Victory
Petitioning MBPJ and 8 others

Hapus Budaya Pesta Arak di Malaysia!

Supporters

Kami, rakyat Malaysia membantah dan mendesak penganjuran pesta arak besar-besaran 'Oktoberfest' di pelusuk negara dihentikan!

1. Budaya mengadakan pesta arak secara besar-besaran di kawasan tumpuan orang awam seperti pusat beli-belah bukan satu amalan dalam kalangan masyarakat di Malaysia.
  2. Oktoberfest merupakan pesta orang Jerman yang diraikan bagi memperingati perkahwinan di raja diantara Putera Ludwig dengan Puteri Therese pada 12 Oktober 1810. Keraian ini disambut saban tahun bermula dari hari tersebut pada bulan yang sama dan akhirnya terevolusi menjadi festival arak yang wujud pada hari ini.
  3. Persoalannya, begitu besarkah pengaruh budaya Jerman dalam pembentukan fabrik masyarakat Malaysia sehinggakan ada segelintir masyarakat di Malaysia bermati-matian mahu memperingati perkahwinan di raja ini dengan mengadakan pesta arak?
  4. Oktoberfest bukanlah satu keraian yang menjadi amalan turun-temurun mana-mana kaum di Malaysia, malah, juga tidak berkait dengan mana-mana agama. Tidak ada sebab untuk meraikannya.
  5. Orang Islam tidak kira pandangan politik harus bergandingan serta tegas dalam isu ini. Keharmonian & perpaduan kaum tetap boleh terus disemai & dibina tanpa perlu wujudnya pesta arak.
  6. Benar, bahawa mereka yang tidak mahu terlibat boleh pilih untuk duduk dirumah atau elakkan berada ditempat-tempat anjuran pesta arak ini. Namun, inilah bibit-bibit di mana hak kebebasan digunapakai sebagai alasan untuk menganjur pula pesta gay, membenarkan perkahwinan sejenis serta bermacam lagi perkara mungkar yang dilaknat.

Sebagai rakyat Malaysia yang cintakan negara, kami mendesak agar pesta yang mengagungkan arak ini dihentikan sebelum ianya melarat menjadi satu amalan atau kebiasaan di Malaysia.

This petition was delivered to:
  • MBPJ
  • MPK
  • Azmin Ali
  • Pihak Berkuasa Tempatan
  • menteri besar
  • Ketua Menteri
  • Menteri Kabinet
  • Ahli Parlimen
  • Ahli dewan undangan negeri

ARMADA Selangor started this petition with a single signature, and won with 36,765 supporters. Start a petition to change something you care about.

Today: ARMADA Selangor is counting on you

ARMADA Selangor needs your help with “Hapus Budaya Pesta Arak di Malaysia!”. Join ARMADA Selangor and 36,764 supporters today.