キャンペーン成功!
宛先: フロム・ソフトウェア(From Software)

日本でもダークソウルのSteamWorks版を販売してください! Let's bring back DARK SOULS PC edition for Japan!

Please scroll down to see English text.

Games for Windows - LIVE(以下GFWLと表記)のサービス終了により、国内のダークソウルPC版ではオンラインプレイが不可とされ、オフラインプレイしかサポートされなくなってしまいました。まだアカウントにサインインはできるようですが、上の画像の通り「GFWL終了のためオンラインプレイは不可」というのが公式見解です。GFWLは既に正式に終了しているため、これからのオンライン環境の保証、サポートには全く期待できません。元々人口が少なめな上に、後述する通り海外版は既にGFWLを使用していないため、オンラインプレイができてもマッチングは困難でしょう。

さらに困ったことに、GFWLの終了によりインストール後の初回起動時の認証(恐らくZDPPというリリース日チェック認証)サーバーに接続することができず、新規にゲームを起動することすらできません。パッケージ版、ダウンロード版ともに正規の取り扱いは終了し、もうこのゲームの国内PC版は購入することができません。既にパッケージ版を所有している場合でも、新しく起動することができません。GFWL終了以前に初回起動を済ませていた人は、オフラインでのみ継続してゲームをプレイできると公式サイトにありますが、それではこのゲームを完全に体験することにはならないと私は考えます。

ダークソウル海外PC版については、既にこの問題に対するサポートが行われています。海外PC版のパブリッシャーであるバンダイナムコはファンたちの不安の声を聞き取り、2014年末にはSteamWorks版への移行が完了しました。これにより、Steamからゲームを購入していた所有者はアップデートによって、それ以外の所有者はプロダクトキーをSteamで有効化することによって、SteamWorks版への移行が可能でした。さらに期間限定で、セーブデータと実績の持ち越しもサポートされました。結果として海外のファン達はGFWLに別れを告げ、信頼性のあるSteamWorks版で、今も何の問題もなくゲームを完全に楽しむことができます。

日本のPC版のパブリッシャーはフロム・ソフトウェアのはずですが、国内PC版では何の対策もなされず、何の公開のコミュニケーションもなく、上記のような問題が放置され続けているようです。私は、日本のPC版プレイヤーに対して、公平なサポートが行われていないと感じています。

ダークソウルの海外PC版はSteamでダウンロード販売されていますが、リージョンロック(いわゆる"おま国")によって日本からは購入 / 有効化することができません。VPNを使用して購入 / 有効化することはできますが、VPNによる偽装はSteamの規約で禁止されており、アカウント停止の恐れもあります。日本で有効化できるSteamギフトを入手するという手はありますが、いつまで通用する手段かは分かりません。既にPC版の正規の取り扱いは終了しているようですから、おま国の意味はほとんど消失しているはずです。それに続編のⅡ、ⅢがSteamで販売されていることを考えれば、今のフロム・ソフトウェアにとってSteamでの販売に抵抗があるとも思えません。

私は、この日本発の人気タイトルを日本のPCゲーマーが買おうとする際に、こんな障害があるべきではないと考えます。
既にダークソウル国内PC版を所有しているユーザーが、新規にゲームを起動することもできないこの状況が、適切なサポートによって解決されることを望みます。
ダークソウルというゲームの重要な要素であるオンラインプレイが、PC版でも当たり前にサポートされ、問題なく可能であることを望みます。
これからも生まれていくシリーズのファン達が、ダークソウルのPC版を普通に購入してプレイすることができないこの状況は非常に残念であり、フロム・ソフトウェアにとっても非常にもったいないことだと思います。
元々の原因はGFWLの終了ですが、ほとんど同じ内容の海外版になされた処置を利用すれば、国内PC版についても同様の対策が可能なはずであると考えます。

これまでに述べた諸問題を解決するためには、SteamWorks対応のダークソウル国内版をSteamで販売し、既購入者に対してはプロダクトキーの有効化による移行を可能にすることが、最善の方法だと私は考えます。

私はダークソウルというゲームの大ファンです。この名作を開発し、PCで発売してくれたフロム・ソフトウェアにはとても感謝していますし、尊敬しています。だからこそこんな形で門を閉ざして欲しくはないのです。これからももっと沢山の人々に、日本のPCゲーマーに、この素晴らしいゲームと出会って欲しいのです。

コンソール版のプレイヤーや、海外のプレイヤーにとっては、日本のPC版のことなんて正直どうでもいいことかもしれません…。でもこの状況を解決したいと思うなら、同じゲーマーとして、同じゲームのファンとして、よければ力を貸してください。

この先、仲間が必要だ。

※このサイトの仕様について、署名について疑問がある方はこちらを御覧ください。 「賛同!」の下のチェックを外すことで公開せずにキャンペーンに賛同することも可能です。

English:

I'm not a native speaker so my English isn't very good. Sorry about grammar.

I want you to know that online play in DARK SOULS Japanese edition is no longer supported because that nasty Games for Windows LIVE has ended its service. Well, it seems that you can still sign in, but you're not supposed to play online. The message on Japanese DARK SOULS official website (image above) specifically says that you can't play online because GFWL has ended, and you can only play offline. Nowadays, Very few people are playing DARK SOULS on GFWL anyway - even if you could sign in and play online, you'd have a hard time meeting anyone in Japan.

Worse, we actually can't even newly launch the game. I believe it's because of ZDPP (Zero Day Piracy Protection), a protection to check the release date of the game when it's launched for the first time. If you re-install or newly install the game, a GFWL window pops up and it tries to connect to the server - which is dead now. If you are the ones that had previously installed the game, finished ZDPP check when GFWL was still alive, and have been keeping those file on your HDD, then you can still play the game - only offline.

We, Japanese PC gamers cannot buy Japanese retail version of the game anymore. I believe they stopped selling PC edition since around the summer of 2015. We could still buy used ones but we can't launch the game so it's pointless. This is a problem because we can't buy Steam edition either - it's region locked, if you can believe it. In Japan, many PC games are region locked by publishers because they want us to buy console or retail version of the game or whatever. It sucks, it's dumb, and sadly, DARK SOULS is one of them. So basically, we can't purchase new PC edition anymore. You could use VPN to buy the game or activate the key, but it will risk your Steam account. You can get global edition as a Steam gift by trading, but it's possible that someday Valve decides to stop allowing that. They are now selling DARK SOULS 2 and 3 on Steam for Japan as well, and they stopped selling Japanese DARK SOULS PC edition elsewhere, so I don't see any problems if they decided to quit region locking it now.

You all know that global PC edition of the game, Prepare to Die Edition, had already solved that GFWL problem. The publisher for global edition, Bandai Namco, had listened to the concern and successfully fixed the problem in December 2014, by upgrading PTDE to SteamWorks edition. If you had already purchased the game somewhere else, you could get Steam edition by putting the product key to Steam and activate it. They also supported for moving your save and achievement data to Steam edition for a limited time. PTDE was treated right I guess - I'm glad for you.

But on the other hand, it seems that the publisher for Japanese edition, From Software, has done nothing for Japanese PC edition. They haven't communicated about it at all, they just ignored the issue as far as I'm concerned. They just silently abandoned Japanese PC edition, PC DARK SOULS fans, and I think it's not OK. I love DARK SOULS, it has special place in my heart. I respect From Software. That's why I think it's not OK. Now I can't even launch DARK SOULS because I re-installed it. I did ask From Software and Microsoft support for help but in short, their reply was "GFWL is dead now. Sorry about that." This is frankly ridiculous, and unacceptable.

Thankfully, as I mentioned, we can buy DARK SOULS 2 and 3 on Steam, they're not region locked. I really appreciate that, but when you think about it, those new comer, who become fan of DARK SOULS series from 2 or 3, can no longer buy and enjoy the original on PC in Japan. It really sucks for Japanese PC gamers, and I believe it is also a huge missed opportunity for From Software.

If you don't care, I understand. PTDE had already been fixed, only the Japanese PC edition is having problem now. I know it's a little odd to ask for your help about Japanese game having troubles in Japan. Compared to PTDE, the number of players on Japanese PC edition would be very small I guess - maybe that's why From Software decided to ignore us. But we are all gamers right? We are all SOULS fans. And I believe that YOU are the guys that had actually made PC edition for DARK SOULS possible back in the day, by that strong petition. I know the power of you guys, so I thought maybe I could count on you. I hope we can meet again soon, on Lordran.

Thank you so much for taking your time! Any signature, any help, any publicity would be greatly appreciated.

TL;DR
Nothing has been done for DARK SOULS Japanese PC edition to solve those GFWL issue, and as a result, it's pretty much dead now. Online features are no longer supported. You can't newly install the game. They're no longer selling digital or retail version for PC, and Steam edition is region locked. So basically, we, Japanese PC gamers, are screwed over here. I believe From Software can solve these issues by doing the same thing as Bandai Namco did to PTDE, putting Japanese SteamWorks edition on Steam, and provide support for those who purchased the game elsewhere so that they can switch over by activating the key. If you can help us to make our voices heard, I'd greatly appreciate it.

発起人による参考動画(video, Japanese): http://www.nicovideo.jp/watch/sm28399272

Youtube版(video, Japanese): https://youtu.be/J8WwoPDHyFE

フジマロさんからの紹介動画: https://youtu.be/PFd55YL6CaQ

お問い合わせ Contact

twitter: https://twitter.com/hal2039

mail:  hal2039.inq@gmail.com

署名は以下の宛先へ届けられました:
  • フロム・ソフトウェア(From Software)

ダークソウル国内PC版復活プロジェクト Let's bring back DARK SOULS PC edition for Japan!さんはを賛同者1名から始め、576人の賛同を集め成功を勝ち取りました。あなたも、変えたい課題に対して、キャンペーンを始めてみませんか?

今日:ダークソウル国内PC版復活プロジェクト Let's bring back DARK SOULS PC edition for Japan!さんがあなたを信じています

ダークソウル国内PC版復活プロジェクト Let's bring back DARK SOULS PC edition for Japan!さんは「フロム・ソフトウェア(From Software): 日本でもDARK SOULS SteamWorks版を販売するよう求めます。 Let's bring back DARK SOULS PC edition for Japan!」キャンペーンにあなたの手伝いも必要としています!ダークソウル国内PC版復活プロジェクト Let's bring back DARK SOULS PC edition for Japan!さんと575人の賛同者と一緒うに賛同しましょう。