Kampanya Kapatıldı

Avcılar, Meis'te Transfobik Şiddet Son Bulsun

Bu kampanya 605 destekçiye ulaştı

Yaşama, barınma ve adalete erişim hakkı hepimizin en temel ve doğal hakkı. Birimizin yaşama ve barınma hakkı ihlal ediliyorsa, hiçbirimizin yaşama ve barınma hakkı yok demek.

Ekim 2012'den beri ilçe halkının provokasyona getirilmesiyle Avcılar, Meis Sitesi sakini trans kadınların yaşama ve barınma hakları ağır şekilde ihlal edilmekte, ölümcül ve örgütlü transfobik şiddete uğramaktalar.

10 Mart 2013'te trans kadın Seda'nın öldürülmesine kadar giden hem çevre halkı hem de devlete bağlı birimlerin elbirliğiyle yükselttiği transfobik şiddet sarmalı, tehdit ve tacizler, 17 Mayıs'ta Meis sitesi'nin kundaklanması ve Sanem Karaman'ın evine iki gün boyunca ateş edilmesiyle yeni bir boyuta ulaştı.

Ekim 2012'den beri sürmekte olan olaylarda emniyet güçlerinin mağdurlara yapılan şiddeti önlemek ve failleri bulmak yerine baskı mekanizmasının parçası olduğu, failleri koruduğu iddia edilmektedir.

Avcılar, Meis Sitesi'nde ikamet eden trans kadınlara karşı Ekim 2012'den beri devam eden örgütlü transfobik şiddetin faillerinin bulunması ve adalet karşısına çıkarılmasını;

10 Mart 2013'te site sakinlerinden trans kadın Seda'nın öldürülmesi olayının aydınlatılması ve gerçek faillerin adalet karşısına çıkarılmasını;

Ölümle sonuçlanan transfobik şiddet sarmalının faillerini ve kışkırtıcılarını koruyan tüm devlet yetkilileri hakkında hukuki işlem başlatılmasını;

Sitede halen yaşamakta olan trans kadınların barınma ve yaşam hakkının sağlanmasını, gerekirse sürekli korunma sağlanmasını talep ediyorum.

Avcılar, Meis Sitesi'nde Örgütlü Sistematik Transfobik Şiddetin Kısa Tarihi

Şimdiye kadar İstanbul Avcılar’da Meis Sitesi’nde yaşayan trans bireylere yönelik eylem ve tehditler hakkındaki suç duyurularından bir iddianame, iki takipsizlik kararı çıktı.

LGBT örgütlerinin yaptığı suç duyurusunda Avcılar Emniyet Müdürlüğü, Ambarlı Araştırma Amirliği, Kanaltürk Televizyonu ve olayları kışkırttığı iddia edilen dört kişi hakkında dava açılması istenirken, kişilerin, "tehdit", "konut dokunulmazlığının ihlali", "ayrımcılık", "hakaret", "nitelikli hırsızlık", "mala zarar verme", "kin ve düşmanlığa tahrik" ve "görevi kötüye kullanma" suçlarını işledikleri belirtilmişti.(http://bianet.org/bianet/ayrimcilik/141394-bir-suc-duyurusu-bir-soru-onergesi)

İçişleri Bakanı'na Soru Önergesi

Ekim ayında BDP milletvekili Sebahat Tuncel, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını istediği önergede şunları sormuştu:
-Olayla ilgili Kaymakam ve Emniyet'in daha önceden bilgisi olduğu ve onayı alınarak linç girişiminde bulunulduğu iddiası araştırılmış mıdır? Ambarlı Araştırma Birimi'nin trans kadınlara bir hafta içerisinde evlerini boşaltmaları için baskı yaptığı iddiası doğru mudur? Doğru ise bunun gerekçesi nedir?
-Polisin trans bireylerin can güvenliğini sağlayacak hiçbir şey yapmadığı, aksine müdahalede bulunmayarak toplanan gruba destek verdiği iddiası araştırılmış mıdır? Bu iddialar doğru mudur? Doğru ise bu olaylarla ilgili hakkında işlem yapılan bir kamu görevlisi var mı? Yapılmadıysa nedeni nedir?
-Sitede yaşayan trans bireylerin can güvenliğinin için bir tedbir alınmış mıdır? Alınmadıysa nedeni nedir?
-Türkiye'de 2002 yılından bugüne kadar kaç trans cinayeti -nefret cinayeti- işlenmiştir? Kaç trans, eşcinsel birey saldırıya uğramıştır? Bunlar hakkında ne gibi hukuksal işlemler yapılmıştır ve sonuçları nedir? (http://bianet.org/bianet/ayrimcilik/141394-bir-suc-duyurusu-bir-soru-onergesi)

Şahin’in Ocak ayında verdiği yanıtta, polisin trans bireylere evlerini boşaltmaları yönünde baskı ve zorlama yapmadığı, eylemler esnasında tüm güvenlik önlemlerinin alındığı, polislerin herhangi bir grubu destekleyici tavır almadığı ve trans bireylerin yaşadığı bölgede aralıklarla kontrol yaptığı söylenmişti. (http://bianet.org/bianet/lgbtt/145705-avcilar-da-transfobiye-bir-iddianame-iki-takipsizlik)

Mağdurlar Transfobik Devlet Tarafından İkinci Kez Mağdur Ediliyor

7 Kasım 2012'de, Ekim'den beri devam eden mahalle baskısı sonucu trans bireyleri linç etmeye çalışan, tehdit ve nefret söylemi içinde bulunan kişilerin adalet önüne getirilmesi söz konusu değilken, Meis sitesinde yaşayan trans kadınların evleri mühürlendi. Transfobik nefretin mağdurları bir kez daha mağdur edildiler.

Evleri mühürlenen trans kadınların çoğu siteyi terk etti. Sitede toplam sekiz ev mühürlendi. Mühürlerin üzerinde, dairelerin "Fuhuş Yüzünden Bulaşan Zührevi Hastalıklarla Mücadele Komisyonu"nun kararıyla kapatıldığı yazıyordu. Kapatma tutanağında evlerin "Genel Kadın ve Genel Evlerin Tabi Olacakları Hükümler ve Fuhuş Yüzünden Bulaşan Zührevi Hastalıklarla Mücadele Tüzüğü"nün "Evlerde izinsiz fuhuş yapılmasıyla" ilgili 95. maddesinin ihlalinden bahsediliyordu.

Burada yaşayan translar ise evlerde kesinlikle fuhuş yapılmadığının altını çizerken, yapılan ev baskınlarında suç unsuruna rastlanmadığının da kayıtlara geçtiğini belirtiyorlardı.
(http://bianet.org/bianet/bianet/141926-mahalle-baskisi-muhru-getirdi-nefret-sucunu-da-getirmesin)

Avcılar'da Transfobi Can Almaya Başlıyor

Mart 2013'teyse mahalledeki transfobik nefret can almaya başladı. 5 Mart'ta sitenin yakınlarında darp edilmiş olarak bulunan trans kadın Seda 10 Mart'ta hayatını kaybetti.
(http://bianet.org/bianet/lgbtt/145041-avcilar-daki-transfobik-saldirilar-can-almaya-basladi)

Hebun Diyarbakır LGBTT Derneği, Kadın Kapısı, Kaos GL Derneği, Lambdaistanbul Derneği, İstanbul LGBTT Derneği, Pembe Hayat LGBTT Derneği, Siyah Pembe Üçgen Derneği ve SPoD LGBT imzasıyla 12 Mart'ta yayınlanan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Nefret çığırtkanlıklarının polis tarafından ifade özgürlüğü olarak değerlendirilmesi, sonrasında aynı polisin fuhuş suç olmadığı halde ve Meis Sitesinde oturan translara fuhuş yaptıkları gerekçesiyle gözaltı ve sonrasında kabahatler kanuna göre para cezaları kesilmesi, evlerinin mühürlenmesi Avcılar’daki trans kadınları açık hedef haline getirdi.

“Meis Sitesindeki transfobik saldırılar can almaya başladı. ‘Avcılar’da travesti istemiyoruz’ diyerek başlayan süreç bir trans kadının canını aldı!

“Trans cinayetleri politik cinayetlerdir. Katilleri Biliyoruz! Katiller sadece; silahı, bıçağı tutanlar değildir. Katil, trans bireyleri temel hak ve özgürlüklerinden mahrum bir şekilde yaşamaya zorlayan sistemdir. Bu sorunları çözmek için çaba göstermeyen ve bu cinayetlere sessiz kalan, yasal düzenlemeler yapmayan yetkililer de kişiler de katildir!”

15 Mart 2013'te Seda'nın katil zanlısı yakalandı, ancak “SPoD LGBT'nin avukatlarından Rozerin Seda Kip, polisin verdiği bilgilere göre zanlının cezaevine gönderildiğini ancak görüntü kayıtlarındaki kişi olmadığını söyledi.” (http://bianet.org/bianet/lgbtt/145136-avcilar-da-oldurulen-seda-nin-katil-zanlisi-yakalandi)

Transfobik Şiddet Sarmalının Yeni Halkası: Kundaklama ve Kurşunlama

17 Mayıs 2013'te Meis sitesi kundaklandı. Kundaklanmayı takip eden iki gün boyunca da Sanem Karaman'ın pencerelerine ateş edildi. Kundaklama ve silahlı saldırının daha önceki aylarda transfobik şiddet eylemleri örgütleyen aynı kişiler olduğu düşünülüyor.

bianet’e konuşan avukat Rozerin Seda Kip, “Bu yaşananlar, Kasım ayında başlayan olayların devamı niteliğindedir” dedi.

Kip, ifade tutanağının çok belirsiz tutulduğunu, daha önce hakkında suç duyurusunda bulundukları kişilerden şüphelendiklerini ve varolan kovuşturma dosyasının genişletilmesini talep edeceklerini söyledi:

“Geçen haftaki yangında itfaiye tutanak tutmamış. Sitede sürekli bir kışkırtma olayı yaşanıyor. Örneğin güvenlik kameraları kırılıyor ve bizim müvekkillerimizin kırdığı öne sürülüyor. Apartmana alakasız insanlar getiriliyor ve bu kişilerin müvekkillerimizin müşterileri olduğu iddia ediliyor. Müvekkillerimizi suçlamak için ellerinden geleni yapıyorlar.

“Bu kişiler müvekkillerimize sürekli olarak ‘Biz bu bölgede Emniyet’i kontrol altına aldık. Bize hiçbir şey yapamazlar’ diyor. Bu bir tehdit. Sitedeki transfobik saldırıları da o yönlendiriyor.

“Meis Sitesi’nde artık çok az bireyin yaşama imkanı var artık. Hepsi ya şehir dışına çıktılar ya da evlerini sattılar. Ama hala orada yaşamaya devam eden trans bireylere yönelik saldırılar devam ediyor.

“Bu saldırıda da tek bir ev hedef alınmış. Hemen polisi aramışlar ama polis çok geç gelmiş. Müvekkilimizin ifadesi tutanaklara çok baştan savma bir şekilde getirilmiş.

“Şüphelendiğimiz kişiler hakkında daha önce de suç duyurusunda bulunmuştuk. İddianame yazılmış ve kovuşturma aşamasına geçilmişti. Halihazırda olaylar devam ettiği ve bu olayda da suçun vasıfları aynı olduğu için savcılığın başlattığı kovuşturma dosyasının genişletilmesi için talepte bulunacağız.” (http://bianet.org/bianet/lgbtt/146746-avcilar-da-translarin-evine-saldiri)

Yaşama ve barınma hakları sürekli ihlal edilen trans bireyler için adalet istiyorum.

Bugün Balam imzanı bekliyor!

Balam Kenter bu imza kampanyası için senin desteğini bekliyor: «Avcılar, Meis'te Transfobik Şiddet Son Bulsun». Balam ve imza atan diğer 604 kişiye katıl.