YTÜ vegan menü istiyor

Doğrulanmış başarı

YTÜ vegan menü istiyor

Bu kampanya 1.669 destekçi ile değişim yarattı!
Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörlüğü ve tarafına Vegan Derneği Türkiye (TVD) bu kampanyayı başlattı

Hayvan hakları ve iklim savunucularının, vegan öğrenciler ve üniversite çalışanlarının ve sağlıklı beslenme bilincine sahip bireylerin haklı talepleri doğrultusunda bazı üniversitelerde artık vegan yemek seçenekleri ve vegan menüler sunulmaya başladı.

Ancak kampüslerinde vegan menü çıkarılması için derneğimizle birlikte kampanya yürüten Yıldız Teknik Üniversitesi'ndeki (YTÜ) öğrenciler, vegan yemek konusunda yaşadıkları sorunları şu şekilde sıralıyor:

1. Vegan yemek seçeneklerinin eksikliği: Bitki bazlı yemekleri tercih etmek isteyenlere genellikle sadece meyve salatası ya da sadece pilav veriliyor. İhtiyaçlarına ve felsefi inançlarına göre, hayvansal “ürünler” içermeyen, besin değeri açısından eksiksiz bir yemek yemek herkesin hakkıdır. YTÜ yemekhaneleri, bireyin temel ihtiyaçlarını karşılamak için tam bir vegan menü sunmalıdır.

2. Vegan yemek miktarının yetersizliği: Bitki bazlı bir seçenek mevcut olduğunda da, bu yiyecekler genellikle yeterli miktarda çıkarılmadığı için vegan yemek tercih eden öğrencilerin bir kısmı yemek yiyememektedir. Bu durum bitkisel gıdalara olan talebin arttığını açıkça göstermektedir. YTÜ yemekhaneleri bunu dikkate almalı ve bitki bazlı yemek miktarını artırmalıdır.

3. Yemeklerin gerektiği gibi etiketlenmemesi: Yemekler gerektiği gibi etiketlenmediği için öğrenciler, yemeklerin içinde hayvansal içerik olup olmadığını öğrenmek için her seferinde yemekhane personeline sormak zorunda kalmaktadır. Personel ise çoğunlukla malzemeler hakkında yeterli bilgi sağlayamamaktadır. İnsanlar içerikler hakkında bilgi sahibi olabilmeli ve gerek sağlık ve alerji sebebiyle, gerekse felsefi inançları doğrultusunda, bir yemeğin vegan mı, vejetaryen mi, laktozsuz veya glütensiz mi vs. olduğunu bilmelidir.

Özellikle üniversite kampüslerinde vegan menü sunmak, bunu düzenli ve sistemli hale getirmek son  derece önemli. Çünkü:

1. Hayvanlar, beslenme alışkanlıklarımız yüzünden ölçülemez derecede acı çekiyor. Günümüzde giderek artan sayıda insan, hayvanlardan elde edilen içerikler içermeyen vegan yemekleri tercih ediyor. Hayvan sömürüsüyle mücadelenin en etkili yollarından biri vegan yaşam tarzına geçmektir.

2. Gezegenimizdeki tüm canlı yaşamını tehdit eden bir iklim kriziyle karşı karşıyayız. Bu sebeple karbon ayak izini azaltmak herkesin sorumluluğudur. Hayvancılık ve iklim değişikliği arasındaki bağlantıya dair şimdiye kadar yapılmış en kapsamlı araştırma, “et”, süt ve süt “ürünlerinden” kaçınmanın gezegen üzerindeki çevresel etkimizi azaltmanın en önemli yolu olduğunu ortaya koydu. İklim kriziyle mücadele konusunda öncülük etmek ve yeni nesillerin geleceğini güvence altına almak için bu tür önlemleri ilk alan,  eğitim kurumları olmalıdır.

3. Birçok insan, hayvansal “ürünlere” dair artan sağlık endişeleri nedeniyle bitkisel bazlı gıdalar tüketmeyi tercih ediyor. Çok sayıda bilimsel veri, sağlıklı bir yaşam için işlenmemiş gıda ve bitki bazlı bir beslenmenin en iyisi olduğunu gösteriyor. Her bireyin sağlıklı ve besin değerleri açısından eksiksiz bitki bazlı yemeklere erişim hakkı tartışılmaz olmalıdır; bireylerin ve kurumların inisiyatifine bırakılmamalıdır.

Yıldız Teknik Üniversitesi yönetimi bu talepleri dikkate alarak;

1. Besin değeri açısından yeterli bir vegan menü sunmalıdır.

2. Herkes için yeter miktarda vegan yemek çıkarmalıdır.

3. İnsanların ne yedikleri konusunda bilinçli seçimler yapabilmeleri için yemekleri uygun şekilde etiketlemelidir.

İster sağlık nedenleri ile, ister çevre nedeniyle, ister etik nedenlerle olsun her bireyin sağlıklı beslenmeye erişim hakkı insan hakları kapsamında yer almaktadır.

Bu nedenle vegan olsanız da, olmasanız da, hepinizin desteğine ihtiyacımız var.

Lütfen kampanyayı imzalayın, sosyal medya hesaplarınızda paylaşın ve YTÜ yönetimini vegan menü sunmaya ikna etmemize yardımcı olun.

Teşekkürler!

#YTÜveganmenüistiyor

Doğrulanmış başarı

Bu kampanya 1.669 destekçi ile değişim yarattı!

Bu kampanyayı paylaş