GÖBEKLİTEPE UNESCO DÜNYA MİRAS LİSTESİNE ALINSIN

0 kişi imzaladı. Hedefimiz 500.

İNSANLIK TARİHİNİ YENİDEN YAZAN YER: GÖBEKLİTEPE

Göbeklitepe Arkeolojik Alanı, Şanlıurfa kent merkezinin 18 kilometre kuzeydoğusunda, Örencik Köyü yakınlarındadır. Alan 1963 yılında, İstanbul ve Chicago Üniversitelerinin ortaklığıyla gerçekleştirilen bir yüzey araştırması sırasında keşfedilmiş ve “V52 Neolitik Yerleşimi” olarak tanımlanmıştır. Alanın gerçek değeri, 1994 yılından sonra başlatılan kazı çalışmaları ile ortaya çıkmaya başlamıştır. Bu çalışmalar sonrasında, Göbeklitepe’nin 12000 yıl öncesine uzanan bir kült merkezi olduğu anlaşılmıştır.

Çapları 30 metreyi bulan yaklaşık 20 yuvarlak ve oval yapının ortasında 2 adet “T” biçimli, 5 metre yüksekliğinde, kireçtaşından bağımsız sütun yer almaktadır. Yapıların iç duvarlarında da daha küçük sütunlar bulunmaktadır.

Göbeklitepe ile ilgili bahsi geçen bilimsel veriler, arkeoloji çalışmalarında neolitik dönemle ilgili kuramsal çerçevenin ve tarihlendirmelerin yeniden değerlendirilmesini gerektiren önemli bilgiler vermektedir. Göbeklitepe'nin, konumu, boyutları, tarihlendirilmesi ve yapılarının anıtsallığı ile Neolitik dönem için ünik bir kutsal alan olduğu anlaşılmıştır. Alan, 12000 yıl boyunca doğal çevresi içinde dokunulmadan kaldığından önemli arkeolojik buluntu vermektedir.

İnsanlık tarihini yeniden yazdıracak bulguları ortaya çıkaran Göbeklitepe, MÖ 9600, günümüzden yaklaşık 12000 yıl öncesine tarihlenen bir inanç merkezidir. Bilim insanlarının “İngiltere’deki ünlü Stonehenge'den 6600 yıl, Mısır Piramitlerinden 7100 yıl daha eski” dedikleri Göbeklitepe; hiçbir araç ve gereç yokken devasa taşlarla inşa edilmiş, bu taşlar üzerinde yer alan şekillerle de hayranlık uyandıran tarihî ve kültürel bir mirastır.

Göbeklitepe 2011 yılında UNESCO tarafından Dünya Miras Geçici Listesi'ne alınmıştır.Siz de bizim gibi “Göbeklitepe UNESCO Dünya Miras Listesine Alınsın” diyorsanız, lütfen imza kampanyamıza destek olun.

Bugün YÜKSELİŞ KOLEJİ imzanı bekliyor!

YÜKSELİŞ KOLEJİ bu imza kampanyası için senin desteğini bekliyor: «YÜKSELİŞ KOLEJİ : GÖBEKLİTEPE UNESCO DÜNYA MİRAS LİSTESİNE ALINSIN». YÜKSELİŞ KOLEJİ ve imza atan diğer 265 kişiye katıl.