Petition Closed

#PanamaPapers: Számolják fel a fedőcégeket, büntessék meg az érintett bankokat!

This petition had 532,675 supporters

A Panama-akták feltárták, hogy a globális elit milyen eszközöket használ pénzügyei  eltitkolására. Ezek a rejtett eszközök lehetővé teszik a gazdagoknak, hogy kivonhassák magukat az őket is terhelő adózás alól, sőt a titkos tevékenységek emellett lehetőséget biztosítanak az illegális gazdaság finanszírozására, és akár a fegyverkereskedelmen keresztül a terrorizmus anyagi támogatásának becsatornázásáig. Amikor a gazdagok vagy a bűnözők elrejthetik pénzüket az adóhatóságok elől, ők még gazdagabbak, mi pedig még szegényebbek leszünk. Hiszen a a be nem gyűjtött adó hiányzik a kormányok költségvetéséből, melyből pedig olyan alapvető ellátásokat kell finanszírozni, mint az egészségügy vagy az oktatás.

A kiszivárgott akták megmutatják, hogy a nagyobb bankok miféle ösztönzőkkel szolgáltak a fedőcégek adóparadicsomokban történő létrejöttéhez. 365 bank – köztük Magyarországon is jelenlévő a Deutsche Bank, a Santander  HSBC - több mint 15.000 offshore céget hozott létre tehetős ügyfelei számára. A bankok az adóparadicsomok bűnszövetségesei és így bebetonozzák az igazságtalanságot.

Európai parlamenti képviselőként egy igazságosabb adórendszer létrehozásáért küzdök. Az a 11,5 millió dokumentum, mely most napvilágra került csak egyetlen offshore cégről tartalmaz titkos információt: a panamai székhelyű Mossack Fonseca ügyvédi irodáról. Ez pedig csak a jéghegy csúcsa.

Ennek véget kell vetni!  Véget kell vetni az adóelkerülésnek, az offshore cégeknek, a pénzmosásnak, azért hogy  képesek legyünk megfelelően finanszírozni a közellátást. Meg kell szabadulnunk attól, hogy külön szabályok vonatkozzanak a gazdagokra. A bankok semmit sem tanultak a pénzügyi válság óta, és még mindig a saját érdekeik szerint alakítják a szabályokat. Fel kell számolnunk a fedőcégeket és meg kell büntetnünk az őket támogató bankokat!

Követeljük az EU intézményeitől, hogy járjon el azon bankok ügyében, amelyek hagyták, hogy ügyfeleik adóparadicsomokba rejtsék vagyonukat és nem jelentették be a eurórópai állampolgárok gyanús pénzmozgásait az adóhatóságoknál.

Ezt a petíciót más tagállamokban is elindították: Eva Joly Franciaországban, Sven Giegold Németországban, Ernest Maragall és Ernest Urtasun Spanyolországban, Peter Eriksson Svédországban, valamint Molly Scott Cato Nagy-Britanniában.

Today: Benedek is counting on you

Benedek Jávor needs your help with “EU-s intézmények és tagállamok kormányai: #PanamaPapers: Számolják fel a fedőcégeket, büntessék meg az érintett bankokat!”. Join Benedek and 532,674 supporters today.