Doktorada YDS şartı kaldırılsın

0 kişi imzaladı. Hedefimiz 100.

Bilindiği gibi ülkemizde son yıllarda üniversite sayımız hızla artmıştır. Bugün itibariyle sayı 196’dır. Sayının artışı yüksek lisans programlarında da artışa neden olmuş ve on binlerce gencimiz bugün için yüksek lisans eğitimini tamamlamışlardır. Bu gençlerimiz eğitimlerine devam etmek isteyip bir doktora programına kaydolmak istediklerinde ise yabancı dil engeline takılmaktadırlar.

Bugün ülkemizde doktora programlarına başvurabilmek için YDS den en az 55 almak ya da Üniversitelerarası Kurulca denkliği kabul edilen bir sınavdan muadili puan alınması gerekmektedir.

Fakat bu şart lisansüstü eğitim için yurt dışına gönderilecek olan aday öğrencilerde aranmamakta onlara eğitimlerini alırken dil öğrenme fırsatı verilmektedir. Lisansüstü eğitimde akademik çalışmaları takip edebilme noktasında yabancı dil bilmenin önemini kabul etmekle birlikte, ülkemizde yabancı dil öğreniminde ciddi sorunların yaşandığı da bir gerçektir. Bu durum özellikle doktoraya girişte ön koşul olarak yabancı dil şartının aranması doktora yapmak isteyen binlerce aday için hemen sağlanabilecek bir durum değildir.

Bundan dolayı doktora yapmak isteyen adaylar natif çözüm arayışlarına girmekte, birçoğu on binlerce dolarlık ücreti bulunan dilde öğrenebileceği yurt dışı üniversitelerdeki programlara yönelmektedir.

Böylece hem daha çok gencimiz doktora yapmış olur hem de yabancı dili yeterli olmayan adayların zaman kaybı problemi giderilmiş olur. Bu adaylar bir taraftan doktoralarına devam ederken bir taraf tanda yabancı dil öğrenebilirler.

Doktora programları için bekleyen on binlerce adayın olduğu düşünüldüğünde YÖK’ün acilen bu konuda iyileştirici adımlar atması gerekmektedir.

Bugün Mücahit imzanı bekliyor!

Mücahit Uçan bu imza kampanyası için senin desteğini bekliyor: «Yök: Doktorada YDS şartı kaldırılsın». Mücahit ve imza atan diğer 4 kişiye katıl.