Wij willen onze hormonen terug! En daarmee onze (geestelijke) gezondheid.

Wij willen onze hormonen terug! En daarmee onze (geestelijke) gezondheid.

Started
October 17, 2023
Signatures: 2,415Next Goal: 2,500
113 people signed this week

Why this petition matters

Started by Suzanne Rethans

De NHG-Standaard De overgang is juni 2022 aangepast, maar is ons, menopauzale vrouwen, niet progressief genoeg. Weliswaar is er meer aandacht voor hormoontherapie, maar nog altijd worden alleen vasomotorische (warmte)klachten en vaginale atrofie als typisch vermeld, terwijl stemmingsklachten als gevolg van oestrogeenschommelingen een minstens zo groot probleem vormen.

Breid typische overgangsklachten uit
Vrouwen hebben ook last van pijnlijke gewrichten, toenemende migraine, hartkloppingen, verminderd libido, slapeloosheid, lusteloosheid en brainfog, onder andere. Allemaal het gevolg van oestrogeentekort. Omdat het geen opvliegers zijn, worden ze door huisartsen niet herkend als overgangsklachten. Met als gevolg misdiagnoses met soms verstrekkende gevolgen. Vrouwen krijgen slaapmiddelen voorgeschreven, angstremmers en antidepressiva. Ze worden burn-out of overspannen verklaard en moeten het vooral rustig aandoen. Net op het moment dat hun carrière op z'n hoogtepunt is, de kinderen puberen en ouders hulpbehoevend worden. En dan moeten ze nog twintig jaar. 

Vrouwen vallen onnodig uit arbeidsproces
Nederland kent zo'n 1,9 miljoen vrouwelijke werknemers in de overgang. 2 op de 3 kan haar werk minder goed doen, een deel gaat minder werken of komt helemaal thuis te zitten, blijkt uit cijfers van TNO en het CBS. Erover praten durven ze vaak niet. Calvinistisch en vrouwonvriendelijk Nederland loopt wel vaker achter de feiten aan. We waren de laatsten met pijnbestrijding tijdens de bevalling en we staan, net als vorig jaar, op de 28ste positie in de Global Gender Gap Index, uitgevoerd in 146 landen, terwijl onze buurlanden België en Duitsland in de top-10 staan. In de Global Gender Gap Index wordt gekeken naar economische participatie, toegang tot onderwijs, politieke invloed en gezondheidszorg/levensverwachting.

Hormoonsuppletie volstrekt veilig
In Nederland gebruikt slechts 5% van de vrouwen hormoonsuppletie, tegen 25-50% in de ons omringende landen. Een cijfer dat sowieso omhoog moet naar 80%, vindt gynaecoloog Herman Depypere, voorzitter van de Belgische Menopause Society. Want dat is het aantal vrouwen dat zoveel baat heeft bij hormoonsuppletie dat bijna alle overgangsklachten verdwijnen. Dit verhoogt niet alleen aanzienlijk de levenskwaliteit van deze vrouwen, maar ook hun levensverwachting. Hormoonsuppletie, mits op tijd mee begonnen, beschermt tegen botontkalking (osteoporose), dementie en hart- en vaatziekten. Op dit moment krijgen talloze vrouwen onterecht slaapmiddelen, antidepressiva, cholesterolverlagers en botbeschermers voorgeschreven, terwijl één lage dosis hormonen veel problemen zou kunnen oplossen. Dit is niet alleen veel goedkoper, ook veel gezonder.

Schreeuw om oestrogeen
Wij willen de regie terug over ons eigen lijf en zelf mogen bepalen of we hormoonsuppletie willen en welke en hoe lang. De richtlijn schrijft nog altijd Femoston voor als eerste behandeloptie bij warmteklachten, terwijl er transdermale alternatieven zijn (een gel, spray of pleister) die niet langs de lever gaan en dus geen extra risico op trombose geven. Ook bestaat er een bio-identieke progesteron, Utrogestan, met meer gezondheidsvoordelen die achteraan de rij behandelopties verschijnt waardoor vrouwen het synthetische progestageen ontvangen.
Volgens de richtlijn is de laagst mogelijke dosering die álle klachten weghaalt de juiste dosering, maar dit wordt door veel artsen gelezen als: de laagst mogelijke dosering. Áls ze al hormoonsuppletie voorschrijven. Sommige vrouwen nemen transdermaal niet goed op en zouden naar eigen inzicht moeten kunnen opbouwen.

Laat maximum termijn van vijf jaar los
Daarnaast wordt een maximum termijn aangehouden van vijf jaar omdat het risico op borstkanker iets zou toenemen. Voor veel vrouwen wegen eventuele nadelen niet op tegen de voordelen, zij hebben eindelijk weer hun leven terug. Op dit moment lijden vrouwen in de overgang onnodig, hun lichaam en brein schreeuwt om oestrogeen. Eigenlijk is het een vorm van marteling, zegt de Britse gynaecoloog en menopauzespecialist Dr Louise Newson, van de Newson Health Menopause & Wellbeing Centre in Stratfort.

Concreet: 

  1. Stemmingsklachten moeten worden opgenomen als typische overgangsklachten in de NHG-Standaard De overgang. Net als hartkloppingen, gewrichtsklachten, hoofdpijn, verminderde concentratie en geheugen, en slapeloosheid. Met bio-identieke hormoonsuppletie als behandeloptie. 
  2. Bij vrouwen boven de 40 moet sowieso onderzocht worden of klachten gerelateerd kunnen zijn aan oestrogeentekort.
  3. Geef vrouwen zeggenschap over hun lichaam terug en geef ons de hormonen die wíj willen, zoveel en zolang als wij zelf goedkeuren. We mogen ook naar de winkel voor wijn en sigaretten: middelen die vele malen ongezonder zijn voor ons lichaam en ook een veel groter risico op (borst)kanker geven dan hormoonsuppletie ooit zou doen.
  4.  Stuur huisartsen verplicht op bijscholing: zij zijn de poortwachter tot onze gezondheidszorg en moeten op de hoogte zijn van de laatste wetenschappelijke inzichten. In andere landen worden bio-identieke hormoonsuppletie niet alleen veel vaker voorgeschreven, maar ook veel eerder. Zodra de eerste overgangsverschijnselen zich openbaren én ter preventie bij jonge vrouwen met een stemmingsstoornis als ADHD, autisme, bi-polariteit, borderlinestoornis en depressie. Omdat zij drie keer zo vaak en drie keer zo ernstig last hebben van stemmingsklachten bij een val in oestrogenen (de week voor de menstruatie, na de bevalling en in de overgang.
  5. Organisatie van verzekerde, specialistische hulp met landelijke dekking, zonder wachttijden van 9 maanden.

 

Geef ons onze hormonen terug! En daarmee onze (geestelijke) gezondheid.

113 people signed this week
Signatures: 2,415Next Goal: 2,500
113 people signed this week