ラピュタ道(熊本県阿蘇市 狩尾幹線道路)復活を応援してください

0 人が賛同しました。もう少しで 1,000 人に到達します!
1,000 の賛同で,このキャンペーンは ページ上のおすすめに表示される可能性が高くなります!

狩尾幹線道路
昭和45年(今から丁度50年前)に狩尾幹線道路が整備され、地域の産業道路として大いに活躍して参りました。
また、この道路脇には地元老人会が苗木を持ち寄り、つつじ・さくらの名所として「長寿ヶ丘公苑」が誕生し、地元の方はもとより県内外多数の観光客が訪れています。
また雲海に浮かぶ姿や阿蘇五岳を見渡せる景観は「ラピュタの道」「天空の道」などと呼ばれ始め観光道路としても全国的に有名な道となりました。

ところが、平成28年の熊本地震の際、狩尾幹線道路が寸断され通行不能となりました。その後4年の月日が経ちますが、未だ復旧の音沙汰もなく現在に至っております。

私達の先人達が苦労して作り上げたこの尊い資産を継承する為に、かつ地震からの復興のシンボルとして整備して頂きたいと立ち上がりました。

それに伴いラピュタ道へのアクセスルートの一つでもある河陰阿蘇線(県道149号線)の道路改良についての要望書提出も提出したいと考えています。

昭和45年(今から丁度50年前)に県道河陰阿蘇線として整備され、現在に至っております。通勤、通学はもちろん、地震後の災害復旧工事で10トンダンプやトラックや20トンのタンクローリーなど多種多様な車が通り、車の離合に大変苦労しております。
道路や路肩の損傷も激しく毎年同じところを修理されている様な状況で、また地域のお年寄りの歩行や子供たちの通学路としての安全確保が出来ていない為、日々危険にさらされている状況です。
県道としての在り方に疑問を感じております。また過去の水害時も孤立したことを踏まえ、防災面からの整備改良もお願いしたいと思っております。

何卒ご賛同、応援の程よろしくお願い申し上げます。

狩尾幹線道路復活推進会
河陰阿蘇線(県道149号線)の道路改良推進会
尾ヶ石区長会会長 五嶋一俊

Kario Main Road
In 1970 (exactly 50 years ago), the Kario main road was constructed, and it has played a major role as an industrial road in the region.
In addition, the local senior citizens' association brought saplings to the side of the road and created "Choujigaoka Koen" as a famous spot for azalea and cherry blossoms, which attracts not only local people but also many tourists from inside and outside the prefecture.
The sight of the road floating in a sea of clouds and the view overlooking the five peaks of Aso became famous nationwide as a sightseeing road, which is now called "the road of Laputa" or "the road in the sky".

However, at the time of the Kumamoto earthquake in 2016, the Kario main road was cut off and became impassable. Four years have passed since then, but there has been no news of its restoration.

In order to inherit this precious asset that our predecessors worked so hard to build, we have decided to ask that the road be developed as a symbol of recovery from the earthquake.

In line with this, we would like to submit a request for road improvement of the Kawin Aso Line (Prefectural Road 149), which is one of the access routes to Laputa Road.

In 1970 (exactly 50 years ago), it was developed as a prefectural road, Kawin Aso Line, and has been in operation since then. Not only commuting to work and school, but also various vehicles such as 10-ton dump trucks and 20-ton tank lorries are passing by for disaster recovery work after the earthquake, and it is very hard for cars to separate from each other.
The roads and shoulders are severely damaged and they are repaired in the same place every year, and they are in danger every day because it is not safe for the elderly people in the area to walk or for children to go to school.
I have doubts about the state of the prefectural road. I would also like to request that you improve the road from the perspective of disaster prevention, as it was isolated in the past when it was flooded.

Thank you for your support.

Association for Promoting the Revival of the Kario Main Road
Road improvement promotion committee for the Kawin Aso Line (County Road 149)
Kazutoshi Gotou, Chairman of the Ogaishi Mayor's Association