Petition update

Kozmetik Ürünlerin Hayvanlar Üzerinde Test Edilmesi Türkiye'de de Yasaklandı

Vegan Derneği Türkiye (www​.​tvd​.​org​.​tr)
İstanbul, Turkey

Jul 27, 2015 — Merhaba,
15 Temmuz 2015 tarihli Resmi Gazete'de, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'nun KOZMETİK YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR yayınlanan yönetmeliğine göre;
Aynı Yönetmeliğe Ek Madde 1’den sonra gelmek üzere aşağıdaki ek maddeler eklenmiştir.

“Hayvanlar üzerinde yapılan testler:
Ek Madde 2 – (1) Bir kozmetik ürünün güvenliliğine ilişkin genel yükümlülükler saklı kalmak üzere, bilimsel ve teknolojik gelişmeler ile Avrupa Birliği mevzuatındaki güncellemeler göz önünde bulundurularak alternatif bir yöntemin validasyonunun yapılması ve kabul edilmesinin ardından söz konusu alternatif yöntem haricindeki bir yöntemin kullanıldığı hayvan testlerine tabi tutulmuş olan;
a) Nihai bir formülasyon içeren kozmetik ürünlerin piyasaya arzı,
b) Ürün bileşenleri veya ürün bileşenleri kombinasyonlarını içeren kozmetik ürünlerin piyasaya arzı,
c) Ürün bileşenleri veya ürün bileşenleri kombinasyonlarına yönelik testlerin yapılması yasaktır.
(2) Ayrıca, bir kozmetik ürünün güvenliliğine ilişkin genel yükümlülükler saklı kalmak üzere, bitmiş kozmetik ürünler için hayvan testlerinin yapılması yasaktır.
(3) Mevcut bir kozmetik ürün bileşeninin güvenliliğine ilişkin ciddi kaygıların ortaya çıktığı istisnai durumlarda, aşağıdaki koşulların sağlanması halinde Kurum bu istisnaları değerlendirir:
a) İlgili ürün bileşeninin yaygın olarak kullanıldığı ve benzeri bir işlevi yerine getirebilecek diğer bir ürün bileşeni ile değiştirilememesi,
b) İnsan sağlığına ilişkin spesifik problem mevcut olduğunda hayvan testleri yapılmasına duyulan ihtiyacın gerekçelendirilmesi ve detaylı bir araştırma protokolü ile desteklenmesi.”
Türkiye'de de artık kozmetik ürünler bundan böyle hayvanlar üzerinde test edilmeyecek.
Bunu sen başardın! Desteğin için Teşekkürler!
Türkiye Vegan ve Vejetaryenler Derneği
www.tvd.org.tr

Keep fighting for people power!

I'll power Change with $5 monthlyPayment method

Discussion