Направлено: Міністр адукацыі Ігар Карпенка и еще 5

Дапамажыце беларускім студэнтам аднавіцца ва ўніверсітэтах

0 человек подписали. Следующая цель: 500

Русский/English/Deutsch/Беларуская

У Беларусі доўгая і сумная гісторыя адлічэння студэнтаў з універсітэтаў з-за іх грамадска-палітычнай актыўнасці. Я, Пётр Маркелаў, ведаю, што гэта значыць.

Мяне адлічылі ў 2015 годзе, пасля таго, як я балатаваўся ў мясцовыя саветы дэпутатаў. Афіцыйнай прычынай выключэння былі пропускі заняткаў — але насамрэч мяне пакаралі за грамадзянскую пазіцыю. Я аднавіўся ва ўніверсітэт на наступны год каб працягнуць навучанне, але быў адлічаны за маю дзейнасць другі раз.

У Беларусі, краіне-суседзе ЕЗ, вельмі складана развіваць у студэнтаў палітычнае меркаванне або ўцягнутасць у сацыяльныя працэсы. Пашырэнне актыўнасці за межы вучобы можа паставіць кропку ў працэсе твайго навучання.

Мой выпадак не адзіны. Нядаўна я стаў сведкам некалькіх выпадкаў выключэння студэнтаў з універсітэтаў. У лютым і сакавіку 2017 шмат людзей далучылася да нацыянальных пратэстаў супраць прэзідэнцкага дэкрэту №3, які вымушае беспрацоўных людзей выплочваць дадатковы падатак. За чатыры тыдні больш за 1000 пратэстоўцаў, журналістаў, паліычных і грамадскіх атывістаў былі затрыманыя па ўсёй Беларусі. Сярод іх было шмат студэнтаў. Іх саджалі ў турмы, а потым адлічвалі.

Адміністрацыя універсітэтаў выдумляе нагоды як прычыны для адлічэння, напрыклад, пропускі заняткаў, няздачы экзаменаў ці адміністратыўныя правапарушэнні. Але нагоду можна знайсці заўсёды. Яны выбарча прымяняюць строгія ўніверсітэцкія правілы і дыскрымінуюць палітычна актыўных студэнтаў — тых, хто ўдзельнічае ў акцыях пратэсту ці дзейнасці грамадскай арганізацыі.

Акрамя мяне за апошнія два гады з розных універсітэтаў краіны адлічылі Дар’ю Якуш, Глеба Вайкуля, Юрася Лукашэвіча, Крысціяна Шынкевіча, Арцёма Кавалёва, Алену Кісель, Настассю Пілюгіну, Алену Дзянішчыц, Вячаслава Панасюка, Марыю Рабкову, Ігара Неліповіча, Мікалая Логвінава і інш. Шмат з іх вучыліся ў БДУ — самым вялікім універсітэце ў Беларусі.

Я заклікаю беларускае Міністэрства адукацыі і рэктароў усіх беларускіх ВНУ:

• неадкладна і без умоў аднавіць усіх адлічаных студэнтаў, пералічаных вышэй;
  • спыніць адлічэнні студэнтаў за іх актыўнасць у палітычных і грамадскіх арганізацыях;
  • гарантаваць студэнтам права на свабоду выказвання меркавання і права на мірныя сходы.

"Дамо рэпрэсіям урок" гэта супольная кампанія Задзіночання Беларускіх Студэнтаў, Праваабарончага цэнтра "Вясна" і нямецка-швейцарскай арганізацыі "Libereco"

Эта петиция будет доставлена:
  • Міністр адукацыі
    Ігар Карпенка
  • Рэктар БДУ
    Сяргей Абламейка
  • БДПУ
    Аляксандр Жук
  • БДМУ
    Анатоль Сікорскі
  • БДУ ім. Пушкіна
    Ганна Сэндэр
  • БДУ ім. Куляшова
    Канстанцін Бандарэнка

Piotr Markiełaŭ с одной лишь подписью создал(а) эту петицию, которую на данный момент уже поддержали 263 человека. Создайте вашу петицию для того, чтобы добиться важных для вас перемен.

Cегодня Piotr рассчитывает на вас

Piotr Markiełaŭ нуждается в вашей поддержке петиции «Дамо рэпрэсіям урок: дапамажыце беларускім студэнтам аднавіцца ва ўніверсітэтах». Piotr и 262 участника этой кампании рассчитывают на вас сегодня.