0 kişi imzaladı. Hedefimiz 500.

Eğer bir petshop görürseniz hayvanların ne kadar tedirgin ve ne kadar sıkılmış olduğuna dikkat edin ve eğer yapabiliyorsanız empati  kurmaya çalışın. Ben bir petshopun önünden her geçişimde göğsümden bir hüzün hızla aklıma hücum ediyor. En özgür canlı olan kuşu bile kafese koyabilen zihniyetten kurtulmamız gerek çünkü bu canlıya yapılabilecek en kötü şeydir. Eğer, suçlu bile olsa bir insan için hapsin yanlış olabileceği konusunda tereddütteyseniz bir de o suçsuz hayvanları düşünün. Kedi ve köpek yavrularının küçücük bir kafeste kağıt parçalarının üstünde üst üste yatması seni de rahatsız etmiyor mu?

Günümüzde evcil hayvanları, gerek hayatımıza renk katması için gerek sağlık için gerekse başka birçok yapmacık sebepler için bir hevesle hayatımıza alıp sonra iş, bir canlıyı her yönden tamamlamaya gelince ya terkederek ya da ilgisiz bırakıp mutsuz ederek eziyet ediyoruz. Hayvan için en güzel yer doğasıdır. Bu insan için de geçerli. Eğer tüm canlılar kendi doğasında yaşayabilseydi herkes mutlu olurdu.

Eğer gerçek bir hayvanseverseniz size naçizane bir tavsiyem olacak: Sokaktan sahiplenin. Bir garibanın elinden tutmuş kadar olursunuz. Kendi başına onlarca kedi ve köpek bakan melek insanlar var, onlardan alın. Para istemezler. Ayrıca çeşitli kanallardan edinebilirsiniz. (sosyal medya, hayvan koruma örgütleri vb.).

Bu konuyu kısaca özetleyecek olsam, petshop ile köle pazarı benzerliği gibi bir durum dikkatimi çekiyor. Yazın bazen görüyorum o sıcakta kafesler dışarıya çıkartılıyor ve o sıcakta hayvanlar akşama kadar güneşin altında bekletiliyor. Gelen geçene teşhir edilmek amacıyla sırf güzel oldukları için bedel ödüyorlar bundan daha büyük bir günah olabilir mi? Tıklım tıklım kuş kafesleri, balık akvaryumları, su kaplumbağalarının yaşadığı şartlar her ne kadar size yaşanılabilir gibi gelse de o hayvanların birçoğu ya ölüyor ya da hasta oluyorlar.

Onlar da can taşıyorlar, yalnızca beden şekillerimiz farklı. Hissediyorlar ama ifade edemiyorlar ya da biz onları anlayamıyoruz. Biz sadece duygularımıza hizmet ettiriyoruz.

Evcil hayvanlar, sağlık bakımından insana zararlıdır. Bu konuyu http://anadolukedisi.com/tr/Yazi/kedi-ve-insan/evcil-hayvan-endustrisi-ne-derse-desin-evcil-hayvan-sahibi-olmak-bizi-daha-saglikli-kilmiyor/1331 linkinden daha ayrıntılı inceleyebilirsiniz.

Evcil hayvanlar Avrupa ülkelerinde ya kısmen ya da tamamen yasaklı durumda ve bu konudaki yasaları çok hassas. Mesela Almanya'da barınaklar, Noel'de armağan olarak verilmemesi için geçici bir süre de olsa sahiplendirme yasağı kararına vardılar. İngiltere de ise kedi ve köpek yavrusu satışı tamamen yasak.Türkiye’de 5199 numaralı hayvan hakları kanununda, Avrupa'daki ülkelerin kanunlarında bulunan “hissedebilen varlıklar” olduğuna dair bir ibare bulunmuyor. Bu kanuna göre tüm hayvanlar eşit olarak görülüyor. (Yani tüketim amaçlı veya yabani hayvanlar vb. ile.)

Ülkemizde evcil hayvan besleyenlerin vergi vermesiyle ilgili bir yasa hazırlık aşamasında ama bu da yeterli değil. Petshoplarda hayvan satışının yasaklanması, denetimlerin sıkılaşması, hayvan hakları ihlallerinde hapis cezası verilebilmesi ve her heveslenen kişinin hayvan sahibi olmaması gibi atılabilecek daha radikal adımlar var.

Bu platformdaki tüm bireylerin bu konuda en az benim kadar hassas olabilmesi dileğiyle...Teşekkür ederim.

Bugün Erdem imzanı bekliyor!

Erdem TATAR bu imza kampanyası için senin desteğini bekliyor: «HAYTAP : Petshoplar kaldırılsın ya da vergileri arttırılsın. Bir can parayla satın alınamaz.». Erdem ve imza atan diğer 380 kişiye katıl.