Inicijativa za priključenjem Hrvatske Europskom sveučilišnom institutu

0 have signed. Let’s get to 1,500!
At 1,500 signatures, this petition is more likely to get picked up by local news!
Roko Koštan started this petition to Studenti and

Ono što je CERN za prirodne znanosti, to je Europski sveučilišni institut za društvene znanosti.

Time bismo u najkraćim crtama mogli opisati Europski sveučilišni institut (European University Institute - EUI) u Firenci, kojeg su još 1972. godine osnovale države članice EU, kao centar istraživačke i nastavne izvrsnosti u područjima od strateške važnosti za razvoj Europe, a koji ujedno djeluje i kao službeni arhiv institucija EU.

Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja članica EU koje još nisu pristupile Konvenciji o osnivanju Europskog sveučilišnog instituta što mnogim zainteresiranim studentima i istraživačima ograničava mogućnost uključivanja u neke od najprestižnijih doktorskih i postdoktorskih studija iz društvenih znanosti.

Osim Hrvatske, Konvenciju EUI-a još nisu potpisale Mađarska, Češka, Slovačka i Litva. Naši studenti su tako među rijetkima u EU koji ne mogu od svoje države dobiti stipendiju i praktički na taj način smo i dalje na marginama EU kada govorimo o društvenim znanostima. U prijevodu to znači da ostajemo izvan mreže akademske elite društvenih znanosti koja provodi neke od najznačajnih i najutjecajniih istraživanja od esencijalne važnosti za budućnost Europe.

EUI godišnje okuplja više od 1.100 studenata, istraživača, profesora, polaznika naprednih seminara u područjima prava, ekonomije, politologije, sociologije, povijesti te ostalih društvenih znanosti. U nedostatku podrške Vlade odnosno stipendija Ministarstva znanosti i obrazovanja, rijetki hrvatski studenti se moraju oslanjati na vlastite vještine iznalaženja financijske podrške.

Prema neslužbenim informacijama, Ministarstvo dosad nije smatralo članstvo u EUI prioritetom, ponajviše zbog nespremnosti plaćanja godišnje članarine te procjene da nema interesa među hrvatskim studentima i istraživačima.

To je otprilike kao da se tvrdi da među studentima i istraživačima prirodnih znanosti nema interesa za priključivanjem CERN-u.

Cilj peticije jest skupiti barem 1000 potpisa potpore incijativi. Time bismo Ministarstvu znanosti i obrazovanja ukazali na važnost pristupanja konvenciji te pokazali da postoji interes među studentima i istraživačima za boravak na institutu.

Procjenjuje se da bi godišnja članarina u EUI Hrvatsku koštala oko sto tisuća eura, što je u rangu manjih projekata koji se iz fondova EU neprestano financiraju u okviru nadležnosti Ministarstva. Ipak, pravo je pitanje koliko Hrvatsku zapravo košta odbijanje članstva u EUI te odsutnost iz trenutno najjačih istraživačkih timova koji promišljaju modele rješavanja nekih od najvažnijih strateških izazova u europskih politikama odnosno razvoju EU i njezina susjedstva?

Vijeće Fakulteta političkih znanosti je nedavno dalo podršku pokretanju inicijative za pristupanje RH EUI-u, a za očekivati je da će i ostali zainteresirani fakulteti društvenih znanosti prepoznati važnost ove inicijative.

Ovim putem želimo zamoliti za potporu svu zainteresiranu javnost, studente, profesore, studentske zborove, fakultete i članove sveučilišta diljem Hrvatrske da potpišu peticiju za priključenjem Europskom sveučilišnom institutu.

0 have signed. Let’s get to 1,500!