Fen Bilimleri Geleceğimizdir

0 kişi imzaladı. Hedefimiz 200.

Fen Bilimleri (Fizik, Kimya, Biyoloji) Öğretmenleri olarak Yükseköğretim Kurumları Sınavı için taleplerimiz şu şekildedir:

1-    Yükseköğretim Kurumları Sınavındaki, Temel Yetenek Testinde tüm branşların katsayılarının aynı olma ihtimali var. Bu konuda branşların katsayı sorunu çözülmesini talep ediyoruz.

2-      Eski sistemde sayısalda MF3 ve MF4 gibi Tıp ve Mühendislik puan hesaplaması yapılırken öğrenciye kolaylık tanınıyordu. Örneğin MF3 puan türünde bir öğrenci Lisans Yerleştirme Sınavında 30 fizik sorusundan 13, 30 kimya sorusundan 14, 30 biyoloji sorusundan 15 soru yapınca Tıp kazanabilirdi. YKS’nin ikinci oturumunda ise 14 fizik sorusundan 10 tanesini tanesini yapması gerekiyor. Aynı şekilde bir öğrenci MF4 puan türünde Lisans Yerleştirme Sınavında 13 fizik, 9 kimya, 5 biyoloji ile mühendis olabiliyordu. YKS’nin ikinci oturumunda ise 13 biyoloji sorusundan 10 tanesini yapması gerekiyor.
Yükseköğretim Kurumları Sınavı sistemiyle öğrenciye verilen haklar geri alınmıştır. Zaten ağır olan Fen müfredatına öğrencinin tamamen hakim olması beklenmektedir.

Üniversitelerin sağlık (Tıp, Eczacılık, Hemşirelik v.b gibi) bölümlerinde lisans eğitimine yakın ve uygunluk açısından biyoloji derslerinin katsayıları daha fazla olmalıdır. Aynı şekilde mühendislik ve mimarlık gibi bölümlerde lisans eğitimine uygun olacak şekilde Fizik ve Kimya derslerinin katsayıları fazla olmalıdır.

3-    Teog gibi basit bir sınavda dahi sadece 8. Sınıf konularından 60 soru sorulması gündemde iken, 4 senelik lise müfredatından ( lise müfredatının daha ağır olduğunu hepimiz biliyoruz) şuan ki sistemde Fen Bilimleri için 20+40=60 soru gelmesi uygun bir ölçme aracı değildir. Fen Bilimleri için birinci oturumda 30, ikinci oturumda 90 olmak üzere en az 120 soru olmalıdır. Az soru sorulması öğrencinin heyecanının artmasına ve hata yapma olasılığının yükselmesine sebep olacaktır.

4-    Fen dersleri (fizik, kimya, biyoloji) 4 senelik müfredatta yaklaşık 1100 saat anlatılıyor. Matematik ve Geometrinin ders saati bu kadar değildir. Lisede okutulan fen dersi kazanım ve ders saati matematikten fazladır. Dolayısıyla bu soru sayısı ölçmeye uygun değildir.

Sağlıkta, teknolojide, bilimde ilerlemenin yolu Fen Bilimlerinden geçer. Fen Bilimlerine sahip çıkmak adına gereğinin yapılmasını arz ederiz.

Bugün Zeynep imzanı bekliyor!

Zeynep Sözen bu imza kampanyası için senin desteğini bekliyor: «Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı : Fen Bilimleri Geleceğimizdir». Zeynep ve imza atan diğer 195 kişiye katıl.