Зупинимо отруєння худоби і людей!

0 людей подписали. Следующая цель: 2 500

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я у світі щорічно реєструється понад 1,5 млн. випадків отруєнь людей пестицидами. Найбільшого впливу цих речовин зазнають найбільш уразливі верстви населення – значна частина сільського населення і міського населення з невеликими доходами, жінок, дітей. Вченими доведений достовірний зв’язок між інтенсивністю застосування пестицидів та підвищенням захворюваності дітей, включаючи випадки вроджених аномалій - чутливість молодого організму до дії пестицидів, особливо в ранні періоди життя. Як показують результати епідеміологічних досліджень, під впливом пестицидів підвищується частота таких захворювань, як хронічний отит, фарингіт, захворювання мигдаликів та аденоїдів, бронхіальна астма, нефрит, нефроз, вроджені аномалії серця та систем кровообігу. Україна потерпає від неконтрольваного застосування пестицидів та ядо-хімікатів в сільському господарстві, а величезні компанії готові на все, щоб вижати з українських родючих земель найбільший прибуток, бо не бояться покарання. Хімічні речовини забруднюють землю, воду, повітря, тварин та рослини...

• Чи вправі ми відстоювати своє здорове майбутнє та вимагати чистого повітря, земель, води, рослин та тварин? Так! Адже це наше майбутнє та безпека від отруєння!

Факти сьогодення:
22 травня у селі Мединя Галицького району отруїлось більше десятка корів, одна з них в дуже поганому стані. На біль у животі та недомагання поскаржилася й жінка, яка пасла худобу. Зараз вона у лікарні.

Місцеві у всьому звинувачують аграріїв (висновок зроблено спостерігачами із назви, яка була викарбувана на техніці, що здійснювала роботи), які напередодні окроплювали у селі пшеничні поля.

«Аграрії орендують у селі поля, 21 травня ввечері вони покропили пшеницю біля Лімниці, де випасають худобу і не попередили людей, аби ті не пускали корів. Тепер люди хвилються, що вся худоба у селі загине», — розповідає мешканка Медині.

Для вивчення ситуації розпорядженням Галицької РДА було створено комісію на чолі з першим заступником голови райдержадміністрації Сергієм Канюкою, яка виїхала на місце події. Тихий висновок зробила комісія (потрібний тим хто зацікавлений в нерозголошені фактів), хоча свідчення людей підтверджують, що саме техніка аграрної фірми проводила роботи вночі 21-22 травня на землях пані Ольги, на яку записано пай, де випасалася худоба зранку 22-го травня. Воду аграрії з технікою брали в місцевій річці, в якій напувають худобу. Свою брудну справу аграрії роблять вночі, щоб місцеві жителі не змогли перешкодити їх роботі і щоб менше свідків побачили. В сусідньому селі жителі зупиняють такі обробки бунтом та блокуванням доріг. Ситуація напружена по вьому району. Суперечливість у свідченнях мешканців та представників влади наводить на думку, що тут підтвердити інцидент не бажають навіть лікарі та ветеринари, що мали б встановити факти отруєння.

ТСН та ЗМІ коментують події: https://tsn.ua/video/video-novini/na-prikarpatti-zhinka-yaka-vipasala-hudobu-potrapila-do-reanimaciyi-a-vsi-korovi-zahvorili.html

До слова, нещодавно у Галицькому районі в селі Лани масово загинули бджоли. Місцеві пасічники звинуватили одну компанію в обробці полів гербіцидами з порушенням законодавства, що призвело до загибелі бджіл.

На даний момент справу заминають та намагаються спростувати свідчення мешканців села. Люди обурені та налякані, пишуть заяви та кричать вголос про свої побоювання за життя та здоров’я. Наша організація робить усе можливе, щоб розібратися в ситуації.

• Як зупинити безладдя та отруєння земель України, тварин і людей? Ми маємо діяти невідкладно та зважено, враховуючи ситуацію та захищаючи українську землю від отруєння.

Згідно з Законом України “Про пестициди і агрохімікати” від 2 березня 1995 року пестициди – це отруйні речовини, їх сполуки або суміші речовин хімічного чи біологічного походження, призначені для знищення, регуляції та припинення розвитку шкідливих організмів, внаслідок діяльності яких вражаються рослини, тварини, люди і завдається шкоди матеріальним цінностям, а також гризунів, бур’янів, деревної, чагарникової рослинності, засмічуючих видів риб. Агрохімікати ж визначаються Законом як органічні, мінеральні і бактеріальні добрива, хімічні меліоранти, регулятори росту рослин та інші речовини, що застосовуються для підвищення родючості ґрунтів, урожайності сільськогосподарських культур і поліпшення якості рослинницької продукції. Простіше кажучи, пестициди – всі ті хімікати, що використовуються для знищення шкідників, а агрохімікати – добрива, що використовуються для хімічної меліорації ґрунтів.

Тому основні шляхи вдосконалення законодавства у сфері використання пестицидів і агрохімікатів:

1) удосконалення нормативно-правової бази у сфері використання пестицидів і агрохімікатів;

2) забезпечення безпечного та належного поводження з пестицидами і агрохімікатами в окремих галузях народного господарства;

3) контроль за використанням пестицидів агропромисловими холдингами та фермерами, які проводять роботи на своїх землях;

4) покарання за порушення регламенту використання пестицидів та кримінальна відповідальність осіб, що причетні до отруєнь та негативного впливу на довкілля.

Україні потрібна здорова земля та здорові люди!

Cегодня ГО "ЖУК - Живий Український Кодекс" рассчитывает на вас

ГО "ЖУК - Живий Український Кодекс" нуждается в вашей поддержке петиции «Міністерство здоров´я України: Хто винний в отруєнні худоби і людей!?». ГО "ЖУК - Живий Український Кодекс" и 1 884 участника этой кампании рассчитывают на вас сегодня.