Petíció az Európai Bizottság felé: azonnali cselekvést a sajtószabadság védelméért!

Petíció az Európai Bizottság felé: azonnali cselekvést a sajtószabadság védelméért!

0 have signed. Let’s get to 1,500!
At 1,500 signatures, this petition is more likely to get picked up by local news!
GreensEFA Group in the European Parliament started this petition to Európai Bizottság

A médiaszabadság szerte az Európai Unióban támadás alatt áll. Az Európai Bizottságnak komolyan kell vennie a média demokráciában betöltött szerepét, és a saját eszközeivel tennie kell a sajtószabadság védelméért.

Nem tehetünk tovább úgy, mintha a sajtószabadsággal ne lennének komoly problémák Európában. A média támadás alatt áll szerte az Unióban: az újságírókat zaklatják, sőt, van akit meggyilkolnak, független újságokat zárnak be és újságírókat perrel fenyegetnek csak azért, mert a munkájukat végzik. A médiabirodalmak veszélyeztetik a média sokszínűségét, az információ pedig adható-vehető árucikké vált.

De sajtószabadság nélkül nem létezhet igazi demokrácia!

Ezért felszólítjuk az Európai Bizottságot, hogy kezelje súlyának megfelelően a médiaszabadság ügyét, és a saját jogi és politikai erejét felhasználva védje is meg a sajtószabadságot, a véleménynyilvánítás és az információ szabadságát. A Bizottságnak számos jogköre van a cselekvésre, csak politikai akaratra van szükség.

Vannak már biztató fejlemények, hiszen az EU most fogadott el egy átfogó bejelentővédelmi irányelvet, hogy megvédje azokat, akik felemelik a hangjukat és kiállnak az igazságért. Emellett az EU határon átnyúló oknyomozó újságírás projekteket is elkezdett támogatni, és a politikai összeférhetetlenség elkerülése érdekében független szervezeteken keresztül zajlik ezeknek a pénzeknek a szétosztása.

De ennél sokkal többet kellene tenni! Az Európai Bizottságnak erős piacszabályozási eszközei vannak, és mi azt akarjuk, hogy ezeket használja a médiapluralizmus, a média sokszínűségének megvédése érdekében. A Bizottság például megtilthatná, hogy kormányok politikailag vezérelt médiumokat fianszírozzanak (az állami támogatás jogellenességére hivatkozva), és a sajtószabadság védelméért is tehetne azzal, hogy lebontja a médiamonopóliumokat, hogy az emberek több különböző információforrásokból tájékozódhassanak. Több támogatást kellene juttatni az oknyomozó újságírásnak, hogy az embereknek lehetőségük legyen szembesülni a korrupcióval és a hatalommal való visszaéléssel.

Kérjük, írja alá ezt a petíciót és ossza meg azt ismerősei, barátai körében, hogy ezzel az Európai Bizottságot cselekvésre sarkaljuk a sajtószabadság, a média függetlensége és sokszínűsége érdekében. Gyakoroljunk együtt nyomást a Bizottságra, hogy az mindannyiunk érdekében megvédje a demokráciát és az információhoz való jogot!

https://www.greens-efa.eu/en/article/document/greens-efa-proposals-on-media-freedom-in-the-eu/

0 have signed. Let’s get to 1,500!
At 1,500 signatures, this petition is more likely to get picked up by local news!