Creació del tren-tram Olot-Banyoles-Girona

Creació del tren-tram Olot-Banyoles-Girona

Creada
16 de mayo de 2022
Firmas: 1376Próximo objetivo: 1500
Apoyar ahora

Por qué es importante esta petición

La contaminació atmosfèrica, el soroll, les molèsties als veïns, la salut de les persones, la crisi climàtica, el sedentarisme i les conseqüències per a la salut, la crisi energètica i el progressiu encariment del petroli, la incertesa econòmica o els conflictes bèl·lics actuals, posen de manifest la necessitat d’un canvi en la mobilitat.

Els perills de l'abús del vehicle privat i la contaminació
atmosfèrica

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) situa la contaminació atmosfèrica i el canvi climàtic com uns dels principals reptes sanitaris a abordar en les properes dècades. El responsable més directe d'aquests dos problemes és la crema de combustibles fòssils.

A Europa i particularment a l’Estat espanyol, el trànsit motoritzat és la primera font d’emissions d’òxids de nitrogen (NOx) i la tercera en partícules en suspensió de menys de 2,5 micres (PM2,5).

L’exposició a la contaminació atmosfèrica es calcula que provoca 33.300 morts prematures cada any només a l’Estat espanyol segons l’Agència Ambiental Europea (EEA), especialment defuncions relacionades amb:

  • Patologies cardiovasculars (ictus, infarts, accidents cerebrals vasculars)
  • Patologies respiratòries (malaltia pulmonar obstructiva crònica i pneumònies)
  • Diferents tipus de càncer (pulmonar especialment).

No obstant, aquesta és només la punta de l’iceberg. L’exposició crònica a contaminació atmosfèrica durant l’embaràs també s’ha relacionat amb parts prematurs i avortaments espontanis, i durant la infància i adolescència a una afectació del neurodesenvolupament, amb descens del rendiment acadèmic, i problemes respiratoris com asma o bronquitis de repetició.

Tant és així que actualment un de cada tres casos nous d’asma infantil es deu a una mala qualitat de l’aire, arribant a un de cada dos en àmbits urbans.

El soroll del trànsit motoritzat també és un factor important per a la salut i qualitat de vida: no només es relaciona amb una pèrdua d’audició a llarg termini sinó amb efectes no auditius com trastorns de la son, hipertensió arterial, malalties cardiovasculars, i baix rendiment acadèmic en infants i adolescents.

Tot això, sumat a la mortalitat o pèrdua de qualitat de vida relacionat amb l’accidentalitat viària, situen la mobilitat, i molt particularment el transport motoritzat, com una amenaça per a la salut de primer ordre.

En quina situació es troben les comarques de Girona en quant a transport públic?

Segons dades de l’IDESCAT, les comarques gironines som el segon territori de Catalunya, només darrere de l’Alt Pirineu i Aran, amb un major número de vehicles per cada 1.000 habitants: 859. 

Això es tradueix en un ús intensiu del vehicle privat, fins i tot en desplaçaments interns a la pròpia demarcació, on el cotxe és el vehicle preferit: fins un 86,5% dels desplaçaments es fan amb vehicle a motor i amb una ocupació mitjana de només 1,32 viatgers/vehicle, segons el Pla Directiu de Mobilitat de les Comarques Gironines. Un ús intensiu del cotxe provoca accidents: de mitjana cada any moren 40 persones només a les comarques gironines.

Aquest mateix pla assenyala també un ús baixíssim del transport públic de només el 3,12% a tota la demarcació, però que a comarques com la Garrotxa o el Pla de l’Estany amb prou feines atrau l’1% dels viatgers.

Si ens fixem en el ferrocarril només suposa el 0,34% dels desplaçaments interns.

L’accés a aquest mitjà de transport no està disponible a molts municipis de la demarcació. De fet, Olot és la capital de comarca més poblada sense ferrocarril, i altres capitals de comarca com Banyoles tampoc en disposen.

La lenta i progressiva extinció del petroli i els combustibles fòssils

La crisi energètica ens presenta una perspectiva d’encariment progressiu i irreversible dels combustibles fòssils i els seus derivats (com la benzina o el diesel). De tant en tant i cada cop de forma més freqüent, patirem repunts sobtats de preus com els que hem experimentat amb la guerra a Ucraïna.

Actualment l’índex de motorització ja és més alt als barris amb major renda econòmica, però en un futur (qüestió de dècades) els desplaçaments en vehicle privat poden acabar esdevenint un mode de transport només disponible per a les persones amb més recursos econòmics.

No esperem a que la benzina arribi als 3, 4 o 5€/L per buscar alternatives: el moment és ARA.

Disposar d’un mitjà de transport resilient a aquestes tendències permetria no només fer accessible el dret a la mobilitat a persones amb menys recursos, sinó mantenir l’activitat econòmica, permetent que els treballadors segueixin accedint al seu lloc de feina i els estudiants als seus centres educatius.

També l’accés a recursos econòmics de la Unió Europea anirà vinculat a un desplegament de la mobilitat sostenible.

Què és un tren-tram? Per què apostem per al tren-tram en aquesta campanya?

El tren-tramvia, o tren-tram, és un sistema ferroviari en expansió a tot Europa (Heilbron, Viena, Grenoble, Lyon, Alacant, entre d’altres) que presenta dues característiques que el fan molt interessant:

  1. Dins la ciutat circula com un tramvia que pot efectuar girs tancats i estrets, supera pendents i s'integra dins de la trama urbana 
  2. En els trams interurbans ho fa com un tren, assolint velocitats més altes i connectant nuclis urbans geogràficament separats en qüestió de minuts

Es tracta d’un sistema de transport amb llarga trajectòria arreu d’Europa (a Alemanya i França hi és molt present, però també a Rep. Txeca, Itàlia...) i per això es configura com una alternativa viable, sostenible, assequible, accessible i extremadament eficient entermes mediambientals i energètics.

A més, d’emissions zero (com la resta de xarxa ferroviària de Catalunya, que funciona amb electricitat renovable) i accidentalitat gairebé nula. És el mode de transport que pot garantir l’exercici en majúscules del dret a la mobilitat tant a la gent de la comarca de la Garrotxa, com a la del Pla de l’Estany i el Gironès.

I per què apostem pel tren? Perquè de tots els mitjans de transport que existeixen és el que transporta a més gent de cop, més ràpid, i de forma més eficient en termes energètics.

Les comarques de Girona demanen un canvi en la mobilitat

La ciutadania que viu a les poblacions que inclou aquest territori per on passaria el tren-tram podrien anar a estudiar, a treballar, a visitar familiars i amics, als centres sanitaris de referència, a gaudir de la cultura, de l’oci i la restauració, d’una manera sostenible i segura i sense necessitar el cotxe.

Unes 250.000 persones ens hi veuríem beneficiades de forma directa.

Sent la Garrotxa i el Pla de l'Estany un punt de turisme en auge, (i la ciutat de Girona, que ja ho és) també és summament important promoure l’arribada sostenible de visitants.

Cada dia 60.000 persones es mouen entre Garrotxa, Pla de l'Estany i Gironès, així com unes 20.000 persones es desplacen des de Garrotxa/Pla de l'Estany cap a Barcelona o viceversa. Per tant, hi ha demanda de mobilitat en aquestes comarques. Per això, entre la població resident, la no resident, la turística i la demanda induïda, es calcula que uns 3 milions de viatgers farien servir la infraestructura cada any, xifra que podria ser superior amb la crisi energètica i la pujada dels preus dels combustibles fòssils.

El 8 de juliol de 2021 arran de la moció Moció 11/XIV del Parlament de Catalunya, sobre el model i les prioritats en matèria d'infraestructures (núm. expedient 302-00014/13) va aprovar amb 117 a favor i 17 abstencions iniciar l’estudi de viabilitat, el projecte de tren-tramvia de la Costa Brava [...] amb possibles ramals a Banyoles-Besalú-Olot.

Ara cal passar a l’acció i que aquesta aprovació es materialitzi. Necessitem un canvi de paradigma urgent. Tal i com estem veient, el preu dels combustibles està augmentant sense control i sense perspectiva de remissió amb l’actual conflicte bèl·lic entre Rússia i Ucraïna. La crisi energètica ens constreny cada cop més, fent augmentar els preus de l'energia de manera desorbitada. El canvi climàtic ens impacta en forma de sequeres extremes i temporals anormalment forts.

Per fer front a aquestes problemàtiques, hem de prendre decisions amb una visió global, holística i transversal. La mobilitat és una peça clau per mitigar-ne els seus efectes i per garantir una accessibilitat segura i universal tant de les generacions presents com futures.

Amplia informació sobre la nostra proposta

Pots veure tota la informació que presentem, així com dades, proposta de trajecte i més, al nostre web https://www.trentramolotgirona.org/. A la pàgina de projecte, i a la pàgina de preguntes freqüents hi trobaràs molta informació sobre el possible traçat i dades actuals de mobilitat. 

També, si vols pots fer un cop d’ull a la presentació en video del mes de Gener. Són més de dues hores parlant sobre trens, ferrocarrils i possible disseny d’aquesta línia: https://www.youtube.com/watch?v=9zJFRjoH29w

Per acabar, també ens pots seguir a Facebook i Twitter on actualitzem amb notícies i novetats.

Qui som?

Som un grup de ciutadans preocupats per la manca i deficiència d’alternatives de transport a les províncies de Girona. Portem anys veient com el cotxe privat ho està envaïnt tot a la Garrotxa, Pla de l’Estany i Gironès, i creiem que és necessari fer un canvi. Per això, amb el suport de la PTP (Associació per la promoció del Transport Públic) hem llançat aquesta campanya per a que els nostres polítics tinguin com a prioritat a la seva agenda l’estudi d’aquesta línia ferroviària que podria treure milers de cotxes de la carretera.

Firma la petició per portar el tren-tram Olot-Banyoles-Girona al Parlament de Catalunya

Com a ciutadà pots votar la nostra iniciativa per a que aquesta proposta de línia ferroviària es faci realitat.

Al firmar aquesta petició:

  1. Valoro positivament la iniciativa presentada per la Comissió Promotora del Tren-Tram Olot-Banyoles-Girona i reclamo la materialització d'una moció aprovada al Parlament de Catalunya amb la que s'inicï l'estudi de viabilitat necessari per fer possible la millora del dret de mobilitat que aquest projecte suposa per a la ciutadania i medi ambient de les comarques de la Garrotxa, Pla de l'Estany i Gironès.
  2. Demano a la Diputació de Girona, la Generalitat de Catalunya i el Govern de l’Estat Espanyol l’estudi i l’acord per la previsió dels recursos i la inversió necessària per fer possible el projecte de Tren-Tram Olot-Banyoles-Girona. 
  3. Reclamem la materialització de la moció 11/XIV del 8 de juliol de 2021 aprovada al Parlament de Catalunya, sobre el model i les prioritats en matèria d'infraestructures (núm. expedient 302-00014/13) en favor d'una ramal de tren-tram Olot-Besalú-Banyoles fins a Girona. Per això demanem a la Diputació de Girona, la Generalitat de Catalunya i el Govern de l'Estat Espanyol l'estudi i l'acord per la previsió dels recursos i la inversió necessària per fer possible el projecte de Tren-Tram Olot-Banyoles-Girona.
Apoyar ahora
Firmas: 1376Próximo objetivo: 1500
Apoyar ahora