0 людей подписали. Следующая цель: 150 000

4-letni Ibrohim Hamza stał się zakładnikiem w rękach władz Tadżykistanu.  Pozostało zaledwie parę dni, by uratować jego życie...

Chłopiec cierpi na raka jądra. Nowotwór charakteryzuje się gwałtownym przyrostem guza. Jego rozmiar zwiększa się dwukrotnie w ciągu 10-30 dni. Ibrohim niezwłocznie potrzebuje leczenia za granicą, jednak obecnie  nie może on opuścić kraju.

W 2015 roku tadżyckie władze skonfiskowały paszport matki chłopca, Mizhgony Zainiddinovej, ponieważ jest synową znanego polityka tadżyckiej opozycji, Muhiddina Kabiriego, który uciekł do Niemiec z powodu politycznych represji. Z rozkazu tadżyckich służb bezpieczeństwa, chirurdzy nie będący specjalistami przeprowadzili operację, której skutkiem był rozwój choroby.

4-letni Hamza, wnuk Muhiddina Kabiriego, stał się, tak naprawdę, zakładnikiem w rękach tadżyckich władz. Niewinne dziecko nie może ponosić odpowiedzialności za polityczną działalność swojego dziadka. Na szczęście, czasy, w których reżimy popełniały zbrodnie przeciwko ludzkości, brały dzieci w niewolę, torturowały je i przeprowadzały na nich eksperymenty, zabijały je i paliły, odeszły wraz z XX wiekiem. Każdy dzień, każda chwila bólu i cierpienia niewinnego dziecka, któremu odmawia się leczenia, jest powolną, fizyczną i moralną torturą oraz przestępstwem, dla którego nie ma usprawiedliwienia.

W ubiegłym tygodniu onkolodzy z Turcji i Rosji zgodnie stwierdzili, że chłopiec musi przejść operację w przeciągu 10 dni. W przeciwnym razie umrze.

Żądamy, aby matce chłopca pozwolono na zabranie go za granicę w celu leczenia. Wciąż można go uratować. Zatrzymanie paszportu i zakaz opuszczania kraju w sposób rażący narusza Artykuły 1, 5, 10, 14, 17, 18, 19, 24 oraz 34 Konstytucji Tadżykistanu.

Cегодня Темур рассчитывает на вас

Темур Варки нуждается в вашей помощи с петицией «Pozwólcie 4-letniemu Ibrohimowi opuścić Tadżykistan i otrzymać leczenie za granicą!». Темур и 140 575 участников этой кампании рассчитывают на вас сегодня.