Yeni Motosiklet Ehliyet Sistemini İstemiyoruz!

0 kişi imzaladı. Hedefimiz 200.

Bildiğiniz gibi motosiklet diğer trafik vasıtalarına göre ekonomik ve masrafsızdır. Motosiklet Binicileri, masraflarını çoğu zaman motosikletten çok koruma ekipmanlarına (kask,mont,bot,) ayırır. Eski sistem de sadece tek bir ehliyet ile tüm motosiklet sınıflarını kullanabiliyor iken şuan da bu mümkün değildir. Eskiden sadece A2 ehliyeti almamız gerekirken, Şuan da  her cc yükseltişimiz de veya motosiklet tipi değiştirişimiz de A1 A2 ve A sınıfı ehliyetleri tek tek ayrı ayrı satın almamız gerekiyor. Bu Motosiklet Binicileri için ÇOK ZOR bir eylem. Şuan ki sistem ile 16 yaşında birinin 125cc motosiklet aldığını düşünürsek, en az 10 bin tl gibi bir parayı gözden çıkarması gerekiyor. Çinli ucuz motosikletler ise 150cc olduğu için sadece japon yani pahalı ve kaliteli motosikletleri almak zorunda kalıyor. Ki sorunumuz sadece motosikleti almakla bitmiyor. Trafik sigortası, plaka, Motosiklet botu, mont, eldiven, pantolon gibi şeylere de para ayırmamız gerekiyor. Konuyu getirmek istediğim yer ise, hem ehliyete 1500tl, hem motosiklete 7000+tl, hem plaka ve trafik masraflarına 1500+tl verecek maddi durumda DEĞİLİZ. Ve ben hiç bir 16 yaşında ÇOCUĞUN bu kadar masrafa girip, hatta ve hatta ekipmanları bile almadan bu kadar masrafa girip motosiklete başlayacağını düşünmüyorum. Şimdi tüm bu problemleri bir de 18 yaşında genç bir motosiklet tutkunu için baştan yazalım. Yine 125cc motosiklet. Yine 1500+tl trafik ve plaka masrafı, yine 7000+tl  motosiklet masrafı, ve 1500+tl motosiklet ekipmanları. Elimizde olan sonuç 10 Bin Türk Lirası. Bu 18 yaşında ki motosiklet tutkunu kardeşimiz 125cc motosikletten 6 ay sonra sıkılacağı için değiştirmek isteyecek ve karşısına şu engeller çıkacak. 600cc gücü oranına bilmem ne şeklinde YASAYI HAZIRLAYANIN BİLE BİLMEDİĞİ karmakarışık sorunlarla karşı karşıya kalacak. Uygun motosikleti seçtiğini varsayalım, karşısına tekrardan 1500tl ehliyet masrafı çıkacak. Üstüne üstlük o motosikleti ALAMAYACAK. Çünki ya 18 yaşında aldığı ehliyeti 2 yıl kullanmak ZORUNDA KALACAK, yada 24 YAŞINA KADAR BEKLEYİP (yani 6 yıl) A sınıfı ehliyeti alacak. Ben bu kadar şeyi örnek vererek anlattım. Şimdi biz yani genç motorcular koruma ekipmansızmı gezelim, yoksa ehliyetsizmi gezelim. Bu ikilemde kalmamak imkansız. Çok daha fazla motosiklet tutkununun bu konu hakkında ne düşündüğünü öğrenmek isterseniz, bu linke tıklayıp sayfanın altında ki yorumları okumanızı ve bu yasanın bir an önce eski haline döndürülmesini, değiştirilmesini veya motosiklet severleri üzmeyecek şekilde düzenlenmesini tarafımca arz ederim.

Almanya ile Ehliyet Fiyatı Karşılaştırması

Almanya Kişi Başına Düşen Milli Gelir 44,558$

Almanya Asgari Ücret 1.473,00 EUR /ay

Türkiye Kişi Başına Düşen Milli Gelir 10.565$

Türkiye Asgari Ücret 424,26 EUR /ay

Almanya Ehliyet Ücretleri 800€-1300€ (Şehirden şehire farklılık)

Türkiye Ehliyet Ücretleri A1 sınıfı için 990 TL + 60 TL + 80 TL + 282,20 TL = 1352 TL

Durum ortada. Dikkat çekmek istediğim asıl konu ise 18 yaşında bir otomobil sürücüsü tek bir ehliyet ile beygir gücü, cc büyüklüğü fark etmeksizin kullanabilirken, masrafsız, ekonomik motosiklet binicilerine yapılan bu her güç yükselmesinde ehliyet alma zorunluluğu.

2 tonluk bir arabayı tek bir ehliyet ile 18 yaşında verip,150 kiloluk bir motosikleti ehliyetler yağmuruna tutmak akıl işi değil.

Bugün Genç imzanı bekliyor!

Genç Motorcular bu imza kampanyası için senin desteğini bekliyor: «Yeni Motosiklet Ehliyet Sistemini İstemiyoruz!». Genç ve imza atan diğer 168 kişiye katıl.