نامه به شورای شهر تهران

0 have signed. Let’s get to 7,500!

به نام خدا

سرکار خانم اعظم نوری
رییس محترم کمیسیون سلامت، محیط زیست و خدمات شهری
با سلام و احترام

ما امضاء کنندگان زیر؛ جمعی از متخصصان و فعالان محیط زیست، مسئولین، کوه‌نوردان و طبیعت‌دوستان ساکن تهران، با توجه به مشکلات محیط زیستی که زندگی در این کلانشهر را به چالشی توانفرسا بدل کرده، درخواست داریم شورای اسلامی شهر تهران در راستای بند 2 مادۀ 71 قانون شوراها، دو موضوع را در اولویت برنامه‌ریزی‌های راهبردی خویش قرار دهد:

1. حفظ و احیای چشم‌اندازهای طبیعی و نیمه طبیعی؛
شهر تهران و حریم آن به دلیل قرار گرفتن در کوهپایه‌ها و دامنه های البرز جنوبی، بستر رویش صدها گونۀ گیاهی با ارزش و بومی است که متأسفانه بر اثر ساخت‌و‌سازهای بی‌رویه و نگاه «بتن‌محور» قربانی ساخت‌و‌ساز شده و یا مورد بی اعتنایی قرار گرفته‌ است. تلقی نادرست از فضای سبز، موجب شده که کاشت گیاهان خارجی و غیربومی و با نیاز آبی بالا؛ به شیوه ای رایج در ادارۀ بوستان‌های شهر بدل شود و حتی در کوه‌ها و دیگر محیط‌های طبیعی اطراف شهر و درون شهر، کاشت این گونه گیاهان در دستور کار قرار گیرد. سالانه میلیون‌ها نهال در هفته درختکاری کاشته می‌شود که اکثر آنها به دلیل نامناسب بودن مکان و نبود آب و تیمار مناسب خشک و فقط آثار تخریب آن باقی می‌ماند. تقریباً کل فضای سبز شهر تهران به دست پیمانکارانی اداره می‌شود که به شکلی غیر اصولی با شیوه‌های هزینه‌بر و با مصرف بسیار بالای آب، چشم‌اندازهایی مصنوعی و فریبنده ایجاد می‌کنند. احداث این گونه فضاها، در شرایط کم‌آبی و هجوم بیماری‌ها و آفت‌های وارداتی مانند سفید بالک‌ها، با اصول زیست پایدار آشکارا مغایرت دارد.
از این رو، پیشنهاد می‌کنیم در تدوین برنامه سوم شهرداری تهران نهادی با عنوان «کمیته و یا کارگروه حفاظت و احیای فضاهای طبیعی شهر تهران» تشکیل شود تا ضمن شناسایی این فضاها، نسبت به معرفی گونه‌های گیاهی بومی و تکثیر یا مناسب‌سازی آن‌ها برای کاشت در بوستان‌های شهری با کمک دانشگاه‌ها و مراکز پژوهشی برنامه‌ریزی کند. یادآور می‌شود دامنه‌های شمالی تهران، روددره‌ها و پارک پردیسان از جمله عرصه‌هایی هستند که می‌توان آن‌ها را ذخیره‌گاههای ژنتیکی و میراث طبیعی مهم شهر برشمرد که باید از هر گونه فعالیتی که منجر به تخریب آنها می‌شود خودداری کرد. تهیۀ راهنماهای علمی برای شهروندان و مدیران اجرایی، و برنامه‌ریزی برای ثبت چشم‌اندازهای طبیعی شهر در سیاهه آثار طبیعی ملی می‌تواند از وظایف نهاد یادشده باشد.

2. مبارزه با خودرومحوری و ترویج رویکرد زیست محوری در چیدمان مبلمان شهری؛
متاسفانه طراحی گذرگاه‌های تهران به گونه‌ای نیست که برای افراد پیاده، دوچرخه‌سواران، سالمندان و افراد کم‌توان مناسب باشد. اختصاص فقط 4 میلیارد تومان بودجه برای ایجاد خطوط دوچرخه‌سواری ایمن در شهری با بودجۀ چند ده هزار میلیارد تومانی بسیار تاسف‌آور و نامتناسب است. از سرکار عالی و همکاران محترم درخواست داریم که در برنامه سوم شهرداری و بودجه سال 1398 برنامه‌ای جدی به منظور ایجاد مسیرهای دوچرخه سواری و پیاده روی ایمن با تأکید بر ایجاد کریدورهای پیونددهندۀ پارک‌ها تدوین شود. بدیهی است که امکان ایجاد پیاده‌روی و دوچرخه‌سواری، ضمن بازگرداندن آرامش به محیط شهر و کاهش آلودگی هوا و آلودگی صوتی، کمک مؤثری به حفظ سلامت شهروندان و کاهش هزینه‌های درمانی و نیز کاهش اثرات نامطلوب جزیره حرارتی کلانشهرها به ویژه تهران، خواهد کرد. علاوه بر آن لازم است ضمن حمایت از تولیدکنندگان دوچرخه‌های برقی و حذف عوارض واردات آنها، کمک کرد تا افراد بیشتری بتوانند آنها را خریداری نمایند.
با سپاس از توجه شما

دوازده تیرماه ۱۳۹۷

حسین آخانی، گیاهشناس و استاد دانشگاه تهران
سلیمان پاک سرشت، معاون وزیر تعاون کار و رفاه اجتماعی و رییس سازمان آموزش فنی و حرفه ای کشور
عباس محمدی، مدیر گروه دیده‌بان کوهستان
عبدالحسین وهاب زاده، بوم شناس و مؤسس مدارس طبیعت
علی سرزعیم، معاون وزیر کار
محمد درویش، عضو هیئت علمی موسسه تحقیقات جنگل ها و مراتع
محمد سعيد ايزدی، معاون وزارت راه و شهرسازی و دبير شورای عالي شهرسازی
محمد فاضلی، مشاور وزیر نیرو و عضو هیئت علمی دانشگاه شهید بهشتی
مژگان جمشیدی، کارشناس محیط زیست و روزنامه نگار
میترا حجار، هنر پیشه و فعال محیط زیست

Today: mohammad is counting on you

mohammad darvish needs your help with “رییس کمیسیون محیط زیست: نامه به شورای شهر تهران”. Join mohammad and 5,837 supporters today.