Doğrulanmış başarı

Bu kampanya 726 destekçi ile değişim yarattı!

Türkiye'deki üniversiteler her yıl Yüksek Öğretim Kurulu'na almayı belirlediği yurt içi yatay geçiş kontenjan sayısını ve bunun yarısı kadar da yurt dışı yatay geçiş kontenjan sayısını bildirir. Bu kontenjanlar YÖK'e ulaşır ve ardından YÖK sitesinde bu kontenjanlar ilan edilir. Yatay geçişler de bu kontenjana uygun olarak gerçekleşir.

Yatay geçiş takviminin son günlerine gelinmişken ve üniversiteler öğrenci kaydına başlamış, hatta bazı üniversiteler çoktan bitirmişken, 19.08.2015 tarihinde YÖK tarafından üniversitelere "KKTC ve yurt dışı üniversitelerinden her birinin, mevcut yurt dışı kontenjanının sadece %10'undan faydalanabilmesine" dair bir yazı yollamıştır.

Bu yazıya göre, X üniversitesi, öğrencisinin başvurmak istediği yurt içi üniversitesi 10 kontenjan açmışsa, bu kontenjana yalnızca 1 öğrencisini sokabilmektedir.

Alınmış olan bu karar öğrencileri aşağıda saymış olduğumuz şartlar açısından son derece mağdur etmiştir;

1. Halihazırda pek çok üniversite yurt dışı yatay geçişlerinden gelen öğrenci kayıtlarını tamamlamış, bazıları da yeni başlamıştır. Üniversiteler bu kayıtlara henüz başlamışken gelen bu karar, öğrenci kayıtlarını durdurmuş ve kayıt olmuş öğrenciler kayıtlarının silinebilmesi durumuna karşın uyarılmıştır. Ailesiyle beraber gelen, evini tutan, eski üniversitesinde kaldığı yerden eşyalarını toplayan ve hatta öğrenim ücretlerini, maddi durumlarını buna göre ayarlamış arkadaşların bu kararın çıkmasıyla yaşadığı psikolojik ve ekonomik yıkım çok büyük olacaktır.
  2. Yatay geçiş, biz yurt dışında yaşayan ve okuyan öğrenci arkadaşlar için anlık bir plan değil, aylar hatta yıllar süren bir durumdur. Aileler ekonomik durumlarını, öğrenciler de not ortalamalarını ve buna yönelik planlamalarını tüm yıl boyunca buna uygun olarak yapmaktadır. Yatay geçiş kontenjanları açıldıktan sonra yapılan başvurular da bu durum dahilindedir. YÖK tarafından açıklanan kurallara ve kontenjanlara harifyen uyan öğrenciler, sonuçlar açıklandıktan ve kayıtlar başladıktan sonra gelen bu karar değişikliği ile ağır yıkıma uğramıştır.
  3. Yurt dışı kontenjanı, yurt içi kontenjanının her üniversite için yarısı, ya da daha azıdır. Bir üniversite yurt içi kontenjanını 10 olarak belirlemişse, yurt dışına 5 kontenjan ayırmaktadır. Yurt dışında okuyan öğrenciler, handikaplı olarak başladıkları bu yarışa, bir de üniversite başına ayırılan %10'luk limit ile başlamadan mağlup yapılmaktadır.

Destekleyen herkese sonsuz teşekkürler.
    Saygılarımızla.

Bugün Bilal imzanı bekliyor!

Bilal özel bu imza kampanyası için senin desteğini bekliyor: «Yüksek Öğretim Kurulu'nun aldığı, yurt dışı yatay geçişlerde üniversitelerin açılan yurt dışı yatay geçiş kontenjanının sadece %10'undan yararlanabilmesine ilişkin kararın iptalini istiyoruz!». Bilal ve imza atan diğer 725 kişiye katıl.