Menținerea cotei de 10%TVA pentru sectorul HoReCa. Renegocierea acordului cu FMI.

Menținerea cotei de 10%TVA pentru sectorul HoReCa. Renegocierea acordului cu FMI.

0 have signed. Let’s get to 1,000!
At 1,000 signatures, this petition is more likely to be featured in recommendations!
Asociația Restaurantelor și a Localurilor de Agrement din RM started this petition to Ministerul Finanțelor al RM and

Noi, angajații sectorului HoReCa, ne exprimăm dezacordul față de inițiativa Ministerului Finanțelor al Republicii Moldova de a majora cota TVA de la 10 la 20%. Considerăm această acțiune inoportună și neargumentată, care nu va aduce la rezultatele așteptate, pe care și le propune Ministerul. Ba chiar, va avea efecte negative asupra întregului sector HoReCa și a economiei țării, din următoarele considerente:

-          Domeniul de alimentație publică și prestări servicii este un domeniu cu potențial gastronomic enorm de dezvoltare, datorită ospitalității native a neamului nostru, cât și a măiestriei de a găti. Acest sector nu poate deveni unul competitiv pe plan european, nici măcar în comparație cu țările vecine, atât timp, cât aveam cea mai înaltă cotă TVA din regiune, comparativ cu România (5%TVA) ar fi de 4 ori mai mare. Iar ca și componentă turistică, avem doar vin și gastronomie, fiind lipsiți de mare și munte.

-          Cota de 10%TVA ne permite să avem salarii decente, aici, ACASĂ! Să dispunem de asigurarea pachetului social și să fim alături de familiile și copiii noștri.

-          Odată cu majorarea cotei TVA, în cumul cu celelalte majorări enunțate, precum resursele energetice, duc indispensabil la majorarea prețului materiei prime, produselor alimentare, respectiv și la majorări de prețuri în unitățile de alimentație publică. Aceste majorări nu pot asigura și creșterea salariilor cetățenilor rămași acasă, respectiv puterea de cumpărare a oaspeților noștri va cădea. Noi știm că mai puțini bani înseamnă mai puțini consumatori, respectiv mai puțini bani, iar la final sau salarii mai mici sau reduceri de personal.

Noi, nu vrem ca soarta noastră să o decidă Ministerul Finanțelor. Noi vrem să trăim și să lucrăm acasă! Noi vrem să ne creștem copiii în țara noastră!

Solicităm insistent anularea inițiativei de majorare a cotei TVA pentru sectorul HoReCa!

0 have signed. Let’s get to 1,000!
At 1,000 signatures, this petition is more likely to be featured in recommendations!