Confirmed victory

Wapps markasının “erkek gibi ye” kampanyasını sonlandırın! #BoykotŞölen

Supporters

Şölen yeni markası olan Wapps’ın lokum bar, kek ve çikolatalı gofretini “Erkek gibi ye, erkek gibi yaşa” sloganıyla piyasaya tanıttı. Tüm ürünlerin ambalajında “Erkek gibi ye” sloganı yer alıyor.

Proximity İstanbul Ajansı tarafından çekilen reklam filminde saldırgan, ilkel ve kaba olarak betimlenen erkekler, Wapps ürünlerini yiyerek sözüm ona “erkek gibi” yaşıyorlar. Ayrıca Wapps, !f İstanbul 14. Uluslar Arası Bağımsız Film Festivali için de “Erkek adamın film rehberini” hazırladı. Bu rehberi hazırlama sebepleri ise genelde gişe filmi sevdiği ima edilen erkeklerin, genelde sanat filmi seven kadın sevgilileri için festivale gitmelerini kolaylaştırmak.

“Cinsiyetçi bir marka kampanyası nasıl üretilir ve yönetilir” diye bir ders olsaydı, derste ilk vaka incelemesi olarak Wapps’ı örnek verirlerdi herhalde. Erkekliği havuzda güneşlenen bir kadının yanına atlayarak taciz etme ve ilkel içgüdülerle hareket etme üzerinden tanımlayan reklamlarından mı bahsedelim, yoksa erkekliğin sinema ve sanat algısı bulundurmadığını ima eden rehberlerinden mi? Yoga yapan erkeklerin erkekten sayılmadığını, erkeklerin ancak halı saha maçı yaparak “Adamlıklarını” kanıtlayabileceklerini ima ettikleri mizah anlayışlarına da değinebiliriz tabii ki. Hangi birinden bahsetsek, bir diğerinin önemi eksik kalacak.

Erkek olmak; taciz etmek, vahşi olmak, saldırgan olmak, kaba olmak ve halı saha maçı yapmak değildir. Erkek olmak, sanattan anlamamak veya cahil olmak demek de değildir. Bu ve benzeri erkeklik tanımlamaları yüzünden oluşan toplumsal cinsiyet algısıyla, erkeklik şiddete meyyal olmak üzerinden tanımlanıyor; erkeklerin şiddete eğilimli olması normlaştırılıyor, hatta sempatikleştiriliyor. Wapps’ın reklam filminde sadece erkekliğe atfettiği “hayatta kalma içgüdüsü” kadınlarda “erkek şiddetine rağmen hayatta kalma içgüdüsüne” dönüşüyor.

Şölen’in Wapps markasının “erkek gibi ye” kampanyasını sonlandırmasını bekliyoruz. Şölen’i, kadın cinayetlerinin Türkiye gibi bu denli sık vuku bulduğu bir ülkede, bu “şaka” kaldırmayan boyuttaki toplumsal problemin kökeninin tam da bu reklam filminde savunulan cinsiyet rollerinde yattığını görmeye çağırıyoruz! Mevcut şartlar altında hiç kimsenin bu kampanyadaki gibi bir ayrımcılığı beslemeye ve yaymaya; erkekleri erkek yapan unsurun şiddet olduğu imasında bulunmaya; erkekleri şiddet içeren davranışlarda bulunmanın doğal, hatta sempatik bir şey olduğuna inandırmaya hakkı yok! Bu nedenlerden ötürü Wapps ürün ambalajlarının değiştirilmesini, kampanyanın sonlandırılmasını ve reklam filminin geri çekilmesini talep ediyoruz!

This petition was delivered to:
  • Şölen

erktolia started this petition with a single signature, and won with 4,728 supporters. Start a petition to change something you care about.