Petitioning Президент РФ and 1 other

19 мая 2017 г. решением Советского районного суда г. Новосибирска (Академгородок) Александр Федорович Еманов, д.т.н., директор Алтае-Саянского филиала Геофизической Службы РАН приговорен к 5 годам колонии общего режима по иску ФАНО, потребовавшего от ученого также возмещения ущерба в размере 27,5 млн. рублей.

Это судебное решение повергло в шок коллег А.Ф. Еманова: обвинения кажутся, по меньшей мере, необоснованными. Сотни ученых-геофизиков из разных городов России, а также из Армении, Узбекистана, Великобритании, ЮАР подписали обращения в защиту коллеги: (http://spec-expert.ru/press/news/razgrom-nauchnoy-shkoly-geofizicheskikh-issledovaniy-v-sibiri; http://www.epigraph.info/rubriki/9-anonsy/40484-sibirskaya-nauchnaya-shkola-geofiziki-ponesla-poteri

Мы, коллеги А.Ф. Еманова, знаем его как выдающегося ученого и организатора науки, воспитавшего целое поколение молодых ученых, большого энтузиаста, отдавшего науке всю жизнь. В числе его заслуг - изучение сейсмичности и глубинного строения Сибири, разработка метода экспериментальной оценки сейсмостойкости сооружений (на основе сделанного им крупного теоретического открытия). Как теоретик и практик, он внес большой вклад в снижение экономических потерь и ущерба от землетрясений, сохранение человеческих жизней.

Возглавляемый А.Ф. Емановым Алтае-Саянский филиал ГС РАН был наиболее успешной сейсмологической организацией в России, выполнявшей масштабные и сложные работы по изучению сейсмичности и недр Сибири и восточных регионов, включая Магаданскую область, Чукотку и районы Севера. Развитие сейсмологии в организации осуществлялось не только за счет бюджетного финансирования (которое всегда было недостаточным), но в большей степени, за счёт приносящей доход деятельности; при этом государству в виде налогов возвращалось от 54 до 62 % выделенных денежных средств, что очевидно было очень выгодно для государства. Непонятно, каким образом организация приносящая доход могла нанести ущерб ФАНО, тем более, в те годы (2012-2013), когда ФАНО еще не было создано. Вызывает вопросы и обоснованность суммы ущерба, которую представитель ФАНО не смог обосновать, сказав что «у него нет времени разбираться и обосновывать сумму ущерба».

Мы,  коллеги А.Ф. Еманова, тесно сотрудничавшие с ним на протяжении десятков лет, знаем его как честнейшего человека, всецело преданного науке. Мы воспринимаем приговор Советского районного суда г. Новосибирска как чудовищно несправедливый и абсурдный и требуем прекратить уголовное преследование А.Ф. Еманова.

Друзья, поддержите нас, подпишите петицию!

STOP THE PROSECUTION OF THE DIRECTOR OF THE MOST SUCCESSFUL SEISMOLOGICAL ORGANIZATION IN RUSSIA

On May, 19, 2017, the justice court of Soviet district of Novosibirsk (Akademgorodok) has sentenced Alexander F. Emanov, Ph. D., Director of the Altai-Sayan branch of Geophysical Service of Russian Academy of Sciences, to 5 years in a colony on the claim of FASO (Federal Agency for Scientific Organizations), who also demanded from the scientist the reparations of 27,5 million rubles.

This court judgment has shocked the colleagues of Alexander Emanov, because the accusations seem to us, at any rate, very unlikely. Hundreds of scientists-geophysicists from various cities in Russia and from Armenia, Uzbekistan, Great Britain and South Africa have signed the appeals to the protection of our colleague (http://spec-expert.ru/press/news/razgrom-nauchnoy-shkoly-geofizicheskikh-issledovaniy-v-sibiri; http://tayga.info/135606; http://www.epigraph.info/rubriki/9-anonsy/40484-sibirskaya-nauchnaya-shkola-geofiziki-ponesla-poteri – the papers in Russian tell us about this).

We are the colleagues of A.F. Emanov, and we know him as an outstanding scientist and organizer of science, a great enthusiast, who trained a whole generation of young scientists and devoted all his live to the science. His scientific accomplishments include the studies of the seismicity and the deep structure of Siberia, the development of a new method for experimental evaluation of seismic stability of buildings and constructions (based on an important theoretical discovery that he made). As a theorist and practitioner, he made a significant contribution to the reduction of economic losses and damage from earthquakes, the preservation of human lifes.

The Altai-Sayan branch of Geophysical Survey of Russian Academy of Sciences, headed by A.F. Emanov, was the most successful seismological organization in Russia, carrying out large-scale and sophisticated research of seismicity and mineral resources of Siberia and the Eastern regions, including the Magadan region, Chukotka and the Northern areas. The development of seismology in this organization was performed not only at the expense of budget funding (which was always insufficient), but to a greater extent, at the expense of income-generating activities; while the taxes returned to the state were as high as 54 to 62 % of the allocated funds, which was obviously very profitable for the state. We cannot understand how income-generating organization could cause damage to FASO, especially in those years (2012-2013), when FASO was not yet created. The validity of the amount of damages also raises questions, because the FASO representative has failed to substantiate the sum, saying that "he has no time to investigate and justify the amount of damage".

We, the colleagues of A.F. Emanov, who worked closely with him for decades, know him as an honest man, entirely devoted to the science. We perceive the verdict of the Soviet-district justice court of Novosibirsk as monstrously unjust and absurd, and we demand to stop the criminal prosecution of our colleague Alexander Emanov.

Dear friends, support us, sign the petition!

This petition will be delivered to:
  • Президент РФ
  • Председатель Верховного суда РФ

Ольга Павленко started this petition with a single signature, and now has 790 supporters. Start a petition today to change something you care about.

This petition can’t win without you

Add your name to help “Президент РФ: ПРЕКРАТИТЬ ПРЕСЛЕДОВАНИЕ ДИРЕКТОРА САМОЙ УСПЕШНОЙ СЕЙСМОЛОГИЧЕСКОЙ ОРГАНИЗАЦИИ РОССИИ” win today. Every signature matters.