Türkiye Futbol Federasyonu: Ayrımcılığa Son Vererek Hakemlik Haklarımı İade Edin
  • Petitioning Türkiye Futbol Federasyonu

This petition will be delivered to:

Türkiye Futbol Federasyonu

1. Halil İbrahim Dinçdağ
    2. Petition by

Halil İbrahim Dinçdağ

Istanbul, Turkey

Hakemlik, benim için bir yaşam kaynağı ve onur mücadelesidir. Yapılanlar insan hakları ihlalidir.

Amatör hakem olarak görev aldığım 14 yılın ardından eşcinsel olduğum için hakemlik mesleğimin elimden alınmasının Türkiye için utanç verici bir ayrımcılık örneği olduğunun bilincindeyim.  Bu konuyla ilgili gereken hassasiyeti gösterilmenizi, bu ayrımcılığın derhal ortadan kaldırılması için TFF’ye yönelik başlattığım kampanyama destek vermenizi rica ediyorum.

Peki ben kimim?

İsmim Halil İbrahim Dinçdağ. Beni “eşcinsel hakem” olarak tanıyor olabilirsiniz. Tanımayanlar için ise, işte benim ve maruz kaldığım ayrımcılığın  trajikomik hikayesi.

Her şey eşcinsel olduğum için 2008 yılında askerlikten muaf olmak için aldığım raporla başladı. Merkez Hakem Kurulu, MHK İç Talimatında yer alan  ve 'Sağlık sorunları nedeniyle askerlikten muaf olanların hakemlik yapamayacağını' belirten 25. maddeyi örnek göstererek hakemlik hakkımı elimden aldı, görevime son verdi.

Aldığım muafiyet raporunun bir sağlık sorunundan kaynaklanmadığını, hakemlik yapmama engel olacak bir sağlık sorunum olmadığını belirterek itiraz ettim. Bunun üzerine Merkez Hakem Kurulu, raporu çeşitli doktorlara sundu ve “hakemlik yapmama engel olabilecek bir sağlık sorunum olmadığı” cevabını aldı. Fakat buna rağmen bir sonuç alamadım.

11 Mayıs 2009 tarihinde TFF’ye içinde bulunduğum durumu açıklayan bir dilekçe yazarak hakemlik haklarımın iadesini talep ettim. İki gün içinde bu dilekçe basına servis edildi ve bütün özel hayatım ifşa oldu.

Bu süreçte sadece mesleğim dediğim hakemlikten koparılmadım aynı zamanda basında çıkan haberler ve durumumun öğrenilmesi yüzünden 17 yıldır çalıştığım radyo-televizyon işinden de ayrılmak zorunda kaldım.

TFF 2009’un Haziran ayında toplanarak herkesin hakem olabileceğini mümkün kılan sağlık kurulu kararını aldı ve amatör hakemlik için sınav açtı. Bana sınava girip amatör hakemliğe devam etmemi önerdiklerinde hem o sınava giremeyecek kadar bozuk bir psikoloji içindeydim hem de bir kaç ay öncesine kadar zaten hakemdim ve uğradığım ayrımcılıktan dolayı kaybettiğim hakemlik hakkımı “geri kazanmam” için sınava girmem gerektiğine değil mesleğimin iade edilmesi gerektiğine inanıyordum.

Üstelik bu geçen sürede, profesyonel hakem olmak için gereken yaş sınırını aştığım için asla profesyonel hakem olma şansım olmayacak. Bu yüzden yetkililerden olası profesyonel hakemlik hakkımın da iade edilmesini istiyorum çünkü bu kararla benim hakemlik geleceğimle oynandı.

Bu taleplerimi iletmek için pek çok kuruma dilekçe verdim fakat işlerimi kaybettiğim için maddi imkanım olmadığından dava açamadım.

Sonunda maddi gelirim olmadığına dair belgem kabul edildi ve adli yardım sayesinde yaşadığım psikolojik bozukluklar  ve yaşamak zorunda kaldığım maddi sıkıntılar için maddi ve manevi tazmin davası açıldı ve dava halen sürüyor.

Son olarak İstanbul Valiliği İnsan Hakları Komisyonu’na mesleğin iadesi için başvuruda bulundum. Komisyon durumu araştırıp TFF ile yazıştı, beni dinledi. Başıma gelenleri anlatıp o sürece dair belgeleri teslim ettim.

Benden sonra sıra TFF ve Merkez Hakem Kurulu’nda. Onlar da dinlendikten sonra komisyon bir karara varacak. Bu kararın her ne kadar yaptırım gücü olmasa da bu durumda “insan hakları ihlali” yapıldığını gösteren bir karara varmaları caydırıcılık için etkileyici olacak ve benim adımlarımı güçlendirecek.

İstanbul Valiliği İnsan Hakları Komisyonu’nun kararı olumlu olursa bu karar yazısıyla birlikte  hakemliğimin iadesi için TFF’ye  başvuracağım. TFF’nin yasal olarak cevap vermek zorunda olduğu 1 ayın sonunda eğer yanıtları olumsuz olursa bu kez CAST’a, FIFA’ya ve UEFA’ya başvuracağım.

Ayrımcılığa karşı örnek olacak bu mücadelemde sizin de desteğinizi bekliyorum. Kampanyamı imzalayarak bana destek olabilir, daha eşitlikçi bir futbol ve daha özgür bir ülke inşa edebilirsiniz.

İlginiz ve desteğiniz için teşekkür ederim

Saygılarımla,

Halil İbrahim Dinçdağ

Recent signatures

1. Reached 500 signatures

Supporters

Reasons for signing

• serap konakcı İZMIR, TURKEY
      • 6 days ago

yalnızca insan olması benim sahip olduklarıma sahip olması için yeterli değil mi? haklarım heteroseksüel olmamdan kaynaklanmıyor değil mi? kadınların vajinası ile de kafayı bozan bu düzen bıktırdı artık....

• yıldız ilhan İZMIR, TURKEY
      • 6 days ago

ayrımcılığa son

• Grezimonk Darktonk İSTANBUL, TURKEY

bizlerde insanız...

• Grezimonk Darktonk İZMIR, TURKEY

eşcinsel olmak suçmu

• confiker belasi İZMIR, TURKEY
      • 9 months ago

cinsel tercihler herkesin kendi özelidir başkasını ilgilendirmez

REPORT THIS COMMENT:

Develop your own tools to win.

Use the Change.org API to develop your own organizing tools. Find out how to get started.