Kampanya Kapatıldı

Tarih Dersi Yeni Sınav Sisteminden Kalkmasın #tarihimedokunma

Bu kampanya 184 destekçiye ulaştı

Üniversitelere giriş sınavı ile alakalı son düzenlemelerden sonra sistem bir kez daha değişti. Matematik ve Türkçe dersleri ekseninde gerçekleşecek sınavda ortaokul ve lise müfredatında yer alan diğer derslerle alakalı da çok önemli değişiklikler yapıldı. Bunlardan en önemli ve en vahim olanı kuşkusuz "Tarih" dersi.

Daha önce Yükseköğretime Geçiş Sınavı'nda tüm alanlardaki öğrenciler en azından ilk sınavda tarih sorusu çözmek zorundaydı. Şu anda yapılan bu sistemde tarih dersi sadece sözel alanına indirgendi ve diğer alandaki öğrenciler için tarih dersi önemsiz bir ders statüsüne düşürüldü. Dünya üzerindeki hiç bir ülkede bunun başka bir emsali yok. Bir ülke gelişecekse bunu ilk önce Sosyal Bilimler ile yapar. Biz ise bu gelişimin önüne doğrudan ket vurarak adeta kendi ipimizi kendimiz çekiyoruz.

Eşit ağırlık alan puanıyla tercih edilen bölümlere göz atacak olursak bir çok bölümün tarihle içiçe olduğunu görüyoruz. Bunlardan kuşkusuz en çok tercih edilenleri "Hukuk", "Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi", "Uluslararası İlişkiler" gibi bölümlerdir. Bu bölümlerin lisans müfredatının büyük bir kısmını tarihsel olaylar kapsamaktayken bu bölümleri tercih edecek öğrencilerin üniversite sınavlarında tarih çözmemesi gerçekten büyük bir fiyaskodur. "Kanun-i Esasi"yi ömründe hiç duymamış bir öğrencinin Hukuk Fakültesi'ne gitmesinin ne kadar saçma ve anlamsız olduğunu açıklamaya pek gerek yok sanırım.

Herşey bir yana özellikle Eşit Ağırlık öğrencileri için tarih dersi adeta bir can simidiydi. Öğrenciler zayıf oldukları alanları tarih sorusu yaparak kapatabiliyorlar ve hayallerindeki bölüm ve üniversitelere daha rahat ulaşabiliyorlardı. Bu yapılan son değişiklikten sonra bu imkan tamamen ortadan kalktı.

Tarihini bilmeden üniversiteye giden bir nesilden asla entellektüel bir tutum bekleyemeyiz. Tarih olmadan ulus olmaz. Tarih olmadan millet olmaz. Tarih olmadan vatan olmaz. Acilen bu yanlıştan bir an önce geri dönülmesini temenni ediyoruz.

Saygılarımızla.

Bugün Okan imzanı bekliyor!

Okan Yöntemli bu imza kampanyası için senin desteğini bekliyor: «Yüksek Öğretim Kurumu: Tarih Dersi Yeni Sınav Sisteminden Kalkmasın #tarihimedokunma». Okan ve imza atan diğer 183 kişiye katıl.