Направлено: Прэзідэнту Расійскай Федэрацыі У.У. Пуціну

Ці не дапусціце разбурэння грамадскага Музея імя Н.К.Рэрыха!

Значэнне культурнай спадчыны вялікага рускага мастака Мікалая Рэрыха велізарна, і гэта прызнаецца ў многіх краінах свету. Яно ўключае ў сябе больш за 7000 карцін, дзясяткі літаратурных, навуковых і філасофскіх прац. Міратворчыя і гуманістычныя ідэі Мікалая Рэрыха з'яўляюцца неацэнным укладам у айчынную і сусветную скарбніцу культуры. Акадэмік Д.С. Ліхачоў называў М.К. Рэрыха «падзьвіжнікам культуры сусветнага маштабу», а міністр культуры РФ А.А. Аўдзееў - «найвялікшым гуманістам ХХ стагоддзя».

Разумеючы выключную значнасць спадчыны М.К. Рэрыха для краіны, кіраўніцтва СССР ў 1989 г. падтрымаў ініцыятыву яго малодшага сына Святаслава бязвыплатна перадаць спадчыну з Індыі ў Расію для стварэння ў Маскве Музея імя М.К. Рэрыха. Былі прынятыя дзве галоўныя ўмовы С.М. Рэрыха: музей павінен мець грамадскі статус і размяшчацца ў сядзібе Лапухіных. Адпаведныя гарантыі былі замацаваны дакументальна. Святаслаў Рэрых стварыў Міжнародны Цэнтр Рэрыхаў (МЦР), асновай якога павінен быў стаць грамадскі Музей імя М.К. Рэрыха, і завяшчаў МЦР прыналежную яму частку спадчыны бацькоў.

Міжнародны Цэнтр Рэрыхаў апраўдаў надзеі свайго заснавальніка. За 24 гады працы дзякуючы актыўнай грамадскай і мецэнацкай дапамогі, не атрымаўшы ні капейкі дзяржаўных сродкаў, МЦР адрадзіў практычна з руін сядзібу Лапухіных і стварыў музей сусветнага ўзроўню. МЦР праводзіў перасоўныя выставы карцін М.К. Рэрыха і С.М. Рэрыха у Расіі і за мяжой (іх наведала больш за 4 млн. чалавек), штогадовыя міжнародныя навуковыя канферэнцыі, вёў шырокую выдавецкую дзейнасць, (апублікавана больш за 200 кніг), выдаваў часопіс «Культура і час » (адзначаны ганаровым знакам "Залаты фонд прэсы»), праводзіў лекцыі, фестывалі народнай творчасці, выставы сучасных мастакоў-касмістаў і інш. Дзейнасць МЦР адзначана высокімі міжнароднымі, дзяржаўнымі і грамадскімі ўзнагародамі і прызнана найбуйнейшымі міжнароднымі арганізацыямі (ААН , ЮНЕСКА, «Еўропа Ностра» і інш.)

Але, як аказалася, высокія дасягненні не могуць служыць гарантыяй бяспекі і стабільнага існавання грамадскага музея ў Расіі. У цяперашні час Музей знаходзіцца на мяжы спынення свайго існавання:

– Міністэрства культуры, якое ўзначальвае В.Р. Мядзінскі, імкнецца канфіскаваць у МЦР спадчыну Рэрыхаў, разбурыўшы тым самым грамадскі Музей;

– Дэпартамент маёмасці Масквы на працягу многіх гадоў зацягвае прадастаўленне льгот МЦР па арэндзе сядзібы Лапухіных, дзе размешчаны Музей, у выніку чаго запазычанасць па арэнднай плаце склала 24 млн. рублёў ;

– Мецэнат Музея пазбавіўся магчымасцяў для аказання дапамогі і Музей застаўся без сродкаў да існавання.

Таму мы звяртаемся да Прэзідэнта РФ У.У. Пуціна з заклікам не дапусціць разбурэння грамадскага Музея імя М.К. Рэрыха і аказаць Музею дапамогу: захаваць яго грамадскі статус, перадаць яму сядзібу Лапухіных ў бязвыплатнае і бестэрміновае карыстанне, аказаць фінансавую падтрымку з боку дзяржавы.

Мы заклікаем усіх неабыякавых людзей далучыцца да нашага навяртання і распаўсюдзіць яго сярод сваіх сяброў і знаёмых. Сумеснымі намаганнямі мы захаваем Музей імя М.К. Рэрыха для культуры Расіі і ўсяго свету!

Зварот ужо падпісалі :

Фурсей Георгій Мікалаевіч, віцэ -прэзідэнт РАПН, Прэзідэнт міжнароднай Лігі Абароны Культуры, Заслужаны дзеяч навукі РФ, лаўрэат Дзяржаўнай прэміі, доктар фізіка- матэматычных навук, прафесар

Кузняцоў Алег Леанідавіч, Прэзідэнт РАПН, Прэзідэнт Міжнароднага універсітэта прыроды, грамадства і чалавека (Дубна), лаўрэат Дзяржаўнай прэміі СССР і Прэміі Урада РФ, Заслужаны дзеяч навукі і тэхнікі РФ , прафесар

Цемірканаў Юрый Хатуевич, галоўны дырыжор Акадэмічнага сімфанічнага аркестра Санкт-Пецярбургскай дзяржаўнай філармоніі ім. Д.Д. Шастаковіча, старшыня Саюза канцэртных дзеячаў РФ, лаўрэат Дзяржаўных прэмій СССР, Дзяржаўнай прэміі РФ, Народны артыст СССР

Чэлышаў Яўген Пятровіч, акадэмік РАН, Дарадца Прэзідыума РАН, сустаршыня навуковага савета РАН па вывучэнні і ахове культурнай і прыроднай спадчыны

Аманашвілі Шалва Аляксандравіч, акадэмік РАА, лаўрэат Прэміі Урада РФ

Фларэнскі Павел Васільевіч, акадэмік РАПН, акадэмік Міжнароднай славянскай акадэміі навук і мастацтва, доктар геолага-мінералагічных навук, прафесар Расійскага дзяржаўнага універсітэта нафты і газу імя І.М. Губкіна

Яблакаў Аляксей Уладзіміравіч, член-карэспандэнт РАН, дарадца РАН, доктар біялагічных навук, прафесар, старшыня фракцыі « Зялёная Расія »

Мушкамбараў Мікалай Мікалаевіч, доктар біялагічных навук , прафесар МДМУ ім . Сеченова

Гарадніцкі Аляксандр Майсеевіч, доктар геолага- мінералагічных навук, прафесар, галоўны навуковы супрацоўнік Інстытута акіяналогіі РАН, заслужаны дзеяч навукі РФ, член Саюза пісьменнікаў Расіі, адзін з заснавальнікаў аўтарскай песні

Доренскі Сяргей Леанідавіч, прафесар Маскоўскай дзяржаўнай кансерваторыі імя П.І. Чайкоўскага, народны артыст РСФСР

Васілева Емiлiя, замежны член РАА, прафесар Сафійскага універсітэта імя Святога Клімента Ахрыдскага (Сафія , Балгарыя)

Некипелов Аляксандр Дзмітрыевіч, акадэмік РАН, Старшыня экспертнай камісіі РСОШ па эканоміцы і кіраванню, Старшыня савета дырэктараў ААТ НК «Раснафта», Віцэ-прэзідэнт РАН (з 2001 па 2013 гады)

Папоў Гары Аляксеевіч, акадэмік РАН, дырэктар НДІ прыкладной механікі і электрадынамікі , лаўрэат Дзяржаўнай прэміі РФ

Чучалин Аляксандр Рыгоравіч, акадэмік РАМН, дырэктар НДІ пульманалогіі РАМН, віцэ-прэзідэнт Нацыянальнай медыцынскай палаты, старшыня Таварыства праваслаўных лекараў, двойчы лаўрэат Прэміі Урада РФ у галіне адукацыі, навукі і тэхнікі, галоўны тэрапеўт Расіі

Умалатова Сажы Зайндинaўна, старшыня расійскай палітычнай партыі Міра і Адзінства, старшыня Агульнарасейскага грамадскага руху ў падтрымку палітыкі Прэзідэнта РФ

Мітрафанаў Фелікс Пятровіч, акадэмік РАН, галоўны навуковы супрацоўнік Геалагічнага інстытута Кольскага навуковага цэнтра РАН, дарадца РАН, Заслужаны геолаг РФ, лаўрэат Дзяржаўнай прэміі

Пакроўскі Вадзім Валянцінавіч, кіраўнік Федэральнага навукова -метадычнага цэнтра Міністэрства аховы здароўя і сацыяльнага развіцця Расіі па прафілактыцы і барацьбе са СНІДам, акадэмік РАМН, доктар медыцынскіх навук, прафесар, лаўрэат Дзяржаўнай прэміі РФ

Мароз Віктар Васільевіч, член- карэспандэнт РАМН, лаўрэат прэміі Урада РФ, заслужаны ўрач Расіі, дырэктар ГУ НДІ агульнай рэаніматалогіі РАМН, лаўрэат першай нацыянальнай прэміі лепшым лекарам Расеі «Прызванне », доктар медыцынскіх навук, прафесар

Біра Шагдарын, акадэмік Мангольскай акадэміі навук, Заслужаны дзеяч навукі Манголіі, Герой працы Манголіі, лаўрэат Дзяржаўнай прэміі Манголіі, ганаровы доктар МДІМА, прафесар, дырэктар Дома -музея Рэрыхаў ў Улан - Батары

Тугужекова Валянціна Мікалаеўна, дырэктар хакасского навукова-даследчага інстытута мовы, літаратуры і гісторыі, доктар гістарычных навук, прафесар

Тахчиди Хрысто Периклович, член-карэспандэнт РАН, доктар медыцынскіх навук, прафесар, прарэктар РНДМУ ім. Н.І. Пірагова, член Праўлення Усерасійскага таварыства афтальмолагаў, лаўрэат прэміі Урада РФ у галіне навукі і тэхнікі

Грэчка Георгій Міхайлавіч, лётчык-касманаўт СССР, двойчы Герой Савецкага Саюза, доктар фізіка- матэматычных навук, акадэмік Міжнароднай акадэміі астранаўтыкі

Крычаўскі Сяргей Уладзіміравіч, касманаўт-выпрабавальнік, доктар філасофскіх навук, прафесар Расійскай акадэміі дзяржаўнай службы пры Прэзідэнце РФ, вядучы навуковы супрацоўнік Інстытута гісторыі прыродазнаўства і тэхнікі ім . С.І. Вавілава РАН

Аганаў Рафаэль Гегамович, акадэмік РАМН, доктар медыцынскіх навук, прафесар , заслужаны дзеяч навукі РФ, член Міжнароднага і Еўрапейскага таварыства кардыёлагаў, член Федэрацыі кардыёлагаў, лаўрэат Дзяржаўнай прэміі, лаўрэат прэміі Урада РФ у галіне навукі і тэхнікі

Осико Вячаслаў Васільевіч, акадэмік РАН, дырэктар Навуковага цэнтра лазерных матэрыялаў і тэхналогій Інстытута агульнай фізікі РАН (ІАФАН), лаўрэат Ленінскай і Дзяржаўнай прэмій

Галімаў Эрык Міхайлавіч, акадэмік РАН, дырэктар Інстытута геахіміі і аналітычнай хіміі ім. У. І. Вярнадскага РАН, член Прэзідыума РАН, старшыня Камітэта па метэарытах РАН, старшыня Навуковага савета РАН па праблемах геахіміі, член Бюро Савета РАН па космасе

Кардашоў Мікалай Сямёнавіч, акадэмік РАН, дырэктар Астрокосмического цэнтра ФІАН, двойчы лаўрэат Дзяржаўнай прэміі СССР, кавалер Ордэна "Знак Пашаны»

Насонаў Яўген Львовіч, акадэмік РАМН, дырэктар НДІ рэўматалогіі РАМН, старшыня Вучонага савета НДІР РАМН і Спецыялізаванага дысертацыйнага савета, старшыня Навуковага савета па рэўматалогіі РАМН і МЗиСР РФ, Прэзідэнт Асацыяцыі рэўматолагаў Расіі, член праўлення Маскоўскага гарадскога навуковага таварыства тэрапеўтаў

Рабцава Ала Аляксееўна, доктар медыцынскіх навук, прафесар, кіраўнік афтальмалагічны клінікі МАНДКІ ім .М.Ф. Ўладзімірскага, заслужаны ўрач РФ, галоўны афтальмолаг Маскоўскай вобласці

Стадлер Сяргей Валянцінавіч, скрыпач, дырыжор, народны артыст Расіі, лаўрэат міжнародных конкурсаў, мастацкі кіраўнік «Пецярбург-канцэрта »

_______________________

Афіцыйны сайт Музея імя Н.К. Рэрыха: http://www.icr.su

Старонкі Музея ў Facebook і Вконтакте

Эта петиция будет доставлена:
  • Прэзідэнту Расійскай Федэрацыі
    У.У. Пуціну

Николай Сологубовский с одной лишь подписью создал(а) эту петицию, которую на данный момент уже поддержали 246 658 людей. Создайте вашу петицию для того, чтобы добиться важных для вас перемен.

Cегодня Николай рассчитывает на вас

Николай Сологубовский нуждается в вашей помощи с петицией «Ці не дапусціце разбурэння грамадскага Музея імя Н.К.Рэрыха!». Николай и 246 657 участников этой кампании рассчитывают на вас сегодня.