Kampanya Kapatıldı

Oksijen Depomuza Darbe!!

Bu kampanya 446 destekçiye ulaştı

Nefes almak için kalan kısıtlı oksijen depolarımız gün geçtikçe azalıyor. Doğaya git gide daha da zarar veriyoruz! Doğan ve doğacak olan her birey hastalıklarla başa çıkmaya çalışıyor. Ağaçlarımız, oksijen kaynaklarımız, doğamızı mahvediyoruz. Eğer ki yeri ve zamanı geldiğinde dur diyemezsek daha sonrasında pişman olmamızın ya da dur dememizin zerre değeri kalmayacak. Arkamızda sadece daha hastalıklı, kirli, yaşanamaz bir dünya bırakıp gideceğiz. Evet her insan bu hayatta bir iz bırakmak ister ama bizler doğayı katletmemizle anılacagız!!

Kampanyayı imzalayanlardan tek isteğim Bimer'e de bu konu hakkında itirazlarını iletmeleri..

EDREMİT KÖRFEZİMİZ TEHDİT ALTINDA!

BİMER e giriş yapıp, kişisel bilgilerinizi doldurup, Görüş ve Öneri seçeneğinden aşağıdaki dilekçeyi gönderiniz.

Çanakkale Valiliği İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’ne

Konu: İDK toplantısında görüşülmek üzere Çırpılar Entegre Termik Santrali Çevresel Etki Değerlendirmesi Raporu itirazı

Çanakkale ili Yenice ilçesi sınırlarında TAŞZEMİN İNŞ. MADENCİLİK ENERJİ ÜRETİM SAN. VE TİC. A.Ş. tarafından yapılması planlanan Çırpılar Termik Santrali (200MWe/203MWm/570MWt) Kül Depolama Sahası, Kömür İşletme İle Kırma Eleme Tesisi projesi ÇED raporu yayınlanmış, 21.12.2016 tarihinde halkın görüşüne açılmıştır.

Sadece 18 yıllık rezervi çıkartma pahasına en az 30 yıl boyunca çalışacak bir yatırımın yapıldığı, Çanakkale’de çalışan ve izin süreçleri ile 10 bin MW’a ulaşması olası kömürlü termik santrallerine bir tane daha eklenmesinin sonuçlarının dikkate alınmadığı çok açık ortadadır. Biga Termik Santrali ÇED Raporunda yer alan 13 santralin ulaştığı toplam 9360 MW toplam güce Çırpılar KES ile 200 MW’daha eklenmesi, çok açık bir şekilde iklimi, doğayı ve yaşamı imkansız hale getirecektir.

1 - Sadece Çırpılar KES her yıl 3,5 milyon ton kömür yakacak, 1,3 milyon ton uçucu kül bölgeye yayılacak, 550 bin ton kül depolama sahasına taşınacak, 3,5 milyon metreküp su çekilerek bölge kurutulacaktır. ÇED raporundan çıkartılabilecek bu veriler bile bölgenin kuruyacağını, küle maruz kalarak tarımı, hayvancılığı, insana yaşamını ve doğayı tehdit edeceğini, su kaynaklarını kirleteceğini açıkça ortaya koymaktadır.
2 - 4990 sayılı Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesine Katılmamızın Uygun Bulunduğuna Dair Kanun’da “seragazı birikimlerini durdurmayı başarmak ve gerekli önlemleri alması” konusu açıkça ifade edilmiştir. Nitekim ÇED Yönetmeliği EK-3’de rapor formatında sağlanacak bilgiler arasında “Sera gazı emisyonların belirlenmesi ve iklim değişikliğine etkileri” yer almaktadır. Mevzuatın açık olmasına, projenin sağlayacağı etkiler ortada iken, aşırı iklim olayları ülkemizde rekor kırmışken projenin iklim değişikliğini geri dönülmez noktaya ulaştıracağı gerçeği dikkate alınmamıştır.
3 - Tek başın 3 milyon tondan fazla karbondioksit salarak, izin sürecindeki diğer projelerle 2050 yılı sonrasında bile çalışarak iklim değişikliğini durdurmayı imkansız hale getirecektir. Kente izin sürecindeki santraller dikkate alındığında, bugün bütün Türkiye’nin kömür santralleri ile yarışacak kadar etrafa sera gazları salacağı, 2050 yılına doğru kömür santrallerine bağımlılığın devam edeceği ortadadır.
Bu çerçevede, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin tabi olduğu yasal düzenlemeler, Anayasal güvence altına alınan “temiz çevrede yaşama hakkı” çerçevesinde, iklim değişikliğinin geri dönülmez noktaya sürükleyecek ve iklim felaketlerinin daha sık, daha şiddetli yaşanmasını sağlayacağı ortada olan termik santral projesinin, iklim değişikliği açısından telafisi mümkün olmayan zararlar oluşturacağı dikkate alınarak yukarıda verilen gerekçelerin İDK toplantısında değerlendirilerek reddedilmesi için gereğini bilgilerinize sunuyoruz.

KAZDAĞI’NIN KALBİNE KÜLLER YAĞACAK!

Türkiye'nin cennet köşesi Kaz Dağı, ne yazık ki bölgede yapılmak istenilen enerji ve maden projeleri ile gündeme gelmekte. Doğal bitki örtüsü olan ormanları, endemik türleri, suları, dereleri ile toplumsal mirasımız olan Kaz Dağı, bölgemizin en büyük hayat kaynağı. Çileğini, kirazını, biberini yediğimiz Kazdağları bölgesinde yapılmak istenilen termik santral ve maden projeleri bir yandan bu doğal güzellikleri tehdit ederken diğer bir yandan tarımı bitirecek ve yerel halkın geçim kaynaklarını da yok edecek...

Kaz Dağı’na ve Edremit Körfezi'mize kül yağmasına sebep olacak, içme ve tarım sularımızı kirletecek olan bu projenin, İDK toplantısında onaylanmaması için bölge olarak hep beraber harekete geçelim, buna birlikte "HAYIR" diyelim!

Detaylı bilgi için: http://www.edremit.bel.tr/index.php/2017/01/06/edremit-belediyesi-kent-konseyi-basin-aciklamasi/

Bugün BİMER imzanı bekliyor!

BİMER bu imza kampanyası için senin desteğini bekliyor: «BİMER : Oksijen Depomuza Darbe!!». BİMER ve imza atan diğer 445 kişiye katıl.