Petition Closed

This petition had 155,200 supporters

Valóban túl nagy kérés, hogy olyan földrészen éljünk, ahol biztonságos lélegezni?

Mivel az Uniós szabályok által előírt teszteljárások vészesen hiányosak, jelenleg 10-ből 9 dízelmotorral felszerelt jármű káros anyag kibocsátása átlépi a megengedett mértéket. Ma uniós szinten folyik a küzdelem, hogy a laboratóriumi körülmények között, új eljárások alapján tesztelt jármű általi kibocsátások a valós vezetési körülményeket pontosan tükrözzék.

A levegőszennyezésnek hatalmas ára van: Európában 400.000-re tehető az ezzel összefüggő korai halálozások száma évenként. De ez súlyos anyagi veszteséget is jelent, hiszen a levegőszennyezés minden évben 766 milliárd eurós terhet jelent az Európai Unió számára.

40 millió uniós állampolgár van kitéve a szálló mikropor-szennyezés (PM10) az európai határértékeket meghaladó szintjének. A PM10 a levegőszennyezés egy súlyos formája, melyet többek közt a dízelautók bocsátanak ki.

A helyzetet súlyosbítja, hogy a német Volkswagen autógyártó 11 millió dízel hajtású járműve esetében csalt a kibocsátási teszteken, így még nehezebbé vált, hogy mindenki számára biztosítsuk a tiszta levegőt. Ez példátlan egészségügyi botrány.

A "dízelgate" botrány egyértelműen bizonyította, hogy az Unió által a járművek károsanyag-kibocsátásra kiszabott határértékeket nemhogy nem tartják tiszteletben a gyártók, de szándékos csaláshoz folyamodnak úgynevezett "blokkoló rendszerek" segítségével, amelyek úgy játsszák ki a jelenlegi teszteket, hogy a jármű nitrogén-oxid kibocsátását az úton kibocsátott valós mértéknél kevesebbnek mutatják. A nitrogén-oxid levegővel érintkezve nitrogén-dioxidot képez, amely mérgező hatású az emberi egészségre. A Volkswagenen túl a botrány valószínűleg más gyártókat is érint.

A "tiszta dízel" mítoszának életben tartásával a gyártók megpróbálják elkerülni az európai szintű számonkérést. Zöld európai parlamenti képviselőként, kérjük az Unió intézményeit, hogy ne dőljenek be az ipari lobbinak, melynek eredménye a magánérdekek a lakosság egészségének kárára történő védelme lenne.

Nem fogadjuk el, hogy az általunk képviselt embereket azért mérgezzék folyamatosan, hogy az autógyárak bevételeit hizlalják. Teljes átláthatóságot kérünk, valamint kérjük a szabályok szigorú betartatását.

Álláspontunk szerint az Európai Bizottságnak azonnali vizsgálatot kell indítania az európai piac benzin és dízel hajtású járműveivel kapcsolatban annak érdekében, hogy felmérjék, a gyártók milyen mértékben használnak a csalás érdekében blokkoló rendszereket mind a nitrogén-oxid, mind az egyéb szennyező anyagok, így a szén-dioxid kibocsátásában.

Az Európai Uniónak muszáj lépeseket tennie az Európában élők érdekében.

Jávor Benedek európai parlamenti képviselő

A petíciót támogató európai parlamenti képviselők:

Molly Scott Cato
Keith Taylor
Jean Lambert
Karima Delli
José Bové
Eva Joly
Yannick Jadot
Pascal Durand
Michèle Rivasi

Molly Scott Cato petíciója angol nyelven

Karima Delli petíciója francia nyelven

Florent Marcellesi petíciója spanyol nyelven

Michael Cramer petíciója német nyelven

Today: Benedek is counting on you

Benedek Jávor needs your help with “Jean-Claude Juncker: Felhívás a járművek károsanyag-kibocsátásának európai szintű csalásvizsgálatáért”. Join Benedek and 155,199 supporters today.