ΙΟΝ Α.Ε: ΝΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΠΩΣ ΤΟ ΦΟΙΝΙΚΕΛΑΙΟ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΕΙΝΑΙ ΒΙΩΣΙΜΟ

0 have signed. Let’s get to 1,500!

Το φοινικέλαιο είναι ένα βρώσιμο φυτικό λάδι που εξάγεται από τον καρπό του φοινικόδεντρου Elaeis guineensis. Χρησιμοποιείται ως τρόφιμο πάνω από 5000 χρόνια και παράγεται κατά κύριο λόγο στην Αφρική και τη Νοτιοανατολική Ασία, καθώς και σε περιοχές της Νότιας Αμερικής με πολύ χαμηλό κόστος παραγωγής και μεγάλη αποδοτικότητα καλλιεργειών (ένα εκτάριο καλλιέργειας αποδίδει 6 φορές περισσότερο λάδι από ότι η ίδια ποσότητα ελαιοκράμβης). Η αυξανόμενη χρήση του στη βιομηχανία τροφίμων οφείλεται στο χαμηλό του κόστος, τις πολλαπλές του χρήσεις και την υψηλή του ανθεκτικότητα απέναντι στις ακραίες θερμοκρασίες και κυρίως στην οξείδωση κατά το τηγάνισμα. Από το 2007 και πλέον, το φοινικέλαιο καταλαμβάνει την πρώτη θέση στην παραγωγή φυτικών ελαίων παγκοσμίως. Η κατανάλωση του φοινικέλαιου αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο και τα στοιχεία της WWF δείχνουν ότι, από τα 50 εκατομμύρια τόνους το 2011, θα φτάσει τα 77 εκατομμύρια τόνους το 2050.

Το φοινικέλαιο χρησιμοποιείται ευρέως και στα καλλυντικά, στα είδη καθαρισμού και άλλα. Η βιομηχανία το χρησιμοποιεί όλο και περισσότερο προκειμένου να αντικαταστήσει αλλά φυτικά έλαια που είναι πιο ακριβά στην παραγωγή τους, αδιαφορώντας για την άγρια βία που κρύβει αυτό το προϊόν σε όλα τα επίπεδα ‐ ακόμα και τους καταναλωτές, μιας και περιέχει κορεσμένα λιπαρά, που δημιουργούν πολλά προβλήματα υγείας (Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, το ινστιτούτο “The National Heart, Lung and Blood Institute”, καθώς και άλλες διεθνείς υγειονομικές αρχές πιέζουν για την ελάττωση της κατανάλωσης φοινικέλαιου, δηλώνοντας ότι υπάρχουν πειστικά στοιχεία περί αυξημένου κινδύνου ανάπτυξης καρδιαγγειακών παθήσεων).

Η παραγωγή του φοινικέλαιου καταγράφεται όμως κι ως αιτία σημαντικής και συχνά μη αναστρέψιμης καταστροφής του φυσικού περιβάλλοντος. Η αυξημένη ζήτηση έχει οδηγήσει στην αποψίλωση τροπικών δασών, ώστε να δημιουργηθούν οι εκτάσεις για μονοκαλλιέργειες φοίνικα. Αποτέλεσμα είναι η καταστροφή οικοσυστημάτων με τρομακτικούς ρυθμούς και είδη όπως ο ουραγκουτάγκος και η τίγρη της Σουμάτρας απειλούνται με εξαφάνιση. Παράλληλα, τεράστιες εκτάσεις γης αποξηραίνονται ή καίγονται προκειμένου να επεκταθούν οι φυτείες φοίνικα. Έτσι, μεγάλες ποσότητες άνθρακα απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα και συμβάλλουν στην επιδείνωση του φαινόμενου του θερμοκηπίου.

Υπάρχουν πάνω από 300.000 διαφορετικά είδη ζώων που βρίσκονται στις ζούγκλες του Βόρνεο και της Σουμάτρα. Όσο καταστρέφεται το φυσικό περιβάλλον διαβίωσης τους τόσο μειώνεται η διαθέσιμη τροφή για αυτά τα ζώα με αποτέλεσμα να πεθαίνουν από ασιτία. Πολλά από αυτά τα ζώα, καθώς αναζητούν τροφή στα αποψιλωμένα δάση δολοφονούνται ή εκτοπίζονται ή αιχμαλωτίζονται και πωλούνται ως "κατοικίδια ", ως πειραματόζωα ή σε οίκους ανοχής. Η βιομηχανία παραγωγής φοινικέλαιου δεν δολοφονεί μόνο τα ζώα, καταστρέφει το περιβάλλον και τους ανθρώπους που ζουν στις περιοχές αυτές.

Η βιομηχανία φοινικελαίου είναι επίσης υπεύθυνη για εκτεταμένες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων συμπεριλαμβανομένου του εκτοπισμού των αυτοχθόνων λαών από τις περιοχές, την καταστροφή κοινοτήτων που εξαρτώνται από τα δάση και την καταναγκαστική και παιδική εργασία.

Το μποϊκοτάζ στο φοινικέλαιο δεν είναι η λύση όμως κι αυτό διότι η παραγωγή φοινικέλαιου χρησιμοποιεί λιγότερη γη απ’ό,τι οποιοδήποτε άλλο φυτικό λάδι. Με άλλα λόγια, η στροφή της βιομηχανίας σε άλλη πηγή φυτικού ελαίου θα είχε ακόμα χειρότερα αποτελέσματα. Στόχος είναι η παραγωγή βιώσιμου φοινικέλαιου, που δεν περιλαμβάνει την καταστροφή τροπικών δασών και που στηρίζει το εισόδημα της τοπικής κοινωνίας.

Για όλους αυτούς τους λόγους ζητάμε από την εταιρεία ΙΟΝ.Α.Ε να πιστοποιήσει πως για την παραγωγή των δικών τους προιόντων χρησιμοποιείται μόνο βιώσιμο φοινικέλαιο που θα προμηθεύεται από εταιρείες οι οποίες σέβονται το περιβάλλον, τα ζώα και τους ανθρώπους.

Είναι κρίμα, ως Έλληνες καταναλωτές να στρεφόμαστε σε ξένα προιόντα διότι μόνο αυτά φέρουν τις ανάλογες πιστοποιήσεις. Θέλουμε να στηρίζουμε Ελληνικές εταιρείες αλλά η προστασία του περιβάλλοντος και ο σεβασμός σε όλα τα είδη του πλανήτη προέχει για πολλούς από εμάς.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ:

Today: Elisabeth is counting on you

Elisabeth Dimitras needs your help with “ΙΟΝ Α.Ε: ΝΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙ ΠΩΣ ΤΟ ΦΟΙΝΙΚΕΛΑΙΟ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ ΕΙΝΑΙ ΒΙΩΣΙΜΟ”. Join Elisabeth and 1,245 supporters today.