• Petitioned Donald Tusk

This petition was delivered to:

Prezes Rady Ministrów Rzeczypospolitej Polskiej
Donald Tusk
Minister Finansów RP
Jan Vincent-Rostowski
Przewodniczący Komisji Łączności z Polakami za Granicą
Adam Lipiński

Donald Tusk: Polonia for Fair Polish-American Tax Treaty

1. Petition by

Polish American Congress, LI Division

Polonia za sprawiedliwą Polsko-amerykańską umową podatkową.

The old Polish-American Tax Treaty of 1974 is harmful for Polish-Americans for almost forty years. 30-percent non-resident tax is imposed on pensions of Polish emigrants, while most countries enjoy tax holiday. Same mistakes must not be repeated in the upcoming Tax Treaty.

Stara Umowa podatkowa między Polską a Stanami Zjednoczonymi z 1974 roku była krzywdząca dla Polonii. Przez prawie 40 lat Polacy wracający do Kraju płacili 30-procentowe podatki (25.5% od świadczeń Social Security), podczas gdy inne kraje wynegocjowały całkowite zniesienie tych podatków dla swoich obywateli. Domagamy się, by te same błędy nie zostały popełnione w opracowywanej nowej Konwencji podatkowej.

Sprzeciwiamy się również faktowi, że Ministerstwo Finansów pracuje nad nową umową podatkowa od 2008 roku bez wyjawiania tego społeczeństwu. Nic o nas bez nas!

Żądamy wyjawienia szczegółów nadchodzącej umowy podatkowej ze Stanami Zjednoczonymi zanim zostanie ona zatwierdzona.

Komentarz: Zarejestruj się, podpisz petycję przez kliknięcie na guzik, a list o poniższej treści zostanie posłany do wszystkich adresatów: Przewodniczącego  Rady Ministrów, Ministra Finansów oraz do Komisji Łączności z Polakami za Granicą przy polskim Sejmie.

Umowa podatkowa dotyczy wszystkich Polaków mających przychody czy majątek w dwóch krajach, niezależnie od tego, czy mieszkają w Polsce czy w Stanach.

Więcej informacji: http://www.dziennik.com/publicystyka/artykul/bez-udzialu-polonii.-nadchodzi-nowa-polsko-amerykanska-umowa-podatkowa

Recent signatures

1. Reached 750 signatures

Supporters

Reasons for signing

• Leslaw mularski WORCESTER, MA
      • 9 months ago

nowe prawo podatkowe nie moze byc tak progresywne i nonsensowne ,chce by podatki od Swiadczen SS zostaly calkowicie zniesione

• MALGORZATA PAWEZKA MANORVILLE, NY
      • 9 months ago

Najwyzsza pora zadbac o Polske I Polakow .JAK DLUGO MOZNA NAS DYSKRYMINOWAC!!!PRAWDZIWY RZAD DBA O OBYWATELI A NIE TYLKO O WLASNE INTERESY!!!!!!!!!!NAJWYZSZA PORA ZADAC W ROG I PRZESTAC KRECIC SIE W KOLKO POD DYKTANDO CHOCHOLA( KTORY uniemożliwia podjęciA jakichkolwiek działań!!!!!!!!!!

• Tomasz Rudzik SASSENHEIM, NETHERLANDS
      • 11 months ago

FAIR PLAY GLOBALIZATION AND MUTUAL RESPECT ARE ESSENTIAL

• lech malinowski FISHERS, IN
      • about 1 year ago

Plan to comr back to Poland to support my daughter and grand children.

• MARIA LESZCZYNSKA LAS VEGAS,, NV
      • about 1 year ago

DLACZEGO PODWOJNE PODATKI?

REPORT THIS COMMENT:

Develop your own tools to win.

Use the Change.org API to develop your own organizing tools. Find out how to get started.