Petition updateADALAR'A BÖYLE İMAR PLANI OLMAZ; DEĞİŞİKLİK İSTİYORUZ!ADALILAR İMAR PLANINI YARGIYA TAŞIYOR: ‘SON İSTANBUL’U KAYBETMEK İSTEMİYORUZ
İzel Levi CoşkunIstanbul, Türkiye
Oct 19, 2023

19.10.2023 tarihinde Diken'de yayımlanan haberde Adalar İmar Planı'nın iptali için 20 Ekim Cuma günü, İstanbul Bölge İdare Mahkemesi’nde toplu olarak dava açılacağından bahsediliyor. Konuyla ilgili basın açıklamasına yer verilen haberde itiraz gerekçeleri de sıralanıyor.

Yazıda bahsedilen itiraz gerekçelerinden bazıları şöyle:  

  • Dört tarafı denizle çevrili Adalar’da kıyılar plan dışı bırakılmış, buraları bakanlığın keyfi tasarruflarına terkedilmiştir
  • İmar planlarıyla birlikte mimari açıdan değer taşıyan yüzlerce modern mimari yapı, henüz tescil edilmediği için yıkım tehdidi altındadır
  • İhtiyaç olmadığı halde öngörülen ‘sosyal donatı alanları’ yeni inşaatları ve nüfus yoğunluğu artışını beraberinde getirecektir
  • Üzerinde hiç yapı bulunmayan yüz elliye yakın parsel yapılaşmaya açılmaktadır. Ayrıca üzerinde yapı bulunan büyük parsellerde ikinci/üçüncü yapılara izin verilmektedir. 
  • Orman alanlarının bir bölümü, içinde konaklamalı turizm tesisleri de bulunmak üzere yapılaşmaya açılmaktadır.
  • Vakıf arazilerinin imara açılmasıyla birlikte bu araziler üzerinde yaşayan ve adaların doğal, ticari ve kültürel ortamına canlılık katan halk yaşam alanlarından koparılma tehdidiyle karşı karşıya kalmaktadır.
  • Kültür ve Turizm Bakanlığı’na başvuru dosyası teslim edilmiş olmasına rağmen Adalar’ın UNESCO Dünya Mirası Listesi adaylığının gerektirdiği özellikler planlarda yer almamıştır.

Adaların ormanları hepimizin nefes alma alanıdır. Adalar hepimizindir, bu dava hepimizindir. Bu plan bir rant planı değil koruma planı olmalıdır. Bu dava, sadece Adalıların değil, İstanbul’un, Türkiye’nin davasıdır.

https://www.diken.com.tr/adalilar-imar-planini-yargiya-tasiyor-son-istanbulu-kaybetmek-istemiyoruz/

Copy link
WhatsApp
Facebook
Nextdoor
Email
X