Petition Closed

Tegyük átláthatóbbá a lobbizást az Európai Parlamentben!

This petition had 109,859 supporters

Több a lobbista a brüsszeli európai intézmények körül, mint bármely más európai fővárosban. José Manuel Barroso korábbi bizottsági elnök tevékenysége a Goldman Sachs-nál vagy Neelie Kroes korábbi bizottsági tag be nem jelentett offshore cégének híre megingatta a közvélemény európai politikusok függetlenségébe vetett bizalmát. Egy olyan időben, amikor a terjedő populizmus az európai eszme ellen mozgósítja az embereket, az európai demokráciának minden eddiginél jobban kell törekednie az emberek bizalmának visszaszerzéséért.

Itt az alkalom, hogy átláthatóbbá tegyük a lobbizást és egyértelmű összeférhetetlenségi szabályokat alkossunk az Európai Parlamentben. A következő hetekben tárgyalásokat folytatunk az európai parlamenti képviselők feddhetetlenségére és tevékenységük átláthatóságára vonatkozó új, kötelező szabályokról, melyek a Parlament új házszabályában lesznek lefektetve. Jelenleg a konzervatívok (EPP), a szociáldemokraták (S&D) és a liberálisok (ALDE) is akadályozzák a lobbizás átláthatóságát. Ez a petíció meggondolásra késztetheti őket.

Az emberek politikába vetett bizalmát csak akkor tudjuk megerősíteni, ha a politikusok szigorú etikai szabályok mentén politizálnak. A szabályozás lényege éppen annak biztosítása, hogy a politikusok kizárólag a közjót szolgálják. Európai parlamenti képviselőként és a lobbizás átláthatóságáért régóta küzdő aktivistaként követelem, hogy:

1. Legyenek nyílvánosak a lobbi-találkozók!
Az európai parlamenti képviselőknek kizárólag olyan lobbistákkal legyen lehetősége találkozni, akik szerepelnek az EU áltáthatósági nyilvántartásában. A „nincs nyilvántartás, nincs találkozó” elvét kell érvényesíteni.

2. Szűnjön meg a forgóajtó-hatás!
Ne ülhessenek át a vezetők a politikai pozíciókból üzleti vezetői székekbe és fordítva. Mandátumukat követően az európai parlamenti képviselők 6-24 hónapig átmeneti juttatásban részesülnek. A lobbizást számukra erre az időszakra szabályban kellene megtiltani. Emellett új munka vállalása esetén kötelezni kellene őket az Európai Parlament tájékoztatására.

3. Váljon büntethetővé a szabályok megszegése!
Azokat a képviselők, akik összeférhetetlenséget titkolnak el, vagy akik egyéb átláthatósági és integritási szabályt szegnek meg, kapjanak pénzbüntetést.

Today: Benedek is counting on you

Benedek Jávor needs your help with “European Parliament: Tegyük átláthatóbbá a lobbizást az Európai Parlamentben!”. Join Benedek and 109,858 supporters today.