Κλιματική Αλλαγή και Αεροπλάνα: Αντιμετωπίζοντας το 5% του Προβλήματος

0 have signed. Let’s get to 150,000!

Ποιος δεν απολαμβάνει να ταξιδεύει σε νέους προορισμούς και να εξερευνεί νέα μέροι; Οι πτήσεις σήμερα είναι γρήγορες, αποδοτικές και πολύ φτηνές, αλλά ποτέ δεν αναλογιστήκαμε τις αρνητικές επιπτώσεις τους. Ονομάζομαι Νίκος Θεοδοσιάδης, είμαι 22 έτων και είμαι φοιτητής μεταπτυχιακού στο Λονδίνο και αν έχω μάθει κάτι στη μέχρι τώρα πορεία μου είναι ότι το περιβάλλον αποτελεί πλέον μία από τις σημαντικότερες υπαρξιακές προτεραιότητες παγκοσμίως. Είναι απαραίτητο να μάθουμε να απολαμβάνουμε τη ζωή μας στη Γη χωρίς να την καταστρέφουμε και εμείς που είμαστε μελή της νέας γενίας πρέπει να ηγηθούμε σ ‘αυτή τη προσπάθεια.

Για αυτόν τον λόγο, μαζί με φίλους και συμφοιτητές μου αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε μια Πρωτοβουλία Ευρωπαίων Πολιτών (European Citizens’ Initiative). Η πρωτοβουλία μας, έχοντας εγκριθεί απο την ΕΕ, έχει ως στόχο να βάλει ένα τέλος στη φοροαπαλλαγή των καυσίμων (κηροζίνης) στον αεροπορικό τομέα, ο οποίος παραμένει ο μοναδικός αφορολόγητος τρόπος μεταφοράς σε ολόκληρη την Ευρώπη παρά τις καταστροφικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις που παράγει.

Οι αεροπορικές πτήσεις έχουν γίνει ο αγαπημένος μας τρόπος μεταφοράς, κυρίως λόγω της υψηλής προσφοράς και των εξαιρετικά διαφημιζόμενων πτήσεων χαμηλού κόστους, ακόμη και για πολύ μικρές αποστάσεις. Ωστόσο, αυτό που πολλοί δεν γνωρίζουν είναι ότι τα αεροπλάνα έχουν τις μεγαλύτερες και πιο επικίνδυνες περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Παρά τις συνέπειες αυτές στον πλανήτη μας, ο τομέας ωφελείται από άδικες φορολογικές απαλλαγές οι οποίες έχουν επιφέρει σοβαρό περιβαλλοντικό και κλιματικό κόστος. Ως αποτέλεσμα, τα αεροπορικά ταξίδια ευθύνονται σήμερα για το 5% της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής. Μόνο στην Ευρώπη, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τις αερομεταφορές αυξήθηκαν κατά 26,3% τα τελευταία πέντε χρόνια και προβλέπεται ότι θα συνεχίσουν να αυξάνονται με ταχύτερο ρυθμό.

Παρά αυτά τα ανησυχητικά στοιχεία, ο τομέας των αερομεταφορών εξακολουθεί να επωφελείται από προτιμησιακή μεταχείριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από τα Κράτη Μέλη, σε νομικό και φορολογικό επίπεδο το οποίο επιφέρει ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, εξοργίζοντας έτσι φορολογούμενους μαζικών μέσων μεταφοράς όπως τα τρένα και τα Ι.Χ. αυτοκίνητα.

Οι τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων διατηρούνται τεχνητά χαμηλές παρά τις επιπτώσεις που έχουν στο περιβάλλον, διότι:

• Οι διεθνείς πτήσεις απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ.
  • Η κηροζίνη επίσης εξαιρείται από φορολογικούς συντελεστές σε ολόκληρη την ΕΕ, ενώ πολλές χώρες του κόσμου, ακόμη και η ΗΠΑ και η Σαουδική Αραβία, φορολογούν τα καύσιμα για εσωτερικές πτήσεις.

Βάζοντας ένα τέλος στην φοροαπαλλαγή αεροπορικών καυσίμων στην Ευρώπη θα έχει ως αποτέλεσμα την είσπραξη 27 δις. Ευρώ στα Ευρωπαϊκά ταμεία των κρατών μελών τα οποία θα χρησιμοποιηθούν όχι μόνο για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής αλλά και για τον εκσυγχρονισμό των αυτοκινητόδρομων, του σιδηροδρομικού δικτύου και για την καινοτομία και έρευνες στον τομέα των μεταφορών βιώσιμες εναλλακτικές πηγές καυσίμων.

Η δράση σε ευρωπαϊκό επίπεδο ειναι αναγκαία, διότι:

• Δεν έχει ληφθεί κανένα αποτελεσματικό μέτρο σε παγκόσμιο επίπεδο για τη μείωση των αεροπορικών ρίπων παρά τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται εδώ και δεκαετίες.
  • Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ανησυχούν ότι ένα μέτρο σε εθνικό επίπεδο που θα έβαζε τέλος στις φορολογικές απαλλαγές θα υπονόμευε την ανταγωνιστικότητα των εθνικών τους αερολιμένων και αεροπορικών εταιρειών.

Για αυτόν τον λόγο είναι απαραίτητη μια ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική απάντηση και γι 'αυτό μαζι με φίλους και συμφοιτητές ξεκίνησα μια Πρωτοβουλία Ευρωπαίων Πολιτών (European Citizens’ Initiative), η οποία είναι επίσημα εγγεγραμμένη από την ΕΕ, για να βάλουμε τέλος στην υπονόμευση του περιβάλλοντος στην Ευρώπη προερχόμενη απο την φορολογική απαλλαγή των αεροπορικών καυσίμων και ολόκληρου του τομέα. Προτείνουμε αυτός ο φόρος να είναι χαμηλότερος όσο μεγαλώνει η απόσταση της πτήσης, και να μην πάρει την μορφή ΦΠΑ αλλά να μπει στα καύσιμα των αεροπλάνων έτσι ώστε να επιβαρυνθούν οι αεροπορικές εταιρίες, οι οποίες είναι οι κύρια πηγή ρύπανσης, και όχι οι καταναλωτές.

Ωστόσο, επειδή η προστασία των ευρωπαίων πολιτών είναι η πρώτη μας προτεραιότητα, έχουμε προσαρτήσει ειδικά πρωτόκολλα στην πρωτοβουλία μας για την προστασία τους.

Πρωτίστως, για να αποφευχθεί η υπερβολική και ανεπιθύμητη φορολόγηση των πτήσεων προς και από τα νησιά μας, ο φόρος αυτός θα τοποθετηθεί μόνο σε περιπτώσεις όπου το εν λόγω νησί δεν συνδέεται με την ηπειρωτική Ευρώπη μέσω γέφυρας ή σήραγγας. Έτσι, η προστασία των τουριστικών υποδομών και της οικονομικής ανταγωνιστικότητας δεν θα επηρεαστεί αρνητικά, προστατεύοντας τόσο τους καταναλωτές όσο και τους παραγωγούς της χώρας μας.

Μπορείτε να υπογράψετε την πρωτοβουλία μου από το Change.org παραπάνω για να λαμβάνετε περιστασιακές ενημερώσεις σχετικά με αυτό το πανευρωπαϊκό κίνημα που ξεκίνησα. Σας καλούμε να συμμετάσχετε στην καμπάνια προκειμένου να διαδώσετε το μήνυμά μας και να ακουστούν οι φωνές μας σε όλη την Ευρώπη μέχρι και τις Βρυξέλλες. Μπορεί οι φίλοι μου και εγώ να ξεκινήσουμε αυτή την πρωτοβουλία, ωστόσο το μέλλον της είναι τώρα στα χέρια σας και στα χέρια όλων των Ευρωπαΐων πολιτών.

Μπορείτε να βρείτε το link προς την επίσημη σελίδα υποστήριξης παρακάτω:  https://eci.ec.europa.eu/008/public/#/initiative

Ανάλογα με την υπηκοότητά σας, ενδέχεται να χρειαστεί να εισαγάγετε τον αριθμό ταυτότητας ή τον αριθμό διαβατηρίου σας, επειδή οι δηλώσεις υποστήριξης πρέπει να γίνουν επίσημες από την κυβέρνησή σας. Δεν έχουμε πρόσβαση σε αυτές τις πληροφορίες και όλες αυτές οι επικοινωνίες πηγαίνουν κατευθείαν στην ΕΕ με σκοπό την προστασία της ακεραιότητας της διαδικασίας. Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες και λεπτομέρειες της πρότασής μας στην ιστοσελίδα μας: https://www.endingaviationfueltaxexemption.eu/.