Szabadítsuk ki Naszrin Szotoudeh-t

0 have signed. Let’s get to 500,000!
At 500,000 signatures, this petition becomes one of the top signed on Change.org!
Marie Claire Hungary started this petition to Iranian Government

Az emberi jogi ügyvédként és nőjogi harcosként tevékenykedő, iráni származású Naszrin Szotoudeh-t 38 év börtönbüntetésre és 148 korbácsütésre ítélte a teheráni bíróság. A vád "összeesküvés", "a korrupció és prostitúció ösztönzése", "államellenes propaganda", "rendbontás" és "kémkedés". De mégis mi volt a bűne az ügyvédnőnek, aki 2012-ben elnyerte az emberi jogok védelméért és gondolatszabadságért járó Szaharov-díjat is? Békésen védte az iráni nőket, akik levették fejkendőiket, így tiltakozva a hidzsáb viselését kötelezően előíró törvény ellen. A helyzetet sötét iróniával színezi, hogy míg Szotudeh börtönben ül, Iránt felvették az ENSZ nők helyzetével foglalkozó bizottságába (CSW). Szem előtt tartva azokat az értékeket, melyekért mindig is kiálltunk - a nők és férfiak közti egyenlőséget, a nők emancipációját, és az emberi szabadságjogokat - mi, a Marie Claire Magyarország, nemzetközi szerkesztőségeinkkel karöltve követeljük Naszrin Szotudeh feltétel nélküli szabadlábra helyezését.

///

Iranian lawyer and women's rights advocate Nasrin Sotoudeh was sentenced by an Islamic court in Teheran to 38 years in prison and 148 lashes. "Conspiracy", "incitement to corruption and prostitution", "propaganda against the system", disruption of public order", "espionnage", multiple indictments were brought against her.  And yet what did she do wrong, this female lawyer, who received the Sakharov award for free thought in 2012? She pacifically defended Iranian women who were taking their headscarves off, as a way to protest the law which required them to wear one. Supreme irony: as Nasrin Sotoudeh sits in jail, Iran has just been nominated to the United Nations Commission on the Status of Women (CSW).
In the name of all the values we have always defended – equality between men and women, women's emancipation, freedom of expression, freedom of conscience – we, Marie Claire Hungary as well as many of our International editions, demand Nasrin Sotoudeh's unconditional release.

0 have signed. Let’s get to 500,000!