✦ Yurt Dışında Okuyan Öğrencilerin Diplomalarına Denklik İstiyoruz ✦

✦ Yurt Dışında Okuyan Öğrencilerin Diplomalarına Denklik İstiyoruz ✦
Bu kampanya neden önemli?

ARKADAŞLAR ATACAĞINIZ İMZALARDA;
▌● ad-soyad ● okuduğunuz ülke-okul ● mezuniyet yılınızı belirtin▐
Avrupa'da ve Dünya'nın değişik bölgelerinde okumuş ve okuyan 10 binlerce Türk Vatandaşı öğrenciler olarak, STS (seviye tespit sınavı) gibi bir ön koşulla, bugün Avrupa Birliği'ne aday ülkemizin, birliğe dahil olan veyahut başka bir ülkenin eğitim sistemini yargılamasını istemiyoruz. Bununla beraber Lizbon Sözleşmesi’ni kabul eden Türkiye'nin, özellikle sözleşmeye dahil üye ülkelerden hak edilen ve karşılıklı onaylanan diplomalara karşı neden bir ön yargıya girdiğini anlamıyoruz! Hakettiğimiz diplomalar ECTS -European Credit Transfer System (Avrupa Kredi Transfer Sistemi) 'ne ve Europass standartlarına uyumlu olup yine tüm Avrupa ülkelerinde rağbet edilip, geçerli iken ülkemizin; kendi vatandaşlarına uyguladığı bu (-yurt dışında okuma!) politikasını derhal gözden geçirmesini istiyoruz.
YILDA SADECE BİR KEZ DÜZENLENEN, GEÇMİŞ SORULARIN İSE YAYIMLANMADIĞI VE ÇARESİZ YÜZLERCE DENKLİK MAĞDURUNUN KATILMASINA RAĞMEN BİR ELİN PARMAKLARINI GEÇMEYECEK SAYIDA KİŞİNİN BAŞARILI OLABİLDİĞİ BİR SINAVDA (STS) ADALET ARAMAKTA ZORLANIYORUZ!
Bizler arkamızda devlet desteği olmadan kendi imkanlarımız ile yurt dışında okumuş ve hiç bir şekilde devletimizden (burs, yurt, konaklama) yardım almadan eğitimimizi tamamlamış insanlarız. Bu yüzden bizlerden; kriter olarak sınav şartı aranması yada Türkiye Cumhuriyeti’nde eğitim görmüş kişiler ile kıyaslama yapılması beklenmemelidir.
Hayatımızı kazanmak için vatanımızdan ayrı yabancı ellerde ailelerimiz ile yıllarca maddi ve manevi bedeller ödediğimiz gerçeği asla görmezden gelinemez! Kendimize, çevremize ve ülkemize yararlı idealist insanlar olabilmek için bizlerde en az Türkiye’de sınavla okullarına yerleşen arkadaşlarımız gibi mücadele ettik. Bunun diyetini de bir nevi yurt dışında gurbetlik çekerek zaten ödedik.
Binlerce insanı ilgilendiren bu çok önemli konu ayrıca yine biliyoruz ki akademik olarak da Avrupa’da eğitime dair konseylerde Türkiye’nin karşısına çıkıyor. Ekonomide, eğitimde ve sosyokültürel birçok alanda sınırların kalktığı, vizelerin kaldırıldığı, kimlik kartıyla ülke değiştirilebilen bir dünyada, uluslararası hak edilmiş bir diplomaya sınav koşulu getirilmesinin izahı nedir?
YÖK’ün (Yükseköğretim Kurulu) uluslararası diplomalara idari tedbir koyarak senelerdir T.C. Vatandaşı insanları beklettiğini kampanyamızın muhataplarının görmesini istiyoruz. Bizler Türkiye’de yüksek lisans, doktora, askerlik, iş yani kariyer planlamalarımızı yaparken yıllarımızın denklik problemiyle yok olup gitmesini istemiyoruz!
1998'de Avrupa Birliği kurucu ülkeleri tarafından açıklanan; yüksek öğretimde ortak hareket olan SORBONNE BİLDİRGESİ, 2001'de ülkemizin de katıldığı; hayat boyu eğitimi amaçlayan, akademik olarak eğitim sistemlerinin bağdaştırılması programı BOLOGNA SÜRECİ ve yine Türkiye Cumhuriyeti’nin 2006 yılında taraf olduğu uluslararası AVRUPA BÖLGESİNDE YÜKSEK ÖĞRETİMLE İLGİLİ BELGELERİN TANINMASINA İLİŞKİN OLAN LİZBON SÖZLEŞMESİ'nin de iyi niyetli ve karşılıklı olarak yerine getirilmediği sürece, diplomaların tanınması YÖK tarafından çeşitli sebepler ile engellendiği taktirde, bizlerin mağduriyetinin daha da artacağı bir gerçektir. BU SÖZLEŞMELERE DAYANARAK DOĞRUDAN DENKLİK KONUSUNDA YÖK ALEYHİNE AÇILMIŞ BİNLERCE DAVA OLDUĞU GERÇEĞİ DE AYRICA SORGULANMALIDIR!
Devletimizin, sığınmacı komşu ülke insanlarına; konaklama, sosyal güvence, lise-üniversite denkliği ve hatta vatandaşlık hakkı sağlayabilecek güce sahipken bizatihi vatandaşları mevzu bahis olduğunda da aynı hassasiyetle davranmasını istiyoruz.
Yurt dışında okumuş ve okuyan Türk Vatandaşı öğrenciler olarak MEVCUT KOŞULLARDA ''DİREKT DENKLİK'' konusunda ki talebimiz elzemdir. Bu hususta muhatap olarak gördüğümüz SAYIN DEVLET BÜYÜKLERİMİZİN bizler ile aynı istikamette düşüneceğine olan inancımız da tamdır. Şimdi ise bu inancın daha fazla vakit kaybetmeden icraata geçtiğini görmek istiyoruz.
SAYGILARIMIZLA...
Yurt Dışında Okuyan Türk Öğrenciler.
● Facebook "Diploma Denklik" sayfamız
● Facebook "Diploma Denklik" grubumuz
İLGİLİ LİNKLER
► Shanghai Ranking (Academic Ranking of World Universities) 2014 en iyi üniversiteler listesi
► CWUR (Center for World University Rankings) 2015 en iyi üniversiteler listesi
► YÖK’ün 2015 yurt dışında yükseköğretim görme şartları
HABER VE YAZILAR
► Prof. Dr. İsmail Hakkı Aydın'ın Diploma Denkliği konusunda ki yazısı (18 Ocak 2010)
► İnci Kayar'dan "YÖK’ten Yurtdışı Üniversitelerinde Denklik Karmaşası" başlıklı eleştirel bir yazı (8 Ekim 2012)
► Üniversiteye Danıştay kararı ile denklik tanındı (29 Ağustos 2013)
► Abbas Güçlü’nün Yök’ün karar aldığı 2015 yükseköğretim şartlarıyla ilgili eleştirel, çarpıcı yazısı (11 Mart 2015)
► OECD (Organization For Economic Cooperation And Development) tarafından açıklanan "Dünya Okul Devamsızlık Sıralaması" (31 Mart 2015)
► "Askere Alınan Üniversiteli Gencin Denklik Bilmecesi" (18 Mayıs 2015)
► TÜBİTAK birim yöneticisi Hasan Başaran, sahte diplomayla işe alındığı iddialarına yönelik davada ifade verdi. Başaran, "Söylenenler doğrudur, pişmanım" dedi (24 Haziran 2015)
► 6 milyon kişinin diplomalarını inceleyen Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapan 1000’e yakın kişinin diplomasının sahte olduğunu belirledi (21 Temmuz 2015)
► Gürçay Cem'in, Yök'ün denklik konusunda ki tutumunu eleştiren yazısı (8 Ağustos 2015)
► Abbas Güçlü'nün Yök'ün denklik işlemlerinde çağın neresinde kaldığını ifade eden tespit yazısı (24 Ekim 2015)
► Astrofizikçi Dr. Umut Yıldız'ın ''Diploma Denklik İşkencesi Nereye Kadar?'' başlıklı makalesi (3 Şubat 2016)
İLİŞTİRİLER (hashtags)
#denkliksorunu #denklikproblemi #denklikmagdurlari #direktdenklik #diplomadenklik #denklikicinsendebirseyyap #YDD