Petition Closed

Eliberați-o pe Nalan Oral!

This petition had 1,232 supporters

For English scroll below

INFO ACTUALIZATĂ: 31 iulie, un nou termen de judecată

---

Nalan Oral este activistă originară din Turcia, refugiată politic în Belgia. Persecutată pentru angajamentul său pentru drepturile femeilor și contra represiunii. A fost arestată în România pe 7 iulie. Pe 17 iulie se judecă procesul prin care riscă să fie extrădată în Turcia.

Cerem Guvernului României să refuze să dea curs cererii Turciei de extrădare a activistei Nalan Oral și să apere dreptul la azil politic ca drept fundamental al omului!

În seara de 7 iulie,  în timp ce pleca cu familia în vacanță, Nalan Oral a fost arestată de poliția română la frontiera ungară. În timpul nopții a fost dusă în biroul procurorului, iar acesta a cerut să rămână în arest. Pe 8 iulie, a fost dusă în fața instanței care a hotărât rămânerea sa în arest în așteptarea unei noi audiențe pe 17 iulie.  Cerem eliberarea ei imediată!

Avem motive serioase să ne temem pentru Nalan Oral, deoarece a fost condamnată de regimul Erdogan la 30 de ani de închisoare. Când a sosit în Belgia, a fost emis un mandat de arestare pe numele său. După ce i s-a acordat statutul de refugiat politic de către statul belgian, fiica sa (născută într-o închisoare din Turcia) a putut să i se alăture în Belgia. Nalan și-a refăcut o nouă viață în Belgia, a învățat franceza și olandeza, a găsit un loc de muncă decent și și-a crescut fiica.

În prezent, România vrea s-o țină pe Nalan în închisoare și să o extrădeze în Turcia, pe baza unui mandat de arestare emis de autoritățile din Turcia, prin Interpol. Nalan a intrat imediat în greva foamei, în semn de protest și a declarat că nu va înceta până nu nu va fi eliberată.

Ne temem pe bună dreptate pentru viața lui Nalan Oral, mai ales că, așa cum știți, contextul politic din Turcia este tensionat. Ne facem griji și pentru repercusiunile asupra vieții Salmei, fiica sa, care a suferit destule situații traumatizante în trecut. Ea trebuie să se întoarcă la școală în septembrie, și, ca orice copil, are nevoie de mama sa.

Nalan a fost judecată și condamnată în Turcia la 30 de ani de închisoare, din cauza activităților politice contra represiunii și cruzimii regimului autoritar care conduce Turcia, dar și pentru că acest regim vizează în special femeile și apărătoarele drepturilor femeilor, prin politici misogine.

Din aceste motive, Guvernul român trebuie să refuze să dea curs cererii Turciei de extrădare a lui Nalan și să apere dreptul la azil politic ca drept fundamental al omului. În caz de extrădare, Nalan va avea de suportat represalii, în mod injust, și va fi închisă timp de decenii din cauza unor condamnări nedrepte.

Vă rugăm să faceți tot ce vă stă în putere pentru a o ajuta pe Nalan Oral, în numele dreptății și a drepturilor fundamentale ale oricărei ființe umane.

=========

INFORMAȚII ACTUALIZATE: Curtea de Apel Timișoara a decis amânarea judecării cauzei pentru data de 31 iulie. Nu s-a dat curs cererii de judecare în libertate și nici cererii de consultare a Curții Europene de Justiție. http://portal.just.ro/59/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=5900000000059553&id_inst=59

=========

ENGLISH

Nalan Oral is an activist from Turkey living as a political refugee in Belgium. Persecuted because of her engagement for women's rights and against oppression. She was arrested in Romania on July, 7. On July, 17 will take place the trial risking her extradition to Turkey.

We demand that the Romanian Government refuse Turkey's request to extradite Nalan Oral and respect the rights of political refugees as part of fundamental human rights.

Today: A is counting on you

A F needs your help with “Guvernului României. Eliberați-o pe Nalan Oral!”. Join A and 1,231 supporters today.