#Instagram: İstismar edici kullanım koşullarını acilen yeniden düzenle @Instagram
  • Petitioned Kevin Systrom & Mike Krieger

This petition was delivered to:

@Instagram
Kevin Systrom & Mike Krieger

1. Jennifer Cox
    2. Petition by

Jennifer Cox

Austin, TX

1.
  2.
December 2012

Victory

Kullanıcılardan gelen yoğun tepkilerden ve Jenniffer’ın Change.org'da başlattığı kampanayı yaklaşık 10.000’ kişinin desteklemesinin ardından Instagram Kullanım Koşulları’nı yeniden düzenleyeceğini açıkladı. “Kampanyamı imzalayan herkese, hepinize teşekkür ederim. Umarım Instagram kullanım koşullarını ve gizlilik politikalarını kullanıcılarına saygılı ve net bir biçimde düzenler. Geçtiğimiz birkaç gün içinde gördük ki doğru olduğuna inandığımız şey için mücadele ettiğimizde sesimizi duyurabiliyoruz. Büyük şirketler tarafından önümüze koyulan her şeyi kabul etmek zorunda değiliz. Ürettiğimiz içeriklerle internet sitelerinin yaşamasını sağlayanlar bizleriz ve biz olmadan o siteler ve uygulamalar işlevini sürdüremez. İşte bu yüzden fotoğraflarımızla, kişisel bilgilerimizle ve dosyalarımızla neyin yapılıp beyin yapılamayacağına karar vermesi gerekenler de biziz olmalıyız. Bugün, hep beraber bir değişim yarattık. Bu bizim başarımız.”

Instagram 13 Ocak 2013 tarihinde geçerlilik kazanacak yeni kullanım koşullarını ve gizlilik sözleşmesini açıkladı. Açıklama sitenin haberler bölümünde küçük bir duyuru olarak yayınlandı. Ben bir fotoğrafçıyım ve Facebook'un kullanım koşullarını ve telif hakkı uygulamalarını gayet iyi bilirim. İşte bu yüzden Instagram'ın yeni kullanım koşullarını okumak için vakit ayırdım.

Çektiği fotoğraflarını satarak geçimini sağlayan biri olarak koşulları yakından incelediğimde, şartların içinde iki maddenin çok da uygun olmadığını fark ettim.

İşte bu maddeler:
1) "Size ait bilgileri, bununla birlikte tanımlama bilgileri, günlük dosyaları ve aygıt tanımlayıcılar gibi araçlarla elde edilen bilgileri ve size hizmet sunmamıza yardımcı olan organizasyonlarla ilişkili yer bilgilerini (...) üçüncü reklam ortaklarıyla paylaşabiliriz."

2) "Bir ticari işletmenin ücretli veya sponsorlu içerik veya promosyonlarla bağlantılı olarak kullanıcı adınızı, görünümünüzü, fotoğraflarınızı size herhangi bir bedel ödemeksizin göstermemiz için para ödemesini kabul etmiş sayılırsınız."

Bu ikinci madde, Instagram'a yüklediğiniz herhangi bir fotoğrafın reklam amacıyla kullanılabileceğini ve gerekli göründüğünde isminizin ve kişisel bilgilerinizin izin alınmadan kullanılabileceğini söylüyor. Kullanıcıların gönderdiği fotoğrafların reklam amacıyla kullanıldığını gördüğünüzde bunun para kazanma amaçlı bir reklam olup olmadığını da bilemeyeceksiniz.

Beni en çok şaşırtan ve korkutansa ilk paragraf oldu: fotoğrafların telif hakkını Instagram'a devrediyoruz. Bu bizim Instagram'a yüklediğimiz fotoğrafların Instagram tarafından bilgimiz olmadan herhangi bir şirkete satılabileceği ve bu fotoğrafların reklam, basın, TV tanıtımı vb. amaçla kullanabileceği anlamına geliyor.

Instagram'ın bunu yapmak için sizden izin alması gerekmeyecek, hatta ticari amaçla sattığı fotoğraflardan ve görsellerden para kazanacak. Bunun en kötü tarafı ise hem izinsiz kullanım hakkı tanıması hem de fotoğrafın sahibine bunun için hiçbir ödeme yapılmayacak olması.

Bir fotoğraf sanatçısı olarak bu kullanım koşullarını istismar edici buluyorum. Instagram'ı iki yıldan fazladır kullanan biri olarak içinde büyüyüp geliştiğim bir toplulukta kalmakla yaptığım işlerin telif hakkını almalarına izin vermek arasında bir seçim yapmak zorunda bırakıldığım için çok üzgünüm. Eğer Instagram bu kullanım koşullarını geçerli hale getirirse bir saniye bile düşünmeden Instagram'daki hesabımı kapatırım.

İştu bu sebepten Instagram'dan kullanıcılarının fikirlerine saygı göstermesini ve kullanım koşulları ve gizlilik politikasını yeniden düzenleyerek her bir kullanıcısına fotoğraflarının lisans hakkını devredip devretmemeyi seçme imkanı vermesini talep ediyorum.

To:
Kevin Systrom & Mike Krieger, @Instagram
Kullanıcılarınızın fikirlerine saygı göstermenizi ve kullanım koşulları ve gizlilik politikasını yeniden düzenleyerek her bir kullanıcıya fotoğraflarının lisans hakkını devredip devretmemeyi seçme imkanı vermesini talep ediyorum.

Sincerely,
[Your name]

Recent signatures

1. Reached 50 signatures
    2. Instagram tarafından yapılan açıklama: (İngilizce)

Jennifer Cox
      Petition Organizer

Instagram bugün biz kullanıcılarının kaygılarına kulak vereceğini söyleyen bir açıklama yaptı. Uygulamanın içindeki reklam politikalarından bahsedilse de fotoğrafların telif hakkı gibi konulardan bahsedilmedi bile. Kullanılan hukuki dilin yanlış anlaşılmış olabileceğini ve fotoğrafların kullanıcılara ait olmaya devam edeceğini söyledi. Aslında bu zaten yeni koşullarda da belirtilmişti fakat hemen arkasından kullanıcıların fotoğraflarının kullanım ve telif haklarını Instagram'a verdiği de yazıyordu. Ki bu, fotoğrafların üçüncü şahıslara satılabileceği anlamına geliyor. Bu maddenin bir an önce değiştirilmesi gerekiyor. Instagram'ın kullanım koşullarının değişmesini ve kullanıcılarına karşı saygılı davranmasını bekliyorum. Fakat o ana kadar sizlerden bu kampanyayı olabildiğince yaymanızı ve kampanyayı daha çok kişiye ulaştırmanızı rica ediyorum.

Supporters

Reasons for signing

• dürdane avcu MERSIN, TURKEY
      • over 1 year ago

kişisel gizlilik hakkına saygı lütfen...

• Can Baykal İSTANBUL, TURKEY
      • over 1 year ago

Kişisel gizlilik haklarımın ihlal edildiğini düşünüyorum.

• emre özdemir İSTANBUL / BüYüKçEKMECE, TURKEY

emreozdemir

• Tugce Ulubent İSTANBUL, TURKEY
      • over 1 year ago

Instagram kullanıcılarının fikirlerine saygı göstermenizi ve kullanım koşulları ve gizlilik politikasını yeniden düzenleyerek her bir kullanıcıya fotoğraflarının lisans hakkını devredip devretmemeyi seçme imkanı vermesini talep ediyorum.

• meltem ige ISTANBUL, TURKEY
      • over 1 year ago

Yeni kullanım koşullarına göre fotolarımızın telifi Instagram'da!

REPORT THIS COMMENT:

Develop your own tools to win.

Use the Change.org API to develop your own organizing tools. Find out how to get started.