Stop privatnim radarima u Republici Srpskoj

0 have signed. Let’s get to 500!

Opis problema
Dana 6. februara 2018. godine ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač je donio rješenje kojim je izabran privatni partnera za nabavku 115 uređaja (kamera i radara). Sa privatnim partnerima će se ugovor sklopiti na 10 godina. Raspodjela prihoda od naplaćenih prekršajnih kazni dijeliće se po pola između Vlade RS i privatnika koji će finansirati nabavku uređaja.

Procjenjeno je da navedni broj radara može godišnje da zaradi 21,6 miliona KM, što znači da će za 10 godina pomenuti radari zaraditi 216 miliona KM. Od toga 108 miliona će ići Vladi RS a ostatak privatnim kompanijama koje su osnovane u svrhu krađe građana RS (firma Inova osnovana 27.03.2017. godine - dva i po mjeseca prije raspisivanja tendera, firma WKB osnovana 04.05.2017. godine - mjesec dana prije raspisivanja tendera). Ukupna cijena nabavke radara iznosi 12,5 miliona KM, što znači da će privatne kompanije već u prvoj godini skoro u potpunosti otplatiti investiciju, a da će za 10 godina ukupno zaraditi skoro 100 miliona KM. To je 100 miliona koje će otići u ruke privatnika (bliskih vlastima), a ne u budžet RS!

Rješenje
Zahtjevamo od Vlade RS da poništi sve potpisane ugovore i da se kreditno zaduži i sama nabavi pomenute uređaje. Kao garanciju za uredno vraćanje kredita Vlada  može da garantuje prihodima od prekršajnih kazni, ovakvu garanciju ni jedna banka neće odbiti i svaka banka će odobriti ovu vrstu kredita. Pretpostavimo da je godišnja kamatna stopa 10% (u realnosti je dosta niža), Vlada bi na kredit od 12,6 miliona platila kamatu od 1,26 miliona KM, što znači da bi Vlada već u prvoj godini otplatila kompletan kredit, posjedovala radare u svom vlasništvu i zaradila 7,74 miliona KM. U narednih 10 godina Vlada bi imala oko 100 miliona dodatnih prihoda koje može da uloži u brojne projekte za povećanje sigurnosti saobraćaja u RS.

Zašto je važno da djelujemo?
Moramo da pokažemo našoj Vladi da nismo slijepi, da nismo glupi i da nećemo dozvoliti da kradu i otimaju pred našim očima! Nećemo im dozvoliti da kradu našu budućnost!

Šta možete uraditi?
Za početak podijelite ovu peticiju sa svojim prijateljima i na društvenim mrežama! Ukoliko budemo organizovali proteste pridruži se i pokaži svoje nezadovoljstvo. Ovako ne može više dalje. Budi dio promjene i priključi se promjeni! Mi nećemo odustati od naših zahtjeva dok oni ne budu ispunjeni. Nećemo dozvoliti da ovo prođe kao što je prošlo poskupljenje goriva!

Kako potpisati peticiju?
Na početku ove stranice u polju First Name upišite vaše ime, u polju Last Name upišite vaše prezime, u polju Email upišite vaš email. Nakon toga kliknite na Sign this petition, što znači potpiši ovu peticiju.

Today: Zajedno is counting on you

Zajedno Protiv Korupcije needs your help with “Vlada Republike Srpske: Stop privatnim radarima u Republici Srpskoj”. Join Zajedno and 459 supporters today.