İzel Levi CoşkunIstanbul, Türkiye
27 Aug 2022

25.08.2022 tarihinde Demirören Haber Ajansı'ndan Rojda Altıntaş  ve Burak Keskinci tarafından hazırlanan haberde, Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV) Başkanı, İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bayram Öztürk'ün Marmara Denizi için uyarısına yer veriliyor. 

Haberde Prof. Dr. Bayram Öztürk, Marmara Denizi'nin müsilajdan sonra özel koruma alanı ilan edilmesi ve 22 eylem planı olmasına rağmen, hala büyük bir kirlenme baskısı altında olduğunu ifade ediyor

Avcılık, turizm ve yabancı türlerin istilasının da kirlilik baskısını artırdığını belirten Prof. Öztürk "Düşünebiliyor musunuz Marmara Denizi'nde balon balıkları var. Balon balıklarını yiyecek canlı türü yok. Balon balıkları, Marmara Denizi'ndeki diğer balıkları yiyecek. İşte biyoçeşitliliğin çöküşü dediğimiz şey bu" dedi. Marmara Denizi'nde restorasyon yapılmasının zorunlu olduğunu belirten Öztürk "Kirlenmenin önlenmesi için, denize 1 litre bile arıtılmamış su atmamamız gerekiyor" dedi.

Öztürk:

  • Balıkçılıkta çok sıkı kurallar uygulanması,
  • Avcılığın düzenlenmesi,
  • Marmara Denizi'nin izlenmesi, yabancı türlerin mutlaka takip edilmesi 
  • Marmara Denizi'yle ilgili araştırmaların devam etmesi, 
  • Arıtma için yatırımların yapılması 

gibi gerekliliklerin önemini vurguluyor.

Yazıda Marmara'daki sorunların 10 yılda bitecek gibi olmadığının altını çizen Öztürk, denizdeki oksijen seviyesinin 5 miligram litre seviyesinden aşağıya indiğini, bunun tüm deniz canlıları için büyük tehlike oluşturduğunu ve buna sebep olan faktörlerin ortadan kaldırılması gerektiğini belirtiyor. 

 

Copy link
WhatsApp
Facebook
Nextdoor
Email
X