Cezaevlerinde mahpuslara uygulanan kitap sınırlaması kaldırılsın. #KitaplarHapiste
  • Petitioned Mustafa Onuk

This petition was delivered to:

Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürü
Mustafa Onuk
Adalet Bakanı
Sadullah Ergin

1. Zeynel Abidin Celebi
    2. Petition by

İstanbul, Turkey

Tekirdağ F Tipi Cezaevinde tutuklu bulunanların yakınlarının ve avukatlarının ifadelerine ve basında çıkan haberlere göre başta Tekirdağ F tipi cezaevi olmak üzere, Türkiye’nin diğer F tipi hapishanelerinde bulunan hükümlü ve tutuklu başına en fazla 10 kitap (dini kitap dışındaki tüm kitaplar, ders kitapları da dahil) veya yayın bulundurma uygulamasına 15 mart 2013 tarihinde Tekirdağ 2 nolu F tipi hapishanede geçildi. Birinci derecede sorumlu müdür Ali Haydar Ak önderliğinde gardiyanlar hücrelere girip kitaplara zorla el koymuşlar, direnenleri de darp etmişler.

Tecrit içindeki mahpuslara yeni bir tecrit dayatılmaktadır. Politik mahpuslar için kitap en yakın dosttur, kitap onlar için hava ve su kadar temel bir ihtiyaçtır. Kitap sınırlaması aynı zamanda bilgiye ulaşım sınırlamasıdır. Kitap okumak ve yazmak, dört duvar arasındaki bir insan için zamanının çoğunu alacağı bir aktivitedir. Bilgiye ulaşan mahpuslar bilgilerini esere, üretime dönüştürürler. Bundandır ki hapishanelerden ünlü romancı, öykücü, şair ve karikatürüstler çıkmıştır.

Okuma-araştırma ve bilimsel üretimler için 10 kitabın çok yetersiz olduğu aşikardır. Kaynakların çokluğu yazılacak eseri zenginleştirir. Dönüp dönüp bakılacak kitaplar vardır. Bilgisayarın da yasak olduğu düşünülürse başka nasıl olacak kitap yazmak? İçerideki kitap ve yayın çeşitliliği, mahpusların yaşama bağlılığı ve topluma karşı sorumluluklarını yerine getirmelerinde elzemdir. Bu konudaki kısıtlama, hatta açıköğretimde okuyanlar için yasaklama kabul edilemez. Bir yandan tutuklu ve hükümlüleri okumaya özendirirken, okuyanlara kısıtlama büyük bir çelişki ve çifte standart değil mi?

Okumanın yeni eserler üretmenin kendileri için varolma sorunu olduğuna inanan politik mahpusların en iyi arkadaşları olan kitaplarını vermeyecekleri, direnecekleri açıktır. Bu durumda olanları Tekirdağ 2 nolu hapishanede gördük. Direnenler darp edilerek kitaplarına el konuldu. Hapishane kütüphanesine konulacağı söyleniyor ama kütüphanede kitap almak bir kaç haftayı buluyor.

Kitap okumak, kitap yazmak ve eser uretmek en tabii insan haklarından biridir ve aydınlanmanın olmazsa olmaz sartıdır. Bu konudaki bir sınırlama insan aklına ve aydınlıga bir sınırlama, gerilige ve karanlıga bir davetiyedir.

Tutuklu yakınları, aydınlar ve duyarlı vatandaslar olarak Öfkeliyiz, kaygılıyız. Bizler, idarenin tasaruflarını geri çekmesini, mahpusların kitaplarının geri verilmesini, kısıtlamaların kaldırılmasını talep ediyor ve bu konuda gerekli adımların acil olarak atılacagını ümit ediyoruz.

Recent signatures

1. Kampanyayı kapatıyorum. Tum katılımcı ve destekcilere sonsuz tesekurler..

Petition Organizer

Cok degerli katılımcılar ve destekciler...Ogulları, kızları,kardesleri ve arkadasları mahpus olan tum tutsak yakınları veya bir yakını icerde olmasa bile vicdanı duyarlılık gosteren tum dostlar olarak kampanyamıza gosterdiginiz ilgi ve destek icin coooook coooook tesekurler.. Iceride kahramanca direnen tutsakların bu direnisine verilen destek, Cezaevi idaresi ve Adalat Bakanlıgına geri adım attırmıs ve Tekirdag F tipi Cezaevinde kitap sınırlama uygulamasının yururluge konmasına engel olmustur.. Her ne kadar Cezaevi idaresi ve Bakanlık tarafından yayınlanmıs genel bir iptal tamimi yoksada, kampanyanın acılısından bu yana gecen sure ve cezaevlerinde kitap yasagına attırılan geri adımı gozonune alarak kampanyamızı sonlandırıyorum. Tum katılımcı ve destekcilere tekrardan sonsuz tessekurler... Iyiki varsınız-:))))

2. Katılımcılara, yorum ekleyenlere sonsuz tesekkurler...

Petition Organizer

Cok degerli katılımcılar...Ogulları, kızları,Kardesi ve arkadasları mahpus olan tum tutsak yakınları olarak kampanyamıza gosterdiginiz ilgi, her turlu ovgunun otesinde tesekkuru hak etmistir. Iceride kahramanca direnen tutsakların bu direnisine verilen destek, Cezaevi idaresi ve Adalat Bakanlıgına geri adım attırmıs ve Tekirdag F tipi Cezaevinde kitap sınırlama uygulamasının yururluge konmasına engel olmustur..Ancak bilebildigimiz kadarı ile daha once diger cezaevlerinde uygulamaya konmus kitap sınırlaması devam etmekte ve bu konuda Adalat Bakanlıgınca henuz yasagın iptal edildigine dair herhangi bir genelge yayınlanmamıstır. Bu yuzden kampanyamıza tum cezaevlerinde kitap sınırlaması kaldırılana kadar ve bununla ilgili Adalet Bakanlıgınca iptal genelgesi yayınlanana kadar devam etmeye karar vermis bulunmaktayız.
      Bugune kadar verdiginiz essiz destegin devam edecegine olan tum inancımızla tum katılımcı,dayanısmacı dost ve arkadaslarımızı kucaklar ve tekrar icten tesekurlerimizi sunarız

3. Reached 2,500 signatures
    4. Cezaevi idaresi makul bir adım attı. Ancak taahut yok. Olmalı....

Petition Organizer

Cok degerli katılımcılar. 1 Nisan tarihi itibarıyla imzacı sayımız 1000i gecti. Gecen hafta Cuma gunu , Tekirdag 1.Nolu Cezaevinde ki aylık rutin arama sonucu olası kitap sınırlaması uygulaması (tutukluların zorla hucrelerinden cıkartılması ve sonrasında hucrelerin talan edilerek tum kitaplara el konması) yapılmadı. Dahada sevindirici olan ise daha once kitaplarına el konulan 2. Nolu Cezaevindeki mahpuslara kiatplarının geri verilmesiydi. Cezaevi idaresi makul bir adım attı. Bu cok olumlu bir asama. Bu asamaya gelinmesinde emegi gecen siz imzacılara cok cok tesekur ediyorum. Ancak uygulamanın yapılmamasi, hic yapılmayacagı anlamına gelmiyor. Cunku bu konuda Cezaevi idaresince ve Bakanlıkca yapılmıs herhangi yazılı veya sozlu bir acıklama henuz yok. IHD ve mahpus yakınları olarak bu konudaki cabamız devam ediyor. O yuzden bu konuda bir sonuc alınana kadar imza kampanyamız devam edecektir. Lutfen kapmanyayı yaygınlastırmaya devam edelim...

5. Reached 1,000 signatures
    6. Degerli arkadaslar, mucadele sonuc veriyor. Biraz daha gayret!

Tekirdağ'da 'rutin' arama

ETHA / 29 Mart 2013 Cuma, 14:29
      TEKİRDAĞ- Cezaevi idaresinin kitap yasağı kararınını uygulamasının beklendiği Tekirdağ 1 No'lu F Tipi Cezaevi'nde aylık arama "rutin" geçti, kitap yasağına ilişkin herhangi bir uygulama yapılmadı.
      Tekirdağ 1 No'lu F Tipi Cezaevi'nde idarenin kitap sınırlama kararına karşı tutukluların İnfaz Hakimliği'ne yaptığı itiraz kabul edilmemişti. Tutuklular, avukatları aracılığıyla yaptıkları açıklamada, yasak kararının bugünkü aylık rutin arama sırasında uygulamaya konulabileceğini bu sırada müdahale ile karşılaşabileceklerini duyurmuştu.
      Cezaevine giderek müvekilleri ile görüşen Ezilenlerin Hukuk Bürosu avukatları, aylık arama sırasında herhangi bir sorun yaşanmadığını, kitap yasağı kararının da bugün uygulamaya konulmadığını bildirdi.

7. Reached 750 signatures
    8. Adalet Bakanlıgına ait iletisim bilgileri. Metni mail / faxlayabilirsiniz..

İLETİŞİM BİLGİLERİ

TC. Adalet Bakanlığı Ceza Ve Tevkif Evleri Genel Müdürlüğü

Tel : 0312 . 204 10 00
      Fax: 0312 .419 33 70
      E-posta : cte@adalet.gov.tr

TC ADALET BAKANLIĞI

sadullahergin@adalet.gov.tr
      Tel : (0312) 417 77 70
      Faks: (0312) 419 33 70

9. Arkadaslar imza sayımız 400 u gecti.Herkese tesekurler.

Petition Organizer

Ezilenlerin Khukuk burosu Basın Duyurusu....
      Basına ve Kamuoyuna...
      Tekirdağ 1 No’lu F Tipi Hapishane idaresinin kitap sınırlaması kararına karşı tutsakların İnfaz Hakimliği’ne yapmış oldukları itiraz hakkında RED kararı verildi. Karar 27.03.2013 tarihinde tutsaklara tebliğ edildi. Hapishane idaresinin bu karar üzerine hücrelere girip, kitaplara elkoyma ve bu durumu fiziki bir saldırıya dönüştürme olasılığı oldukça yüksek. Tutsaklar 29 Mart Cuma günü yapılacak olan aylık arama sırasında bu saldırının gerçekleşebileceği yönünde uyarıyor ve yaşanacaklar karşısında
      acil destek ve dayanışma çağrısı yapıyor.

10. Reached 250 signatures
    11. Katkı koyan tum katılımıcılara candan sevgiler ve tesekurler...

12. Reached 200 signatures

Supporters

Reasons for signing

• ahmet gerekmez ISTANBUL, TURKEY
      • 7 months ago

hapis içinde hapis yaratma uygulaması dayattıkları için

• Emre Genç KOCAELI, TURKEY
      • 7 months ago

Çnkü "politik mahpuslar için kitap en yakın dosttur, kitap onlar için hava ve su kadar temel bir ihtiyaçtır."

• merve nur işleyici ISTANBUL, TURKEY
      • 7 months ago

bir insanı dört duvar arasına hapsedebilirsiniz ama kitaplarla gitmek istediği yere karışamazsınız. hayaller hapsedilemez

• başak otlu ANKARA, TURKEY

kitap okumak haktır.

• canan incedere İSTANBUL, TURKEY

bilginin sınırı olmaz!

REPORT THIS COMMENT:

Develop your own tools to win.

Use the Change.org API to develop your own organizing tools. Find out how to get started.