Требуем беспристрастного суда над чеченским журналистом

Жалауди Гериев, чеченский журналист,  известный своими демократическими убеждениями, незаконно приговорён в сентябре 2016 года Шалинским городским судом Чечни к трём годам лишения свободы.

В апреле 2016 года Жалауди был похищен по дороге в Грозный, откуда планировал вылететь в Москву на семинар «СМИ и Конституционный суд». Его оглушили и вывезли в лес, где под пытками вынудили дать против себя показания о хранении наркотиков (ст. 228 УК РФ).

Обвинительный приговор был вынесен с игнорированием доказательств невиновности подсудимого. Данной петицией мы просим поддержать требование беспристрастного суда на апелляционном процессе над молодым журналистом.

О Жалауди Гериеве: родился в 1993 году; закончил исторический факультет Чеченского государственного университета; владеет русским, чеченским, английским и арабским языками. Общественный активист, участник российских и международных культурно-образовательных проектов. Его facebook-страница — https://www.facebook.com/100003823334397.
Более подробно о деле можно прочитать по ссылке: http://www.kavkaz-uzel.eu/articles/288756/.

We demand impartial trial for Chechen journalist

In September 2016, Zhalaudi Geriyev, a Chechen journalist known for his democratic convictions, was arbitrary sentenced to three years in prison by the Shali district court of Chechnya.

In April 2016, Zhalaudi Geriyev was kindnapped on his way to Grozny where he intended to take a plane to Moscow to assist to the seminar “Media and the Constitutional court”. He was hit and brought into the forest where he was forced under torture to sign a confession for drug possession (art. 228 of the Criminal Code of the Russian Federation).

He was pronounced guilty without any regard to the elements proving his innocence. By the present petition, we ask you to support our claim for an impartial tribunal in the young journalist’s appeal procedure.

Zhalaudi Geriyev was born in 1993 and graduated from the Faculty of History of the Chechen State University. He speaks Russian, Chechen, English and Arabic. He is a social activist and took part in cultural and educational projects in Russia and abroad

His Facebook page: https://www.facebook.com/100003823334397

More information on: http://www.eng.kavkaz-uzel.eu/articles/36893/

This petition will be sent to:

·       The Supreme Court of the Russian Federation

·       The High Commissioner for Human Rights in the Russian Federation

·       The Presidential Council for Civil Society and Human Rights

·       The Investigative Committee of the Russian Federation

·       The General Procuration of the Russian Federation

This petition will be delivered to:
  • Верховный Суд Российской Федерации,
  • Уполномоченный по правам человека в Российской Федерации
  • Совет при Президенте Российской Федерации по развитию гражданского общества и правам человека
  • Следственный комитет Российской Федерации
  • Генеральная прокуратура Российской Федерации

Maria Vyatchina started this petition with a single signature, and now has 24,532 supporters. Start a petition today to change something you care about.