Направлено: Krievijas Federācijas Prezidentam V. Putinam

Nepieļaujiet N.Rēriha sabiedriskā muzeja iznīcināšanu!

0 подписали. Следующая цель - 300 000.

Izcilā krievu gleznotāja Nikolaja Rēriha kultūras mantojuma nozīme ir milzīga, un to atzīst daudzās pasaules valstīs. Mantojumā ietilpst vairāk nekā 7000 gleznu, desmitiem literatūras, zinātnisku un filozofisku darbu. Nikolaja Rēriha miera un humānisma idejas ir nenovērtējams ieguldījums Krievijas un pasaules kultūras dārgumu krātuvē. Akadēmiķis D. Ļihačovs N.Rērihu nosauca par „pasaule mēroga kultūras varoni”, bet KF kultūras ministrs А. Avdejevs par „ХХ gadsimta lielāko humānistu”.

Apzinoties N.Rēriha mantojuma ārkārtīgo nozīmi, PSRS vadība 1989. gadā atbalstīja viņa jaunākā dēla Svjatoslava iniciatīvu nodot mantojumu no Indijas Krievijai bez atlīdzības, lai Maskavā izveidotu N.Rēriha muzeju. Tika pieņemti divi galvenie S.Rēriha noteikumi: muzejam ir jābūt sabiedriska statusa iestādei un tas ir jāizvieto Lopuhinu muižā. Attiecīgās garantijas tika nostiprinātas dokumentos. Svjatoslavs Rērihs nodibināja Starptautisko Rērihu centru (SRC), par kura pamatu bija jākļūst N.Rēriha sabiedriskajam muzejam, un novēlēja SRC viņam piederošo vecāku mantojuma daļu.

Starptautiskais Rērihu centrs sava dibinātāja cerības attaisnoja. Savas darbības 24 gados, pateicoties aktīvam sabiedrības un mecenātu atbalstam, nesaņemdams nevienu kapeiku valsts līdzekļu, SRC praktiski no drupām ir atjaunojis Lopuhinu muižu un izveidojis pasaules līmeņa muzeju. SRC ir organizējis N.Rēriha un S.Rēriha gleznu pārvietojamās izstādes gan Krievijā, gan ārvalstīs (tās apmeklējuši vairāk nekā 4 miljoni cilvēku), ikgadējās starptautiskās zinātniskās konferences, veicis plašu izdevējdarbību (publicētas vairāk nekā 200 grāmatas), izdevis žurnālu „Kultūra un Laiks” (kurš apbalvots ar Goda zīmi „Preses zelta fonds”), kā arī rīkojis lekcijas, tautas daiļrades festivālus, mūsdienu gleznotāju kosmistu izstādes utt. SRC darbību ir atzinīgi novērtējušas lielās starptautiskās organizācijas (ANO, UNESCO, Europa Nostra, u.c.) un tas ir saņēmis augstus starptautiskus, valsts un sabiedriskos apbalvojumus.

Taču izrādās, ka augsti panākumi nav garantija sabiedriskā muzeja drošībai un stabilai pastāvēšanai Krievijā. Pašlaik Muzeja pastāvēšana ir apdraudēta:

– Kultūras ministrija, kuru vada V.Medinskis, tiecas atņemt SRC Rērihu mantojumu, un tādējādi iznīcināt sabiedrisko Muzeju;

– Maskavas īpašuma departaments daudzus gadus novilcina atvieglojumu piešķiršanu SRC nomāt Lopuhinu muižu, kurā atrodas Muzejs, un tādējādi nomas maksa ir sasniegusi 24 miljonus rubļu;

– Muzeja mecenāts ir zaudējis iespēju sniegt palīdzību, un Muzejs ir palicis bez eksistences līdzekļiem.

Tāpēc mēs vēršamies pie KF Prezidenta V.Putina ar aicinājumu nepieļaut N.Rēriha sabiedriskā muzeja iznīcināšanu un sniegt Muzejam palīdzību: saglabāt muzejam sabiedrisko statusu, nodot tam Lopuhinu muižu bez atlīdzības beztermiņa lietošanā, kā arī sniegt valsts finansiālo atbalstu.

Mēs aicinām visus, kuri nav vienaldzīgi, pievienoties mūsu aicinājumam un izplatīt to savu draugu un paziņu vidū. Kopīgiem spēkiem mēs saglabāsim N.Rēriha muzeju Krievijas un visas pasaules kultūrai!

_______________________

N.Rēriha muzeja oficiālā vietne: http://www.icr.su

Muzeja mājaslapa Facebook un Вконтакте

Эта петиция будет доставлена:
  • Krievijas Federācijas Prezidentam
    V. Putinam

Николай Сологубовский с одной лишь подписью создал(а) эту петицию, которую на данный момент уже поддержали 246 730 людей. Создайте вашу петицию для того, чтобы добиться важных для вас перемен.

Cегодня Николай рассчитывает на вас

Николай Сологубовский нуждается в вашей помощи с петицией «V. Putinam: Nepieļaujiet N.Rēriha sabiedriskā muzeja iznīcināšanu!». Николай и 246 729 участников этой кампании рассчитывают на вас сегодня.