มีผู้สนับสนุน 0 คน ขออีกให้ถึง 35,000 คน!

ปกป้องกระบี่จากถ่านหิน

กระบี่ มรกตแห่งอันดามันของเรากำลังถูกคุกคามด้วยโครงการท่าเรือขนถ่ายถ่านหินกระบี่ และโรงไฟฟ้าถ่านหิน โดยการไฟฟ้าฝ่ายผลิตแห่งประเทศไทย (กฟผ.) ความสวยงามของกระบี่ ความอุดมสมบูรณ์ในท้องทะเลอันเต็มไปด้วยอาหารทะเลอันเลิศรสเสมือนเป็นครัวเลี้ยงปากเลี้ยงท้องคนทั้งประเทศจะถูกทำลายลงหากโครงการโรงไฟฟ้าถ่านหินเกิดขึ้น

.....สำหรับชาวกระบี่อย่างเราแล้ว เราเกิดที่นี่และโตที่นี่ โรงไฟฟ้าถ่านหินคือหายนะครั้งใหญ่ที่จะแปรเปลี่ยนกระบี่ไปตลอดกาล และสำหรับนักท่องเที่ยวทั้งชาวไทยและชาวต่างชาติจากทั่วโลก  สรวงสวรรค์แห่งการพักผ่อนริมทะเลจะต้องแปรเปลี่ยนเป็นภาพของปล่องควันสูงที่นักท่องเที่ยวเห็นยามปีนหน้าผา เรือขนส่งถ่านหินแล่นผ่านแหล่งดำน้ำ และแปดเปื้อนด้วยมลพิษจากโรงไฟฟ้าถ่านหิน ดังตัวอย่างที่เกิดขึ้นแล้วหลายต่อหลายครั้ง อย่างเช่นกรณีของโรงไฟฟ้าแม่เมาะกับมลพิษที่เกินมาตรฐานนั้น บ่งบอกชัดเจนว่าถ่านหินไม่ใช่ทางออกของพลังงาน

ความอุดมสมบูรณ์ของกระบี่นั้ถูกเรียกว่าเป็นพื้นที่ชุ่มน้ำปากแม่น้ำกระบี่ที่มีความสำคัญของโลก เป็นที่อยู่อาศัยของสัตว์ป่า สัตว์น้ำ และนกนานาชนิด  เรามีพะยูน เพื่อนบ้านตัวน้อยที่บอบบางอ่อนไหวอาศัยพึ่งพา กับหญ้าทะเลใหญ่ที่สุดของประเทศไทย อันเป็นอาหารของพะยูนและแหล่งอนุบาลสัตว์น้ำ รวมถึงมีสุสานหอยอายุหลายสิบล้านปีที่มีเพียง 3 แห่งในโลก หนึ่งในนั้นก็อยู่ที่กระบี่บ้านเรา

การมาของโรงไฟฟ้าถ่านหินจะทำให้วิถีชีวิตของพวกเราถูกทำลาย เราจะต้องสูญเสียอะไรไปมากแค่ไหน ใครจะอยากมาเที่ยวกระบี่หากไม่มีอะไรเหมือนเดิม... ด้วยเหตุนี้พวกเราจึงลุกขึ้นมาคัดค้านโครงการโรงไฟฟ้าถ่านหิน

เราเชื่อว่าชาวไทยต่างหวงแหนกระบี่ไม่อยากได้โรงไฟฟ้าถ่านหินที่จะมาทำลายกระบี่ของเราเช่นกันพวกเรา “เครือข่ายปกป้องกระบี่จากถ่านหิน” ขอพลังจากคนไทยทุกคนอีกครั้ง ช่วยกันร่วมลงชื่อ หยุดโครงการโรงไฟฟ้าถ่านหิน เสียงของท่านสามารถปกป้องกระบี่ของคนไทยจากภัยร้ายของโรงไฟฟ้าถ่านหินได้ เราจะร่วมเปล่งเสียงบอกรักกระบี่ให้ดังขึ้น

กระบี่ของไทย เอาอะไรมาแลกก็ไม่ยอม!

อ่านข้อมูลเพิ่มเติมที่  www.protectkrabi.org

///

A Call to  Protect Krabi, Thailand …….

Protect Krabi from Destructive Coal Plant and Coal Seaport Project Krabi, our “Emerald of Andaman” is under threat from a 870 Mega-Watts coal plant and coal seaport project proposed by the ElectricityGenerating Authority of Thailand(EGAT).

Natural beauty and abundance  of marine natural resources of Krabi that has been critical for sustaining local livelihoods and economic well-being of Thailand will be destroyed if the proposed coal development projects succeed.

For the people of Krabi, we are born and raised here, and the coal plant will  ultimately be a disaster that will change Krabi forever. For travelers both in the country and around the world, this ecotourism paradise will be tainted with a 200 meter tall smoke-stack that will rise up above the cliff at Railay Beach, while coal transshipment will pass by one of the best diving site along the Andaman seacoast.

The lessons we have learned from dirty coal plants like at Mae Moh, is that coal plant pollution has a serious impact on health : every year, it causes exacerbated asthma, heart problems, hospital visits, days when people miss work and school, and worst of all, premature death–especially among vulnerable populations like children, the elderly and people with asthma.

The coal seaport project will be built in the Krabi river estuary that has been well recognized as a wetland of international importance. Krabi river estuary supports a high diversity of wildlife. Its mudflat forms one of the most important sites for migratory birds in southern Thailand with a total of 221 bird species having been recorded in the area.

Of migrant bird species, 23 are shorebirds which feed here during their annual migrations between North Asia, Southeast Asia andAustralasia. We have dugong – our little sea mammal friends that live their lives in the largest and most plentiful seagrass beds of Thailand.

Last but not least, we also have a 45 million year shell fossil cemetery, one of the world’s three oldest known shell fossil sites, here in Krabi. The coal plant and coal seaport project will destroy the livelihood of communities and people in Krabi. Who will make a trip to Krabi if the pristine destination disappears. This is what we are standing upfor to fight dirty coal.

We, Protect Krabi Network, can not stop coal without you. We invite you to protect our beloved Krabi – the emerald of Andaman- by signing the petition to demand EGAT and the energy policy makers to stop thisdestructive coal plant and coal seaport project.

Please visit us and sign the petition at http://www.protectkrabi.org and http://www.change.org/krabinocoal

เครือข่ายปกป้องกระบี่จากถ่านหิน กำลังรอให้คุณช่วย

เครือข่ายปกป้องกระบี่จากถ่านหิน . อยากให้คุณช่วยสนับสนุนแคมเปญ«หยุดโครงการโรงไฟฟ้าถ่านหินกระบี่» คุณสามารถร่วมกับ เครือข่ายปกป้องกระบี่จากถ่านหิน และผู้สนับสนุนคนอื่นๆ อีก 33,096 คน ได้แล้วตอนนี้เลย