で放置されたままです。

一方、私たちは、博士論文の指導は高度な専門性に基づくものであり、水田先生の専門性を頼って指導をうけている私たちにとって、先生以外の指導教員は考えられないこと、突然の指導教員の変更は、論文の完成を妨げ、論文の価値を著しく損なうこと、論文完成間近の指導教員の変更はありえないことを訴え、何度も水田先生の指導継続を訴えました。しかし、これについて大学側は一貫して拒否しています。

水田先生は、比較ジェンダー論、女性学、フェミニズム批評をリードしてきました。私たちは皆、その学問的な業績を頼って遠路はるばる水田先生の指導を仰ぎに来たもの、積年の研究課題を抱え、指導教員を捜しまわったあげく、先生に出会ってやっと論文作成に着手できたものなど、水田先生の教員としての高い知識や経験、技能、指導力を頼りにしてきたものばかりです。

こんな私たちに対して、先生は熱心に指導してくださいました。その熱意溢れる指導の下、私たちは長年にわたって論文完成への試行錯誤を続けてきました。そこには長年の信頼関係があります。そして、私たちもそれぞれ、激務の職業との両立で、睡眠時間を削って研究に打ち込んだもの、家族の介護等の心身に堪える状況下で、体調不良を乗り越えてきたもの、これまでのキャリアを断念して論文に打ち込んでいるものなど、苦難を乗り越えながら自分たちの論文に賭け、完成へと邁進してきました。この結果、私たちは本年度に論文の提出を計画できるところまでこぎつけました。

ところが、今回の大学側の突然で一方的な決定と、その後の大学側の水田先生の指導継続拒否及び私たちの放置によって、私たちの論文提出計画は壊滅的な打撃をうけることになってしまいました。本年6月に論文の提出が行えないと、現職に深刻な影響がでるものもおり、私たちの研究者生命は危機に瀕しています。現在も城西国際大学は私たちに対して誠意ある態度を見せていません。もう私たちにはあまり時間がありません。この段階で指導教員をわたしたちからとりあげるのは、ネグレクトという名のアカデミックハラスメントと言わざるをえず、大学側に強く抗議したいと思います。

このように私たち学生に対するハラスメントがたやすく行われるのは、城西国際大学による、自校生や自校出身者に対する軽視の構造があるからだと思います。私たちはこの絶望的な状態を打破しなければなりません。ぜひ皆さまにこの私たちの苦境を知っていただき、現状を変えるべくご支援を賜りたく、ここにお願い申し上げます。ご賛同くださる方は署名にご協力ください。よろしくお願いいたします。

追記:以下に英訳版を記します。

We are a group of graduate students of Josai International University (Tokyo, Japan) affiliated to the Graduate School of Humanities, scheduled to submit our doctoral dissertations during this academic year and our thesis advisor has been Dr. Noriko Mizuta ever since we entered this university.

To our surprise, on April 3rd, 2017, as the new academic year started, the University (Josai International University) sent a notification to Dr. Mizuta to stop teaching, resulting us to lose our long-time teacher and thesis advisor.  However, the University neglected to notify us immediately about this sudden change, resulting us to be left in an emergency without our thesis advisor just when we are reaching the stage of dissertation completion.  The University suggested to change our thesis advisor, without any concrete plans of support for us, repeating their vague generalities of support provisions to this day.  This means that we are left without our thesis advisor, or rather we are left suspended and deprived of any formal guidance provided by the University.

On one hand, we can never think of any other thesis advisor than Dr. Mizuta since doctoral theses guidance should require highly specialized academic qualification, and therefore, we made our decision to enter this university seeking specific academic guidance by Dr. Noriko Mizuta.  Therefore, this sudden suggestion by the University to change the thesis advisor at this point of time means interference, disturbance, and moreover devaluation of our doctoral dissertations.  So, we protest against this change of dissertation advisor by the University at the final stage of completion, repeatedly appealing to the University to continue to provide the thesis guidance by Dr. Mizuta, to which the University has consistently rejected us.

On the other hand, Dr. Mizuta has consistently played the leading role in Japan and beyond in the field of Comparative Gender Studies, Women’s Studies, and Feminism Criticism.  We came to this university from afar and near, not only in Japan, but from abroad, to seek academic guidance by Dr. Noriko Mizuta.  All of us here, have had past long and difficult history as individuals wandering and searching life journey with our research theme, and finally found our teacher Dr. Mizuta, under whose commitment in teaching, excellent academic achievement, long-time teaching experience, and exceptional teaching ability, we at last could have found the way to writing the actual dissertation writing.

We want you to understand how Dr. Mizuta taught us and provided enthusiastic guidance toward us.  We want you to understand how we at last found our teacher in the person of Dr.  Mizuta, for our life-long research theme.  Together, we have discussed our research themes, many a times in trial-and-error, but some gratifying moments of “Eureka!” We want you to understand our long-time mutual trust relationship in our learning processes.  We all did this while as a working students trying to perform both job duties as well as our student life, sacrificing many sleeping hours, or performing our double duties for our ailing family members, overcoming physical difficulties, stopping our carrier path in order to concentrate in dissertation writing, thusly we have reached at our final completion stage.  As a result, we have come to the final stage of submitting our dissertations within this academic year.

We would like you to see how devastating our situations are caused by such one-sided decision by the University to stop Dr. Mizuta to teach, continue to be our thesis advisor.  Now, since we cannot submit our dissertations in June, 2017, some of our job path will be forever damaged, and that means our life as academic scholar will be choked to death.  The impact is grave!

Still the University has not shown any sincerity toward our situations.  Our time is running out!

We do not have time!  To take up our thesis advisor, Dr. Mizuta, from us at this last stage of Dissertation-writing completion, therefore means nothing but an act of neglect, one type ofacademic harassment on the part of the University.  We strongly protest against the University.

Now we would like to change the attitude of the University against us, since we suspect that incurable disregard of its students by the University easily causes such harassment.

We urge you, we appeal you know what is happening to us. We are requesting your favor to extend your moral support. Thank you for your powerful moral support for us.

今日:水田ゼミ院生一同さんがあなたを信じています

水田ゼミ院生一同さんは「pemot2011@gmail.com: 水田先生を私たちに返してください!」キャンペーンにあなたの手伝いも必要としています!水田ゼミ院生一同さんと1,234人の賛同者と一緒うに賛同しましょう。